Filmové události #46/15: Karel vítězí, Roboti si dovolují, Chlöe se potápí

padesat_odstinu_temnoty_poster_teaserFestivaly, pohádky a roboti.
 
 
V dnešních událostech bych vás nejraději rovnou odeslal do dětské sekce, plné malých mořských víl a sádrových trpaslíků, ale možná bychom měli na vše rezignovat a nechat se nahradit stroji, jak to předznamenávají japonští filmaři. Naději do budoucna snad alespoň načerpáme z děl slibných studentů FAMU.
 

 
Událost monumentálních rozměrů

Herečka Judy Greer (Vincentův svět, Ant-Man) plánuje režírovat svůj první film A Happening of Monumental Proportions s Allison Janney (Špión) v hlavní roli. Projekt je charakterizován jako „komediální drama s jednodenním příběhem plným sexu, lží a mrtvol“.


 

Sto odstínů

Oba zbývající díly erotické trilogie Padesát odstínů šedi budou natáčeny zároveň. Sadomasochistické zážitky z knih zhmotní režisér James Foley (Konkurenti, Neznámý svůdce).


 

První robot mezi herci

Japonský sci-fi film Sayonara přiblížil vyřazení skutečných herců z natáčení. Postava robotky Leony je totiž představována skutečným strojem, realistickou napodobeninou člověka s názvem Geminoid F z dílny profesora Hirošiho Išigury. Umělá herečka realisticky napodobuje lidské výrazy, zatímco místo vlastního hlasu používá nahrávky cizí řeči. Neumí však chodit, a proto tráví většinu snímku na vozíčku. Leona dělá společnost Tanye (Bryerly Long), umírající na otravu zářením po nehodě v jaderné elektrárně. Závěrečné titulky uvádějí Geminoid F mezi ostatními členy ansámblu.


 

FAMU zve na filmy i na večírky

Od 18. do 22. listopadu proběhne na Letné 32. festival studentských filmů Famufest: Exposed. V devíti soutěžních kategoriích zápasí o přízeň poroty celkem 18 snímků mladých tvůrců. Nejvíce nominacemi se může pochlubit David, režisérský debut Jana Těšitele o mentálně handicapovaném muži. Jako hlavní host se akce zúčastní francouzský herec a filmař Guillaume Nicloux, doprovázející svou novinku Valley of Love. Organizátoři dali tentokrát prostor aktivitám celé FAMU, návštěvníci festivalu se tudíž v jeho rámci mohou podívat na zajímavé výstavy a prezentace. Již tradičně k němu patří i řada doprovodných akcí, včetně koncertů, scénických čtení a slavných famáckch mejdanů. Za 150 Kč je možno pořídit v pokladně kina Bio Oko speciální Festival Pass umožňující přístup na všechny akce.


 

Roden nejlepším hercem

České drama režiséra Olma Omerzua Rodinný film získalo na Mezinárodním filmovém festivalu v Cottbusu Cenu za nejlepší herecký výkon, kterou si odnesl představitel hlavní role Karel Roden. Cottbus již po pětadvacáté představil nejlepší východoevropskou produkci. Jednalo se o první český snímek promítaný na této akci od dob Koljy z roku 1996. Nedávno obdržel také Hlavní cenu za umělecký přínos na Mezinárodním filmovém festivalu v Tokiu. Příběh podrobí testu dosud fungující rodinu se dvěma teenagery. Jejich rodiče se vydávají na cestu přes oceán a kromě dočasného rozdělení čekají famílii i další nepříjemné události. Česká premiéra je naplánovaná na 10. prosince tohoto roku.


 

Která plavčice nás vytáhne?

Pobřežní hlídka, tentokrát v celovečerní podobě, obsazuje svou hlavní herečku. Místo Pamely Anderson čekají chtivé mužské pohledy na jednu členku z této party favoritek – Alexandra Daddario (San Andreas), Ashley Benson (Elvis & Nixon), Nina Dobrev (seriál Upíří deníky, Falešní poldové), Alexandra Shipp (Straight Outta Compton, X-Men: Apocalypse), Shelley Hennig (Odebrat z přátel), Bianca Santos (Ouija) a Denyse Tontz (seriál Pes a jeho blog).


 

Stopáž epizody VII

Star Wars: Síla se probouzí nás má bavit po dobu dvě a čtvrt hodiny.


 

Kasdanův konec

Režisér a scénárista Lawrence Kasdan oznámil, že scénář ke spin-offu o Hanu Solovi bude zřejmě jeho posledním příspěvkem do vesmírné ságy. V hlavní sérii se podílel na Epizodě V: Impérium vrací úder, Epizodě VI: Návrat Jediho a nadcházející Epizodě VII: Síla se probouzí.


 

Neznámá veličina pro Dr. Strange

Marvelovský Dr. Strange opět rozšířil své obsazení. K jeho hercům se přidala Amy Landecker (A dost!, Projekt minulost). Jméno postavy bohužel zatím neznáme.


 

Blomkampův zmizelý svět

Neill Blomkamp dostal nedávno přes prsty, když plánoval natočit vlastního Vetřelce (viz Filmové události #45/15). Místo něj mu je nabízen sci-fi námět The Gone World o cestování v čase. Blomkampův vlastní scénář má vycházet ze zatím nevydané knihy Thomase Sweterlitsche.


 

Konec Van Helsingova prokletí?

Van Helsing s Hughem Jackmanem před jedenácti lety příliš neuspěl, ale nepřestával probouzet fantazii filmařů, chystajících nějaký druh předělávky. Remakem jsou v současnosti pověřeni scénáristé John Spaihts (Doctor Strange) a Eric Heisserer (Věc: Počátek). Stanice Syfy nám každopádně daruje televizní seriál s ženskou hrdinkou Vanessou Helsing, která se probudí v budoucím světě ovládaném upíry.


 

Jede, jede mašinka

Televizní seriál zpracuje děj postapokalyptického snímku Snowpiercer. Střet bohatých a chudých v obřím vlaku budoucnosti převede do nového média Josh Friedman (Avatar 2 a 3).


 

Zabijačka pod mořem

Chlöe Grace Moretz (Kick-Ass) se stane tváří pohádky Malá mořská víla. Naštěstí se jedná o adaptaci původního textu Hanse Christiana Andersena, nikoliv o další disneyovský remake.


 

Kdo nechce být Geppettem?

Paul Thomas Anderson přestal pracovat na hraném Pinocchiovi s Robertem Downeym Jr.. Jeho scénář bude možná použit, jisté je však, že se na místo stvořitele Inherent Vice nebo Až na krev musí posadit jiný režisér.


 

Pididetektiv

Johnny Depp možná zalitoval, že své jméno spojil s hrozivým gansterem z dramatu Black Mass: Špinavá dohoda. Každopádně je stále ochoten propůjčit se k něčemu roztomilému, jelikož daruje hlas animovanému detektivovi v pokračování animáku o sádrových trpaslících Gnomeo & Julie. Bude tudíž znám jako titulní hrdina – Sherlock Gnomes.


 

Zlatý kompas znovu ukazuje směr

A ještě do třetice o televizních náhražkách. Knižní série od Phillipa Pullmana Jeho šerá hmota / Jeho temné esence (trilogie u nás vyšla ve dvojím překladu), známá někdy jako „Narnie pro ateisty“, patří k mnoha fantasy ságám, jež byly při pokusu o zfilmování zastaveny hned po prvním díle (Zlatý kompas). Televizní stanice BBC One neúspěšný pokus nahradí seriálem. Děj začíná v paralelním světě, kde má každý člověk svého viditelného duchovního souputníka démona. Dívka Lyra a její démon Pantalaimon jsou stále hlouběji zatahováni do spiknutí místní všemocné verze katolické církve, které nakonec zasáhne mnoho dimenzí, včetně té naší.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací