Fotograf – jeho talent si nezadá s chtíčem

fotograf_plakatŽivotní pohromy Mistra Saudka.
 
 
 
Kdo vlastně tvoří pozoruhodné umění? Jistě to bude člověk výjimečný, což znamená nemálo komplikovaný. Režisérka Irena Pavlásková se ve víc jak dvouhodinovém snímku Fotograf (s podtitulem „Dámy, radím vám ke klidu…!“) vydává do chaotického soukromí a hluboké duše známého českého umělce Jana Saudka. Sám Mistr se v prvním obraze chystaného filmu setká se svým vlastním představitelem Karlem Rodenem. Jako u mnoha dalších zajímavých produktů naší kinematografie se i zde na natáčení podílela Česká televize.

Po úvodním rozhovoru mezi skutečným fotografem a hercem se rozeběhne smršť humoru, hlavně však Janových milostných avantýr, jež mu narušují normální rodinný život. Přitom umělce netrápí jen žárlivá manželka a nesčetné milenky. Stejně jako jeho předobraz nemůže zapomenout na tragické životní zkušenosti…. Přece však díky nim získává člověk neocenitelný přehled Saudkovy osobní historie a nakukuje do jednoho bohatého podvědomí.

Mezi Janovy obdivovatelky se v ději Fotografa přidá mladá Líba, která se nechce stát pouze součástí již existujícímu harému, nýbrž aspiruje na osudovou dámu hlavního hrdiny. Ani po ročním soužití si ho však nedokáže ochočit.

Léta ubíhají a nedá se říci, že by Janův život směřoval k lepšímu. Jeho manželka umírá, životní styl mu je vyčítán a vrší se další skandály. Líba začíná být stále užitečnější. Přesto však fotograf vše ustává, zatímco milenka a asistentka v jednom se díky jeho podpoře stává sama uznávanou umělkyní. Je pouze otázkou času, kdy se z dvojice stanou konkurenti nebo dokonce nepřátelé.

Snímek proto může být chápán jako životopis, drama, ale místy i komedie, jelikož obsahuje nesmírně mnoho vtipných průpovídek a reakcí hlavního hrdiny. Scénář napsala režisérka se samotným Janem Saudkem. Vedle Karla Rodena si v něm Líbu zahraje Marie Málková (Obsluhoval jsem anglického krále, Donšajni), dále pak Vilma Cibulková, Marika Procházková, Zuzana Vejvodová či Jenovéfa Boková. Jak můžete vidět, kolem Mistra se to dámami jen hemží. Nicméně se zde najde i několik pánských rolí pro herce Václava Neužila ml., Patrika Děrgela, Davida Šíra a další. Film má premiéru 8. ledna 2015.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací