Ve stínu žen / L’ombre des femmes – recenze

ve_stinu_zen_2015_plakatPříběh manželů, kteří hledají štěstí, protože zapomněli, že už ho mají doma.
 
 
 
Pierre (Stanislas Merhar) je nepříliš úspěšný dokumentarista, který čeká na průlom v kariéře. V ten doufá i jeho žena Manon (Clotilde Courau), která mu vytváří zázemí v nuzném bytě, a je i jeho pravou rukou při natáčení. Oba žijí ze dne na den ve složitých podmínkách, a i když se milují, štěstí už hledají mimo tento zažitý stereotyp.

Manon měla sice perspektivnější vyhlídky, ale rozhodla se plně podporovat svého muže, přes nesouhlas matky a složité životní podmínky, které život s umělcem přináší. Pierre ji možná dříve považoval za svou múzu, ale jeho černobílé všední dny prozáří setkání s úplně jinou ženou, které snadno podlehne. Vypravěč občas zdůrazní jeho pokrytecké chování. Ani Manon ale nemá čistý štít.

Francouzský snímek je černobílý, možná právě proto, aby zdůraznil, že lidské vztahy nikdy černobílé nejsou. City, vášeň, předešlé zkušenosti i vyhlídky do života ovlivňují  chování aktérů, a tak je jejich jednání někdy sobecké, pokrytecké, nebo jednoduše nefér. Do hlavních rolí navíc byly vybrány natolik zajímavé tváře, že jim strohé bezbarvé podání svědčí a ještě posouvá jejich výkony dál.

Nedělá nám problém uvěřit bolesti, smutku či nerozhodnosti postavVyprávění je věcné, chvíli se věnuje jednomu partnerovi, za okamžik zase druhému. Nikoho nesoudí, a když se nám náhodou stane, že začneme některé postavě stranit, další scéna odhalí tajemství, které nás zase probere. Film může zdánlivě působit chladně, neboť je stručný, a vše stihne vypovědět za pouhých 73 minut. Navzdory tomu nám nedělá problém uvěřit bolesti, smutku či nerozhodnosti postav.

Méně zajímavé pasáže jsou přímo z Pierrova natáčení dokumentu o odbojáři, které nám však naznačují jeho oddanost práci a Manoninu oddanost svému životnímu partnerovi. A v závěru nám jejich vztah vytvoří s filmovým dokumentem zajímavou paralelu, že obojí, čemu se věnovali v práci a doma, byla vlastně lež. Ale odhodlání jim umožní proměnit i lež v něco hodnotného.

Nedá se říct, že by Pierre žil ve stínu žen. Aniž by si to připouštěl, jeho štěstí závisí na jeho životní lásce, a na druhé straně takřka bezcitně ovládá osud své milenky. Naopak, až když hlavní hrdina svou ženu začíná ztrácet, ocitá se ve stínu a beznaději.

Film o vztazích, přesně tak komplikovaných, jaké opravdu jsou. V hlavních rolích poutavé tváře, kterým se dá snadno podlehnout. Věcné a energické zpracování, které však skrývá spoustu citu, vášně, bolesti a strachu z osamění. A naštěstí nezapomíná ani na naději.
 
 

Všední život, byť s velkou láskou, časem unaví.

ve_stinu_zen_2015_foto_07
 
 

Není divu, že tato kráska okouzlí ženatého muže.

ve_stinu_zen_2015_foto_04
 
 

Ale bez které z nich nedokáže Pierre žít?

ve_stinu_zen_2015_foto_02
 
 

75%

Ve stínu žen / L'ombre des femmes

Film o vztazích, přesně tak komplikovaných, jaké opravdu jsou. V hlavních rolích poutavé tváře, kterým se dá snadno podlehnout. Věcné a energické zpracování, které však skrývá spoustu citu, vášně, bolesti a strachu z osamění. A naštěstí nezapomíná ani na naději.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací