Spectre – recenze

spectre_2015_plakat„Vizionáři. Blázince jsou jich plné.“
 
 
 
Závěr Skyfallu na nás spiklenecky pomrkával a sliboval, že by se mohl vrátit Bond takový, jakého máme rádi. Neúnavný lev salonu, který jednou rukou střílí megalomanské ujeté záporáky a druhou drží kolem pasu krásnou ženu. K tomu se projede ikonickým vozítkem s mnoha vychytávkami a vše to zapije protřepaným, ale nemíchaným drinkem.

V pořadí čtyřiadvacátá bondovka začíná prakticky tam, kde ta třiadvacátá končí. Program agentů s označením „00“ a povolením zabíjet se dostává na černou listinu a organizace MI6 se otřásá v základech díky novému vedení. Agent James Bond si ovšem z autorit nikdy moc nedělal, a když měl pocit, že musí něco vykonat, zkrátka to vykonal. V tomto ohledu není Daniel Craig jiný a jde ve stopách svých předchůdců.

Začátek je poměrně slibný. Honička plnými ulicemi lidmi v kostýmech, hroutící se domy a rvačka v helikoptéře nás poměrně navnadí na nadcházející minuty. Návštěva nového sídla MI6 a zejména laboratoře Q (Ben Whishaw)  nás v této domněnce utvrzují, stejně jako nabušený poskok (Dave Bautista, Drax ze Strážců Galaxie) tajemného záporáka (Christoph Waltz) a nádherné lokace. Ale jak se říká, nechvalte dne před večerem.

James opět bojuje s démony z minulosti.Spectre se podobá Skyfallu více než je zdrávo. James opět bojuje s démony z minulosti, řeší rodinné tragédie a záhady a přitom tak nějak zapomíná, že je vlastně Bond, James Bond. Pokud bychom měli chuť ulehnout na terapeutické křeslo a rozebírat své utrápené já se strhaným výrazem ve tváři, je spousta jiných filmů, kam se toto téma hodí více. Pár vtípků na odlehčení atmosféry výslednou depresi moc neobrousí. Ve snímku se objeví i dvě krásné Bondgirls. Každá úplně jiná. A i když by se věk ženy nikdy neměl zdůrazňovat, dává Monica Bellucci své mladší kolegyni lekci. Sex-appel buď prostě máš, nebo nemáš. A Monica ho má na rozdávání. I přesto tu chemie téměř ani s jednou z žen nefunguje a my máme pocit, že je s nimi 007 z pouhé povinnosti.

S nově nastoleným temnějším trendem jakoby James přišel nejen o elán, ale i důvtip. Nejednou nás při sledování napadne zařvat: „Nechoď tam! Otoč se! To nemyslíš vážně, že ne?“ James Bond má být přeci vždy nad věcí, o krok dopředu a i když se ocitne v nepříjemné situaci, ze které není na první pohled úniku, my mu věříme a víme, že on to přeci zvládne. To v tomto případě opravdu neplatí.

Spectre se spíše podobá psychologickému dramatu než akčnímu dobrodružství, z tak trochu pohádkového světa plného špionů a padouchů, více než je zdrávo. Danielův James Bond nikdy nebyl a nikdy nebude upravený elegán s mladistvou jiskrou v oku. Je to muž, který je ztrápený svou prací, svými činy, svou minulostí a neví, jak se ze začarovaného kruhu dostat. Q v jedné z bondovek pronesl: „Vy jste jako dítě 007.“ A to je přesně to, co Spectre (a nejen jemu) chybí. Hravost. Pozitivum je, že většina otázek byla zodpovězena a nitek rozpletena a s (doufejme brzkým) příchodem nového představitele a přijde i nová vlna energie, elánu a zmiňované hravosti, která tu tolik chybí.
 
 

Doufejme, že MI6 myslelo dopředu a zaplatilo si pojištění předního skla.

Spectre (2015)
 
 

Oslavy Dia de Muertos v Mexiku mají smíchem a veselím zastrašit smrt. Funguje to i na depresi?

spectre_2015_foto_04
 
 

Že by zamilovaný páreček vyrazil na romantickou dovolenou?

spectre_2015_foto_b_foto_01
 
 

65%

Spectre

Spectre se spíše podobá psychologickému dramatu, než akčnímu dobrodružství z tak trochu pohádkového světa plného špionů a padouchů, více než je zdrávo. Danielův James Bond nikdy nebyl a nikdy nebude upravený elegán s mladistvou jiskrou v oku. Je to muž, který je ztrápený svou prací, svými činy, svou minulostí a neví, jak se ze začarovaného kruhu dostat. Q v jedné z bondovek pronesl: „Vy jste jako dítě 007.“ A to je přesně to, co Spectre (a nejen jemu) chybí. Hravost. Pozitivum je, že většina otázek byla zodpovězena a nitek rozpletena a s (doufejme brzkým) příchodem nového představitele a přijde i nová vlna energie, elánu a zmiňované hravosti, která tu tolik chybí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací