Rickman, Novak, Annaud a Fiala zahájili 22. MFF Praha – Febiofest

febiofest_2015_plakatNasaďte si Febiokuláry, začínáme.

Rok se s rokem sešel a před multikinem CineStar Anděl byl opět rozvinut červený koberec lemovaný stylovými loučemi. Tentokrát se po něm prošli nejen vzácní zahraniční hosté Jean-Jacques Annaud, Kim Novak a Alan Rickman, ale i česká legenda stříbrného plátna Karel Fiala. Po krátkém pózování a rozdání několika podpisů nadšeným fanouškům se celá delegace přesunula do slavnostně vyzdobeného kinosálu, kde byl 22. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest oficiálně odstartován.

Již zmínění hosté ovšem nebyli na zahájení jen tak náhodou. Rickman, Novak a Annaud převzali na pódiu Kristiána za přínos světové kinematografii. Na Karla Fialu ovšem čekala jiná pocta, stal se totiž první osobností, která se objeví na pamětních medailích, které vznikly ve spolupráci Febia s Českou mincovnou. I když představitel nezapomenutelného Limonádového Joe oslavil devadesátiny, je neuvěřitelně vitální a pozitivně naladěn. S hrdostí v hlase prohlásil: „Je to nádhera, k narozeninám dostat zlatou a stříbrnou medaili. Komu se to přihodí?“ Z vlastní medaile na památku se radovala i Kim Novak.

Programem v kině i na následné afterparty v Obecním domě provázela usměvavá Jolana Voldánová. Večírek a setkání s Alanem a Kim si nenechala ujít celá řádka známých tváří. Potkat jsme se mohli například s Monikou Leovou, Gabrielou Kratochvílovou, Braňo Polákem, Evou Pilarovou, Martinem Čermákem a mnohými dalšími.

Ještě před tím, než se všichni oblékli do gala, se konaly první dvě tiskové konference a začalo se pěkně zostra. Režisér Jean-Jacques Annaud se mimo jiné rozpovídal o tom, jaké to bylo natáčet Talisman vlků, který byl jedním z úvodních snímků festivalu. Svěřil se, že natáčení nebylo zrovna jednoduché. „Díky nepříznivým podmínkám se film natáčel rok a půl, a to od června 2012 do prosince 2013. V místě, kde se děj Talismanu vlků odehrává, bývá v zimě zpravidla -20°C a větrno. Mnohokrát jsme museli natáčení i přerušit, protože zamrzla kamera. Nedalo se ostřit, zoomovat… Já mám dodneška skvrny na obličeji od větru a mrazu. V létě se naopak tamní prostředí hemžilo komáry. Možná proto je to místo tak krásné, protože se tam prakticky nedá žít“, prozradil Annaud.

Druhá tisková konference byla věnována britskému režisérovi a herci Alanu Rickmanovi, jenž přijel na festival s výpravnou romancí Králova zahradnice. I ten se musel vypořádat s celou sérií všetečných dotazů. Zamyslet se musel i nad otázkou, týkající se vztahu k jedné z jeho neslavnějších rolí, a to k profesoru Snapeovi. Zda má tuto postavu rád či naopak. Rickman odpověděl, že chápe, proč si vás lidé chtějí zaškatulkovat, ale že je potřeba se tomu bránit. Na celou sérii o Harrym Potterovi je pyšný a myslí si, že to byl dobrý počin.

Jak první festivalový den vypadal, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem oficiálním Facebook profilu.

febiofest_2015_den1_obr_01

febiofest_2015_den1_obr_02

febiofest_2015_den1_obr_03

febiofest_2015_den1_obr_08

febiofest_2015_den1_obr_04

febiofest_2015_den1_obr_05

febiofest_2015_den1_obr_06

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací