Filmové události #26/15: Hudba utrpěla ztrátu, Arnold zuří, Spider-Man se znovuzrodil

letni_filmova_skola_uh_41_plakatČekání je u konce!
 
 
Stejně jako před dvěma týdny, odešly na věčnost hned dvě významné filmové osobnosti. Vážně potřebujeme buďto panáka, nebo alespoň povzbuzení. Tak tedy… Na nový život se zřejmě může těšit polozapomenutý Kubrickův projekt. Skončilo dlouhé čekání a konečně víme, kdo se zhostí příštího Spider-Mana, herecky i režisérsky. Navíc se po dlouhé době vyjasnil název druhého Dne nezávislosti a dokonce svitla naděje fanouškům Letopisů Narnie.
 

 
Letní filmová škola ve finských barvách

Středa 24. 7. znamená začátek jistého kratšího, ale zároveň zábavnějšího školního roku, totiž Letní filmové školy Uherské Hradiště. 41. ročník této akce je zaměřen na finskou tvorbu. Dočkáme se tak snímků líčících Finsko ve válce a retrospektivu tvorby režiséra Mikka Niskanena. Přímo na místo dorazí jeho krajan a kolega Mika Kaurismäki. Z již zesnulých tvůrců se pocty dočká Orson Wells, Alfred Hitchcock či náš Karel Zeman (restaurovaný Vynález zkázy). Seznámit se účastníci mohou se slovensko-českou road movie Koza nebo dramatickou komedií Domácí péče. Vyučování skončí 1. 8. 2015. Pro detailnější informace sledujte články věnované Letní filmové škole Uherské Hradiště.


 

Mimozemšťané vystrkují růžky

Pokračování Dne nezávislosti ponese v originále titul Independence Day: Resurgence. Předchozí boj s mimozemšťany je v alternativním světě filmu znám jako „Válka roku 1996“ a lidstvo dokázalo technologii útočníků přizpůsobit vlastním nástrojům války, i když ji nedokáže reprodukovat.


 

Holandský Spider-Man?

Za třetího představitele Spider-Mana byl vybrán devatenáctiletý britský herec Tom Holland, jedna z hvězd katastrofického snímku Nic nás nerozdělí nebo chystaného dramatu V srdci moře. Jako Petera Parkera jej poprvé uvidíme příští rok ve snímku Captain America: Občanská válka a následovně dostane sólo film v režii Jona Wattse (Cop Car).


 

Zemřel James Horner (14. 8. 1953 – 22. 6. 2015)

V jednašedesáti letech při nehodě vlastního osobního letadla zemřel filmový skladatel James Horner, držitel dvou Oscarů. Svým hudebním doprovodem opatřil poprvé akční film The Lady in the Red z roku 1979. Postupně se uchytil u celé řady trháků, jako dvou dílů Star Treku, historických dramatech Apollo 13 a Statečné srdce, sci- fi Zámotek nebo dobrodružství Zorro: Tajemná tvář. Ceny Akademie obdržel za svou práci na Cameronově Titanicu, přičemž s režisérem spolupracoval i na dalším velkofilmu Avatar.


 

Zemřela Laura Antonelli (28. 11. 1941 – 22. 6. 2015)

Itálie přišla o svou femme fatale, třiasedmdesátiletou herečku Lauru Antonelli. Sexsymbol po úspěších v reklamě a modelingu započal svou dráhu na plátně komedií Le Sedicenni, spíše nám jej však připomenou tituly jako Manželé z roku II, Bez motivu, Nevinný a různé adaptace Moliérových her. Roku 1978 získala Laura Donatellova Davida, nejvyšší možné ocenění italské kinematografie.


 

Jih proti Severu bez lásky

Režisér Marc Foster (Kazatel Kalašnikov, Světová válka Z) chce oprášit scénář zesnulého Stanleyho Kubricka The Downslope a natočit podle něj celou historickou trilogii z období americké občanské války. Pod jednoslovným názvem se skrývá gigantický epos o bojích generála George Custera na straně Unie a plukovníka Johna Mosbyho, věrného Konfederaci.


 

Odpouští Arnold?

Postava Arnolda Schwarzeneggera ztratí poprvé od thrilleru Protiúder svoji ženu a dítě. Ve snímku 478 to však není vina teroristů, nýbrž letového dispečera zodpovědného za fatální leteckou katastrofu. Arnold nyní bud usilovat o život muži, umístěného do ochranné vazby.


 

Bourneovy krásky

Do pátého filmu o agentu Bourneovi se vrátí Julia Stiles jako Nicky Parsonsová. Mezi nováčky patří Alicia Vikander, která se kvůli účasti vzdala role v adaptaci videohry Assassin’s Creed.


 

Náhradnice pro zabijáka

Assassin’s Creed sice mohl přijít o Aliciu Vikander, ale ihned ji nahradil herečkou Ariane Labed (Ostrov Lásky, Humr).


 

Podle a prohnile

Jason Statham potvrdil, že jeho padouch Deckard Shaw z Rychle a zběsile se objeví i v osmém díle série o nepřekonatelných vozech.


 

Klepy ze superhrdinova

Průmysl filmových komiksů vypouští řadu neověřených zajímavých drbů. Předně se proslýchá, že v závěrečných Avengers bude ochránce Země kromě Titána Thanose trápit Adam Warlock a jeho alter ego Magus, jenž stvoří jejich zlé dvojníky. Dále se mluví o crossoveru mezi X-Meny a Fantastickou čtyřkou, někdy v roce 2018. Ve světě DC Comics je Ben Affleck některými označován za režiséra svého sólo Batmana téhož roku. A nakonec se Chris Pine může stát Green Lanternem.


 

Superrychlý kouzelník?

Eddie Redmayne a Katherine Waterston zřejmě dlouho nezůstanou sami v obsazení harypotterovského spin-offu Fantastická zvířata a kde je najít. Ezra Miller (budoucí superhrdina Flesh) jedná o roli Kredana, muže s kouzelnou mocí, jehož Mlok Scamander potká v New Yorku. Antagonista Jacoba by měl být vybrán z dvojice Josh Gad a Michael Cera. Režisér Mike Newell by si údajně jako čarodějku Queenie nejlépe uměl představit herečku Alison Sudol.


 

U apokalypsy nesmí chybět…

Hugh Jackman se v roli mutanta Wolverina objeví i mezi osazenstvem snímku X-Men: Apocalypse.


 

Pátý příchod našeho spasitele Aslana?

Scénárista David Magee (Pí a jeho život, Hledání Země-Nezemě) oznámil, že dokončil práci ne čtvrtém díle fantasy ságy Letopisy Narnie. Zatím uplynulo pět let od premiéry Plavby Jitřního poutníka a případný sequel – Stříbrná židle – stále ještě nemá natáčení zaručené.


 

Rock nemá rád zvířata

Dwayne Johnson zachrání civilizaci ve filmu podle videohry Rampage. V arkádovce z 80. let musel hráč bojovat s obří gorilou, ještěrem a vlkem. Do alespoň trochu srozumitelné podoby to převádí scénárista Ryan Engle (Non-Stop).


 

Drake uvízl v bouři

Videohra Uncharted má opět dál k velkému plátnu. Projekt opustil režisér Seth Gordon, krátce poté, co se společnost Sony rozhodla v případě dobrodružství Nathana Drakea postupovat podle jiného „tvůrčího záměru“.


 

Chovají se neexistující kamarádi řádně?

Michael Keaton se objeví v jedné z hlavních rolí snímku podle komiksové série Imagine Agents, kde zřejmě zaučí mladého nováčka, jak ve speciální policejní jednotce udržovat pořádek mezi imaginárními přáteli.


 

Bez vlasů a beze strachu

Studio Universal Pictures pokročilo dál v plánovaném filmovém remaku detektiva Kojaka, tentokrát představovaného Vinem Dieselem. Novou verzi scénáře k případu plešatého vyšetřovatele napíše Philip Gawthorne (seriály EastEnders a Calamity).


 

Elektřina na Aljašce

Debutový román Johna Greena Hledání Aljašky zfilmuje režisérka Rebecca Thomas (Elektrické děti). Hrdinou je mladý Miles, posedlý posledními slovy slavných osobností. Na internátní škole si prožije lásku ke spolužačce Aljašce.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací