Inherent Vice – recenze

inherent_vice_2014_dvd_plakat„Může být ten nejzdrogovanější hrdina nejkladnější postavou filmu?“
 
 
 
Začátek sedmdesátých let v Los Angeles. Všude kolem drogy, korupce, drogy, mravní úpadek a zase drogy! V tomhle bahně se brodí i soukromý detektiv Larry „Doc“ Sportello (Joaquin Phoenix), který je věčně zdrogovaný a beznadějně zamilovaný do své bývalky Shasty (Katherine Waterston). Když ho tato dívka navštíví s prosbou o pomoc, je jasné, že ji nemůže odmítnout.

Tenhle příběh je určen pro lidi, kteří mají výdrž. Trvá totiž dvě a půl hodiny a je skutečně zašmodrchaný. Pozornost, pozornost, pozornost! Tu je třeba udržet, pokud má člověk ze snímku něco mít. Na scéně se objevuje jedna postava vedle druhé, většina se jich jen mihne a mizí v nenávratnu, podobně jako různé druhy omamných látek v útrobách Larryho „Doca“ Sportella. Stačí chvilka nepozornosti a divák je ztracen: „Kdo chvíli stál, už stojí opodál.“

Nic není tak, jak to na první pohled vypadá…Inherent Vice střídá snad všechny žánry. Chvíli se jedná o akční thriller, záhy o erotický film a následně vzbuzuje v divákovi pocit, že sleduje parodii. Larry „Doc“ Sportello s jointem v ruce jimi proplouvá a hledá milence Shasty, realitního magnáta Mickeyho Wolfmanna. Je mrtvý, uprchl, skryli ho do psychiatrické léčebny? Nic není tak, jak to na první pohled vypadá a do cesty se Sportellovi navíc stále plete arogantní policista v podání Joshe Brolina.

Podaří se Sportellovi vyřešit celý případ? Může to vůbec dokázat někdo, kdo musí mít místo mozku již jen želatinu způsobenou reakcí různých v drogách obsažených chemických látek? To vyplyne napovrch po zhlédnutí filmu, ale ani pak není jisté, že se podaří porozumět všem dějovým peripetiím.

Inherent Vice jednoznačně není určena pro obyčejného diváka, své příznivce si však určitě najde. Tento film je možné milovat, nebo nenávidět. Každý si musí rozhodnout sám, zda je ochoten se do prohnilého a zdrogovaného Los Angeles počátku sedmdesátých let vydat.
 
 

Nevěřím svým očím, zase o jedno číslo!

inherent_vice_2014_foto_09
 
 

Nejvysmátější zubař v Americe.

inherent_vice_2014_foto_08
 
 

A za chvíli to přijde: „Ubrousku, prostři se.“

inherent_vice_2014_foto_06
 
 

70%

Inherent Vice

Inherent Vice jednoznačně není určena pro obyčejného diváka, své příznivce si však určitě najde. Tento film je možné milovat, nebo nenávidět. Každý si musí rozhodnout sám, zda je ochoten se do prohnilého a zdrogovaného Los Angeles počátku sedmdesátých let vydat.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací