Straight Outta Compton – recenze

straight_outta_compton_plakatNezáleží na hudebním vkusu… tady se nikdo nudit nebude.
 
 
 
Producenti tohoto nového hudebního filmu slibovali „nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů“. V kinech se teď můžeme přesvědčit o tom, že slib dodrželi.

Režisér F. Gary Gray se rozhodl vzdát holt všem ostrým hochům z kalifornského Comptonu, kde sám vyrůstal, a ukázat ostatním, jak drsný mohl být život pro toho, kdo se narodil v 80. letech minulého století v jednom z nejnebezpečnějších amerických měst.

Rappeři Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, Yella a Mc Ren se stali jednou z nejdůležitějších hiphopových skupin historie.Straight Outta Compton se jmenovalo první album skupiny N. W. A. neboli Niggaz With Attitude, jejíž brutální otevřená upřímnost byla většinovou společností považována za projev agrese, nenávisti a především za snahu provokovat. Rappeři Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, Yella a Mc Ren se stali jednou z nejdůležitějších hiphopových skupin historie a zakladatelé žánru gangsta rap. Fanoušci znali jejich texty slovo od slova a mladí umělci si brzy vydělávali spoustu peněz, se kterými ale neuměli vždy správně naložit.

Tak jako v té době policisté šikanovali každého druhého černého kluka proto, že vypadal jako gangster, pronásledovali i skupinu N. W. A. Rappeři dostali zákaz dokonce od FBI hrát jednu ze svých skladeb Fuck the Police. To by ale nebyli N. W. A., aby se nechali něčím takovým, jako je policejní výhružka, zastrašit.

Gray divákům ukazuje nejen fungování v černošských čtvrtích, nahrávání ve studiích a divoký život během turné, ale i svinstvo, jaké se dělo v pozadí toho všeho – nemilosrdný byznys a hudební manažery, kteří se díky úspěchu svých svěřenců stěhovali do luxusních vil s bazény.

Nesejde na tom, jestli máme rádi gangsta rap, Straight Outta Compton baví bez ohledu na hudební preference. Příběh nás pohltí a ani jednou za 147 minut se nepodíváme na hodinky. Jediná velká škoda pro českého diváka je, že písničky většinou nemají překlad. Ta část publika, která si slangovou americkou angličtinu navíc ještě v hodně rychlém tempu, nestihne přeložit, tak přichází trochu zkrátka.
 
 

Že jsi nic neudělal? Stačí, že vypadáš jako gangster!

straight_outta_compton_foto_02
 
 

Netrvalo to dlouho a fanoušci znali jejich texty nazpaměť.

straight_outta_compton_foto_01
 
 

Nebáli se dealování, zbraní, ostrých slov ani policie a také se nebáli vytvořit nový hudební styl.

straight_outta_compton_foto_04
 
 

85%

Straight Outta Compton

Nesejde na tom, jestli máme rádi gangsta rap, Straight Outta Compton baví bez ohledu na hudební preference. Příběh nás pohltí a ani jednou za 147 minut se nepodíváme na hodinky. Jediná velká škoda pro českého diváka je, že písničky většinou nemají překlad. Ta část publika, která si slangovou americkou angličtinu navíc ještě v hodně rychlém tempu, nestihne přeložit, tak přichází trochu zkrátka.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací