Jubilejní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začal bilancí

kviff_50_zahajeni2_obr_00„Přátelé, považujme padesátý ročník za zahájený.“

Moderátor slavnostního večera Marek Eben pozval všechny diváky ve Velkém sále hotelu Thermal i doma u televizních obrazovek na malé ohlédnutí. V několika minutovém sestřihu jsme se podívali do doby, kdy festival začínal, bojoval o svou slávu na slunci a po svém se vypořádával s aktuálními politickými režimy. Velká slova díků se snesla na hlavu současného prezidenta festivalu Jiřího Bartošky a umělecké poradkyně Evy Zaoralové. Všichni přítomní dvojici dokonce ve stoje zatleskali a poděkovali tak za všechno, co pro prestižní filmový festival udělala. Druhý hromový potlesk si vysloužil charismatický herec Richard Gere, který na pódiu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a zároveň uvedl i zahajovací film Time Out of Mind, kde hraje hlavní roli, bezdomovce George Hammonda.

Než se ovšem Velký sál hotelu Thermal zaplnil do posledního místečka, nechyběla ani netrpělivě očekávaná chůze po červeném koberci. VIP hosté, i přes úmorné letní teploty, hýřili dobrou náladou a dámy předváděly skvostné róby všech barev. Herečka Martha Issová dorazila ruku v ruce s Davidem Ondříčkem, stejně jako Táňa Vilhelmová s přítelem Vojtou Dykem, Jitka Čvančarová s manželem Petrem Čadkem či Bolek Polívka s partnerkou Marcelou Černou. Nechyběla ani bývalá první dáma a vynikající herečka Dagmar Havlová. To je ovšem jen zlomek hvězdných hostů, kteří si slavnostní zahájení nenechali ujít. S Richardem Gerem přijela do Varů i jeho filmová dcera, americká herečka Jena Malone. Pozornému oku neunikla ani přítomnost legendárního režiséra George A. Romera, který poslouchal Ebenův projev prostřednictvím překladu ze sluchátek.

Letošní otevření Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ovšem provázelo i roztomilé přeřeknutí. Než Jiří Bartoška pronesl neodmyslitelmé: „Přátelé, považujme padesátý ročník za zahájený“, musel se k mikrofonu dvakrát vracet. I tentokrát se ale vyplnilo, do třetice všeho dobrého a prestižní přehlídka filmů z celého světa v západočeském lázeňském městečku opět začala.

Jak to nejen na červeném koberci vypadalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

kviff_50_zahajeni2_obr_01

kviff_50_zahajeni2_obr_02

kviff_50_zahajeni2_obr_03

kviff_50_zahajeni2_obr_04

kviff_50_zahajeni2_obr_05

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací