Filmové události #39/15: Osudy slavných v New Yorku, Nájemný vrah opět v akci, Vetřelec nabízí jablko

new_york_film_festival_53_logoČetba pro otrlé.
 
 
Pokud trpíte na závratě, vyhněte se dnešní zprávě o začátku newyorského festivalu. Klaustrofobici by zase mohli mít problémy se závěrem toho torontského. Na klidu vám určitě nepřidají zprávy o mexických nájemných vrazích, Xenomorfech a zombiích obklopujících Aryu Stark. Rozveselit vás mohou ovšem strozí Muži v černém a pestrý Spider-Man. Zároveň musím upřesnit jistou zprávu z minula. Film Legendy zločinu byl v USA skutečně přeložen na listopadový termín, Češi si jej však vychutnají již od 15. října.
 

 
Newyorský festival v duchu životopisů

V pátek 25. září vstoupil Newyorský filmový festival do svého 53. ročníku. Projekce zahájil Muž na laně, biografické drama o provazochodci Philipe Petitovi (Joseph Gordon-Levitt) režiséra Roberta Zemeckise. Zobrazený výkon úzce souvisí s městem, jelikož Petite překonával prostor mezi dvěma věžemi Světového obchodního centra. Premiéra ve „Velkém jablku“ čeká například i na Spielbergův Most špiónů s Tomem Hanksem. Zlatým hřebem akce je ovšem Steve Jobs, nová verze životopisu zakladatele Apple. Hlavní sekce představí 26 filmů, akce však celkově zahrnuje 179 projekcí. Poslední snímek Miles Ahead bude promítnut 11. října. Jedná se o popis života skutečné osobnosti, tentokrát jazzového hudebníka Milese Davise.


 

Torontský pokoj a teror

Hlavní cenu Torontského filmového festivalu získal irský snímek Room. Drama režiséra Lennyho Abrahamsona bylo natočeno podle knihy, jejíž autorku inspiroval případ Rakušana Josefa Fritzla, který léta znásilňoval vlastní dceru a zplodil s ní několik dětí. V případě snímku Room se však seznámíme s Joy Newsame (Brie Larson) a jejím synem Jackem (Jacob Tremblay), uvězněnými po dlouhý čas v jediné místnosti. Cena filmových kritiků putuje na Slovensko za filmem Eva Nová a v programové sekci hororů a nekonvenčních děl Midnight Madness uspěl ruský Hardcore.


 

Tahle země je pro vrahy

Thriller Sicario: Nájemný vrah již dávno učaroval Američanům. Příběh agentky FBI Kate Macer (Emily Blunt) ve světě mexické narkomafie však již také svou zem reprezentoval na Mezinárodním festivale v Cannes. Již teď se hovoří o jeho pokračování zřejmě založeném na postavě Alejandra (Benicio del Toro). Původní snímek k nám dorazí 29. října 2015.


 

Poskládejte mozaiku, líní diváci!

Ačkoliv se tak dostáváme příliš do televizního světa, nedá nám to, abychom nezmínili záměr režiséra Stevena Soderbergha. Muž za snímky Liberace! nebo Dannyho parťáci 3 chce pro HBO natočit snímek Mosaic, o jehož konci si přes speciální aplikaci rozhodnou sami diváci. Interaktivní zážitek posoudí obecenstvo pravděpodobně někdy v příštím roce.


 

Stalker pro Jacka Reachera

Sequel k Jacku Reacherovi s Tomem Cruisem obsadil svého hlavního záporáka. Tajemného „lovce“ si zahraje Patrick Heusinger (Holka na hlídání, Beautiful Now).


 

Podnikatelé pod proudem

Spor mezi zastánci střídavého a stejnosměrného proudu v pozdním devatenáctém století zosobní v ideálním případě nepřehlédnutelná herecká esa. V The Current War by se podle serveru The Hollywood Reporter střetli Benedict Cumberbatch jako Thomas Alva Edison a Jake Gyllenhaal v roli George Westinghouse. Kolem režisérské židle krouží Alfonso Gomez – Rejon (Me & Earl & the Dying Girl).


 

Stačí Wickovi jeden tvůrce?

Připravovaného Johna Wicka 2 s Keanu Reevesem opustil jeden z jeho režisérů. David Leitch zanechal thriller v rukou svého tvůrčího partnera Chada Stahelského, jelikož se patrně chystá na vlastní sólo pokus.


 

Boj s větrnými mlýny ztěžuje rakovina

Naděje fanoušků režiséra Terryho Gilliama na dokončení filmu The Man Who Killed Don Quixote mohou opět zplanět. Herci Johnu Hurtovi (Quixote) byla bohužel diagnostikována rakovina slinivky, což mimo jiné pozastavilo aktuální natáčení. Podle Hurta nicméně zůstává Gilliam optimistou.


 

Star Wars – Epizoda I: Doba nevinnosti

John Landis, režisér Amerického vlkodlaka v Londýně nebo Amazonek na Měsíci vypustil do světa informaci o údajném disneyovském plánu s vesmírnou ságou Star Wars. Společnost se podle něj chystá vydat na blu-ray původní verze trilogie nepoznamenané Lucasovými nesčetnými úpravami. Hromově tedy všichni vykřikněme: „Han vystřelil první!“


 

Star Wars – Epizoda II: Zmrtvýchvstání vyvoleného

O něco méně věrohodně působí zvěst o údajném návratu jistého herce z prequelové trilogie do Epizody VIII, plánované na rok 2017. Jedná se o Haydena Christensena, představitele Anakina Skywalkera / Dartha Vadera v Epizodách II a III. Navíc v drbech je použita fráze „Hayden začal trénovat“, kvůli které se mnohým nezdá, že by se mělo jednat o pouhý obraz ducha žijícího v Síle. Že by se na nás chystaly flashbacky, nebo dokonce Anakinovo vzkříšení?


 

Superpuberťák

Režisér Jon Watts se vyjádřil k novému Spider-Manovi a potvrdil tradované náznaky, podle nichž bude superhrdinovi (Tom Holland) tentokrát pouhých patnáct let. Nyní již skutečně nezažijeme vraždu strýčka Bena a místo toho více prožijeme středoškolský život Petera Parkera.


 

Vetřelec od Miltona?

Druhý díl Promethea neponese ve svém názvu vůbec odkaz na první díl. Místo toho byl nazván Alien: Paradise Lost, tedy Vetřelec: Ztracený ráj, v očividném odkaze na planetu Tvůrců, původ života na Zemi. Nechci vidět toho hada.


 

Muži v černém bez černého

Chrání Zemi před šmejdem z vesmíru… A dostanou k tomu celou novou trilogii. Příští pokračování Mužů v černém ovšem nebude čtvrtým dílem načatých dobrodružství, nýbrž počátkem rebootu. Will Smith se nejspíš jako Agent J již nevrátí. Vypadá to, že si musíme obstarat neuralyzéry.


 

Les Mnohotvářného boha

Maisie Williams (Arya Stark ze Hry o trůny) by mohla poznat temný postapokalyptický svět románu od Carrie Ryanové Les rukou a zubů. Její postava Mary se narodila do světa vesnice, kde autority vládnou pevnou rukou. Komunita je pouze jen tak tak chráněna před zombie, procházejícími v okolním lese. Pokud chce najít lásku a pravdu, bude muset Mary poznat okolní svět. Prosím vás, nepouštějte k tomu M. Night Shyamalana! Ve skutečnosti má režii a scénář na starosti debutantka Kate Maberly.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací