Jediovské superpreview Star Wars: Síla se probouzí

star_wars_7_sila_se_probouzi_plakatVesmírná pohádka naváže na svůj šťastný konec.  
 
 
 
Roku 1977 propukli milovníci space opery v jásot, když byl jejich subžánr obohacen o přelomový dobrodružný film, známý tehdy prostě jako Star Wars. Nebo Hvězdné války, chcete-li nostalgicky zavzpomínat na čas, kdy jsme ještě název ságy mohli oficiálně překládat. Ať někteří kritici protestovali sebevíc, zrodil se kulturní fenomén s obrazy a hláškami, jež od té doby neustále napodobujeme, potažmo parodujeme. Hrdinní jediové, vyzbrojení duchovní energií Sílou, porazili za tři filmy své temné protějšky sithy, ale fenomén neskončil. V roce 1999 započala éra prequelů, které umožnila mnohým fanouškům nenávidět celou polovinu své oblíbené série. Brzy to však bude pouhá třetina. Příští měsíc začíná další trilogie. Do dávných dob předaleké galaxie se vrací Star Wars: Síla se probouzí.

„Zemřou?“

„Dost těžko říct. Budoucnost se teprve vytváří.“

– Luke Skywalker a mistr Yoda (Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder)

Gigantickému úspěchu v 70. letech předcházely tvůrčí bolesti mladého George Lucase. Fanoušek pulpové sci-fi se nedostal k možnosti zhmotnit svého oblíbeného Flashe Gordona. No, stejně by to nezvládl tak dobře jako Mike Hodges. Donutilo jej to vymyslet vlastní univerzum a neustále zápolit se svými překomplikovanými zápletkami (dá-li se tak nazvat různorodé vykrádání Akiry Kurosawy). Dělal jen dobře, když vše dále zjednodušoval, až mu z námětu vznikl archetypální pohádkový příběh.

star_wars_sila_se_probouzi_b_foto_01

Když tržby zajistily Star Wars pokračování, přepadl George záchvat fantasmagorie a potřeby lhát pro PR. Celá sága podle něj měla čítat někdy šest, jindy devět, pak dokonce dvanáct filmů. Jedna lež, která mu pořádně utkvěla v hlavě, byl fakt, že původní film je vlastně „čtvrtou epizodou“, a tak na přelomu století vznikly prequely. Od té doby nám náš otec zakladatel podsouval doktrínu o naprosté neexistenci dalších příběhů. Epizodu VII a následující si prý vymyslel tisk.

Vše se opět změnilo 30. října 2012, kdy Lucasovu společnost spolu s franšízou koupil Walt Disney a okamžitě oznámil přípravy nové hlavní trilogie plus celé řady filmových spin-offů. George pragmaticky poznamenal: „Ano, řekl jsem, že už další nenatočím. Ale jiní můžou.“ Disneyho společnosti poskytl synopsi, podle níž se děj Epizody VII měl odvíjet. Je to stále Epizoda VII, i když se s tím označením setkáme málokdy.

Kontinuita a nostalgie musely být uspokojeny. K utišení jejich hněvu přispěchali zestárlí představitelé Luka Skywalkera (Mark Hamill), princezny Leiy (Carrie Fisher), Hana Sola (Harrison Ford), C-3PO (Anthony Daniels) a R2- D2 (Tommy Baker).  Účast Petera Mayhewa v roli chlupáče Chewbaccy/Žvejkala jasně potvrdila, že Disney nehodlá respektovat literaturu navazující na návrat Jediho, neboť právě tato postava v jedné z knih zemřela. Rasa náboženských fanatiků shodila na Chewieho měsíc. Nedívejte se na mne, já to nenapsal a vlastně ani nečetl.

S vývojem světa, jak jej nastínili ti béčkoví pisálci, ostatně nepočítejte i v jiných oblastech. Luke Skywalker zřejmě totiž neobnovil řád Jedi. O něco takového se pokusil, ale jeho pedagogická činnost byla tragicky přerušena. Ovšem v jednom ohledu se autoři nemýlili. Impérium nebylo zcela poraženo. Zbytky sil císaře Palpatina se vracejí pod vlajkou nové organizace známé jako První řád, zatímco demokratičtí Povstalci se přejmenovali na Odpor a Jediové jsou znovu takřka pouhou legendou. Nová padoušská organizace je přirovnávána k hypotetické partě Hitlerových pohůnků, kteří by v Argentině nabrali nových sil a chtěli by pokračovat v rozdělané práci. Vesmírným neonacistům zřejmě Síla není cizí, jelikož ji cítí jejich vůdce Snoke, zatímco v poli ji běžně používá přinejmenším válečník Kylo Ren. Plány záporáků možná náhle naruší dezerce řadového vojáka (stormtroopera) Finna, jenž na pouštní planetě Jakku potká dívku Rey, kterak se na místech staré bitvy vrtá v imperiální technologii. Oni a droid BB-8 převezmou pochodeň od Hana Sola, zatímco bývalá princezna – nyní generál – Leia vložila svou důvěru do pilota Poea Damerona. Podívejme se, jak jim to sluší!

 

Nejvyšší vůdce Snoke komentuje trailer 1:Něco se probudilo, Finn zažil otřes,  BB-8 se kutálí, Rey startuje, Poe letí, Kylo má křesťanský světelný meč, Na Milennium Falcon pořád nic nemá 

Kylo, tvůj meč pořád vypadá debilně. O to hůř, když sis ho údajně vyrobil sám.

Je osvěžující, když mezi hvězdy válčící zavítaly hvězdy vycházející (nemluvě o ženě a černém muži jakožto hlavních hrdinech). Reyinu představitelku Daisy Ridley jste ještě nedávno mohli vidět ve vyřazených scénách komedie The Inbetweeners 2 nebo na britských televizních obrazovkách. Finnův John Boyega za sebou má hlavně úspěšný skromný sci-fi snímek Útok na věžák a nedávno se mu otevřel thriller Kruh podle románu Davea Eggerse. Oscar Isaac alias Poe Dameron má o něco bohatší filmografii. Spíš než princ Jan nebo biblický patriarcha Josef vám mohl utknout V nitru Llewyna Davise, neúspěšný folkový zpěvák z pera bratří Coenů. Ve svém filmu se ostatně setkal s Adamem Driverem, tedy temným Kylo Renem, aby se následovně přestěhoval do světa X-Menů, kde chce šířit zkázu. Ovšem i bez odhalené tváře zůstává nejtemnějším padouchem Snoke s hlasem Andyho Serkise. Doufejme, že počítačem stvořenou postavu úspěšně polidští, jak se mu to podařilo s Glumem v Pánovi prstenů, Caesarem v nové Planetě opic nebo kapitánem Haddockem, parťákem Tintina.

 

„Já jsem tvůj otec!“

– To snad víte (Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder)

star_wars_sila_se_probouzi_b_foto_03Hrdinové se nevydávají jen na cestu vesmírem, nýbrž především na odyseu vlastního sebepoznávání a změny. Rey opustili rodiče již jako dítě, aniž by věděla proč. Od té doby žije v izolaci. Finn byl od mala vychováván jako voják, učil se nenávidět nepřátele Impéria a Řádu. Oba prožijí složitou změnu při putování, při něčem, co patrně bude hledání ztraceného Luka Skywalkera. Na Finna narazí i Poe Dameron. I to navždy změní jeho osud. Kylo Ren se mezitím obsedantně  obrací k odkazu sithského lorda Dartha Vadera a dokonce mluví s jeho přilbou, notně poškozenou kremací. Zřejmě to nemá stejnou kulturní hodnotu jako monology nad Yorikovou lebkou. Bojovník v černém získal svůj přídomek členstvím v novém řádu nazvaném Knights of Ren. Těchto rytířů nebylo zřejmě moc, podle některých zdrojů dokonce pouze sedm.  Vesmír je prostě ponořen do chaosu, takže jediný, kdo z toho možná dokáže zatím slušně vyžít je pirátka Maz Kanata. Drobné mimozemšťance je už víc jak tisíc let (pochopitelně, aby se mohla objevit v tuně knih, komiksů a videoher). Celá staletí přežila možná díky trikům svých údajně zvláštních očí. Naši poutníci se s ní setkají na jejím sídle plném mimozemšťanů všech tvarů a velikostí.

První řád disponuje kromě Snoka a Kyla ještě dalšími celebritami a mnohé z nich nemusí být nadšené Finnovou zradou. Především jeho velící důstojnice kapitán Phasma, mohutná žena oblečená v lesklém brnění. Ona se zase musí zodpovídat generálu Huxovi ze základny, jejíž název vám možná bude povědomý. George Lucas sám zvažoval jméno „Starkiller“ pro Luka v Epizode IV a několikrát jej bylo použito v jiných médiích.

Luke Skywalker nás provází trailerem 2: Síla je s našimi známými i s někým neznámým, Stormtroopeři mají přehlídku, Phasma pochoduje, Rey nabízí pomocnou ruku, Han a Chewie dorazili domů

Kapitán Phasma měl být původně chlap, takže vinou nevídaného obratu v produkci Benedicta Cumberbatche nahradila Gwendoline Christie. Brienne ze Hry o trůny snad kromě jediného právoplatného krále odkrágluje i někoho, kdo si to zaslouží… Bohužel od důstojnice Prvního řadu žádnou dobrotu nejspíš očekávat nemůžeme.

Co je ještě horší, jako generál slouží říši zlý mág manipulující časem. Nevěříte mi? Domhnal Gleeson v Harry Potterovi hrál Billa Wesleyho, tedy kouzelníka a Lásky čas jej umístil do rodiny temponautů. No prostě uměl své vědomí posílat časem, takže potenciálně šlo ještě o většího maséra než je Tim ze hry Braid. A on to využíval hlavně ke zlepšování milostného života. Nauč se vážit superschopností, chlape!

Maz Kanatě daruje hlas a pohyby přes motion capture herečka mexicko-keňského původu Lupita Nyong’o. 12 let v řetězech přiměly její Patsy otročit, tak tohle pro ni bude malá  kompenzace. Kromě pirátky namluví i vlčici Rakshu v Knize džunglí a v The Queen of Kwatwe se opět objeví celá, aby dělala matku ugandské šachové velmistryni.

star_wars_sila_se_probouzi_b_foto_02Ani teď nevíme, jaká je přesně role Maxe von Sydowa. Otec Merrin z Vymítače ďábla, Ježíš Kristus, král Osric, Viggo Karpatský, Ming Nemilosrdný a celá  řada dalších nezapomenutelných postav a mocných bytostí v jedné by si zasloužila být někým významným. Zatím se o něm mluví jako o „Vikáři“ a někde můžete objevit i jméno „Lor San Tekka“.

Většina uvedených informací o ději představuje pouhý zlomek toho, co bychom chtěli vědět a ani u prozrazených údajů si nemůžeme být jisti jejich pravdivostí. Žádný z filmových projektů poslední doby, nebyl zahalen takovým tajemstvím, nepočítáme-li svého času záhadné obsazení Warcraftu. V zájmu zachování zdání serióznosti se na rozdíl od mnoha jiných fanoušků nebudu pouštět do úvah, kdo je čí syn, dcera, otec, atd. Měli bychom se nechat překvapit.

Pokud ovšem geekové nespekulují, tak šíří strach a nepohodu. Části fandomu připadá, že základní úvod do děje a některé postavy jsou až příliš podobné reáliím Nové naděje, totiž samotnému výchozímu modelu. Nahrává tomu i nedávné odhalení základny Starkiller jako zbrani mocnější než slavná Hvězdě smrti. Inu, důležitější je vždycky spíš vývoj a vyústění než začátek.

Nemohli jsme se dočkat, kdo nám to bude režírovat. Vyvoleným nového věku se nakonec stal J.J. Abrams.

star_wars_sila_se_probouzi_b_foto_06Ano, je to ten samý J. J. Abrams, který režíroval dva první rebootové Star Treky… Což je trochu ironické, když si uvědomíme občasnou řevnivost mezi fanouškovskými tábory těchto dvou sci-fi franšíz. Ale taky nemálo logické, když si vzpomeneme, jak právě Abrams v mnoha rozhovorech prohlašoval, že býval spíš „starwarsovské děcko“. Vzhledem k dramatickému obratu při natáčení musel přiložit ruku k dílu i se psaním scénáře.

Víte, tím byl totiž původně pověřen držitel Oscara Michael Arndt (Malá Miss Sunshine, Toy Story 3: Příběh hraček). Během příprav natáčení se ovšem kvůli scénáři octl ve při s ostatními tvůrci, buďto kvůli rychlosti postupu, nebo kvůli kontroverzi, jestli se má soustředit na staré, či nové postavy. Podle pozdějších výroků George Lucase můžeme usuzovat, že společně s Arndtem natáčení opustila původní podoba příběhu.

Abrams sám v branži začal právě scénáři, tj. k snímkům Takový je byznys, Myslete na Henryho (z právníka se zde sympaťákem stal sám Han Solo), Navždy mladý, Na rybách a do vesmíru se poprvé vydal, aby rozpoutal Armageddon. Čistě scénáristická pozice mu vydržel ještě u Jízdy do pekel, pak se posadil do velitelské židle a přinesl nám Mission: Impossible III. Od té doby stvořil ony Star Treky a samostatnou sci-fi Super 8, poctu zašlé filmařské éře.

star_wars_sila_se_probouzi_foto_a02Scénáristou č. 2 je Lawrence Kasdan a mnoho fanoušků se muselo chytit za srdce, jelikož jemu z velké části vděčíme jak za Impérium vrací úder, dosud považováno za nejlepší z epizod, tak i za práci odvedenou na návratu Jediho. Pro George Lucase vlastně tvořil nejen vesmírné pohádky. Sám napsal Dobyvatele ztracené archy, první film o Indianu Jonesovi. Dokázal nás rozpálit (Žár těla), přesvědčit o romanci mezi Costnerem a Houston (Osobní strážce), znovuzískat pro Divoký západ (Silverado, Wyatt Earp) a alespoň některé přesvědčit o kvalitách Stephena Kinga (Pavučina snů). Předalekou galaxii zatím neopouští. S jeho nápady může počítat ještě samostatný spin-off o Hanu Solovi.

Star Wars čerpají svůj obsah ze starých legend a samy se staly svého druhu mytologií technického věku. Prequelová trilogie jim bohužel část lesku ubrala, čímž možná vytvořila pozoruhodnou metaforu. Když se roku 2005 sithové pomstili, temnota sevřela galaxii. V klasickém pořadí čekala na spásu v podobě Luka Skywalkera a Leiy Organy. Ovšem v kinematografické posloupnosti skutečného světa nepřišla řada na Novou naději. Zodpovědnost za spásu leží na bedrech dílu sedmého. Tak v něj věřme a očekávejme další epické dobrodružství ve stylu dávnověkých eposů.

Čeští jediové, sithové a renové ucítí probuzení Síly 17. prosince 2015.

 

Kolektiv postav se představuje v traileru 3: Rey nemá moc sebevědomí, Finn zažil omezenou výchovu, Kylo podléhá fetišismu a mučí Poea, Modrý meč proti rudému, Han uvěřil v Sílu


 
 
Ignorujte japonské titulky a podívejte se na mezinárodní trailer: BB-8 má novou paničku,  Rey čeká na rodinu, Naděje není ztracena


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací