Sedmý syn / Seventh Son – recenze

sedmy_syn_2015_plakat„Musíme zabíjet čarodejnice. Pos… čarodejnice.“
 
 
 
Fantasy příběhy jsou stále v kurzu, proto není až tak velkým překvapením, že se zrodil i další film plný magie, dobrodružného putování a draků. Zemi a především celému lidstvu hrozí velké nebezpečí, Královna čarodějnic (Julianne Moore) sílí, svolává své věrné přívržence a plánuje velkou pomstu. Na stopě jí je rytíř, poslední žijící člen řádu válečníků John Gregory (Jeff Bridges), který ji už jednou dostal pod zámek. Bohužel jenom na čas. Aby byla jeho mise tentokrát úspěšná, musí najít a vycvičit sedmého syna sedmého otce. Tím legendárním bojovníkem by měl být mladý farmář Tom Ward (Ben Barnes).

Cílem tvůrců bylo přinést do fantasy žánru čerství vítr. Právě proto byl na režisérské křeslo dosazen Sergej Bodrov (Mongol – Čingischán). Svěžest a originalita se dostává ke slovu prakticky od začátku do konce. Prvním Gregoryho učněm, který se sice na plátně moc neohřeje (i když jak se to vezme) je Kit Harington (seriál Hra o trůny). Stejně jako nejdříve trochu nemotorný mladík, který postupně odhaluje, co v něm je a jenž se vydá na životní pouť po boku ostříleného mentora, zakázaná láska a velká závěrečná bitva dobra se zlem, to tu ještě nebylo.

Nic tu nechybí.Teď vážně. Sedmý syn je stejně předvídatelný jako, že po pondělí přijde úterý, po úterý středa a po středě…, no však již víte, jak to bude pokračovat. Postupně si odškrtáváme všechny povinné zastávky a položky na seznamu fantasy filmů. Nic tu nechybí.

Naštěstí tu ale nechybí ani talentovaní herci a dostatečný rozpočet. Za zmínku stojí především Jeff Bridges, Julianne Moore a i přes malé rýpnutí na začátku i Kit Harington (škoda, že nedostal více prostoru). Moore je dokonalá čarodějnice, mrcha a tvrdá i charismatická žena v jednom. A není těžké uvěřit, že dokáže v mužích probudit jejich nejtemnější stránky. Stejně jako stoický Bridges, který se nenechá vykolejit naštvaným drakem či rvačkou se škopkem v ruce. Pomlasknout spokojením si budeme moci i při pozorování CGI triků. Záporáci měnící se v draky či kočkovité šelmy vypadají dokonale. Stejně tak i potvory, které se již zrůdné narodily.

Sedmý syn se může pochlubit svojí temnou i světlou stránkou. Proti sobě tu stojí dokonalý Jeff Bridges, Julianne Moore a CGI triky na straně jedné a opravdu tuctovitý a klišoidní příběh na té druhé. Ve finále tu máme něco, co je sice efektní na pohled, ale tak nějak bez chuti, kterou bychom mohli převalovat po jazyku.

Pokud na film vyrazíte do kina, můžete si vybrat z několika možností. Český dabing uslyšíte u 2D a 3D verzí. Anglické znění s českými titulky na vás čeká ve 2D a IMAX 3D formátu. Pokud jste alespoň někdy slyšeli Bridgese v originále, je vám jasné, že toto žádný dabér není schopen autenticky napodobit.
 
 

Spoutat Julianne Moore se nevyplácí.

sedmy_syn_foto_02
 
 

Já už budu hodný…

sedmy_syn_foto_01
 
 

Stylová hůlka i kápě ležérně zakrývající obličej neodmyslitelně patří k výbavě legendárního bojovníka.

sedmy_syn_foto_05
 
 

65%

Sedmý syn / Seventh Son

Sedmý syn se může pochlubit svojí temnou i světlou stránkou. Proti sobě tu stojí dokonalý Jeff Bridges, Julianne Moore a CGI triky na straně jedné a opravdu tuctovitý a klišoidní příběh na té druhé. Ve finále tu máme něco, co je sice efektní na pohled, ale tak nějak bez chuti, kterou bychom mohli převalovat po jazyku.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací