Filmové události #03/16: Kdo může získat Oscara?, Alan a David nás opustili, Černý panter má mentora

golden_globe_awards_2016_posterCeny, tragédie a mezihvězdní dobrodruhové.
 
 
Stejně jako minule vás, bohužel, musíme zpravit o dvou bolestných ztrátách pro film a lidskou kulturu všeobecně. Naštěstí se dosud žijící mohou radovat například ze zasloužených cen, ať už se jedná o Leonarda DiCapria, nebo naši herečku Alenu Mihulovou. A brzy přijde éra samotných Oscarů… Možná je však ukradne mladý Han Solo a ukryje je až někde v Narnii.
 

 
Šílení Marťani chtějí Oscara

Akademie filmových umění vyřkla svůj soud, čímž chci říct, že oznámila, které snímky a jejich tvůrci budou bojovat o 88. Oscary. V hlavní kategorii Nejlepší film se proti sobě postaví REVENANT Zmrtvýchvstání (12 nominací), Šílený Max: Zběsilá cesta (10 nominací), Sázka na nejistotu (5 nominací), Most špionů (4 nominace), Brooklyn (3 nominace), Marťan (7 nominací), Room (4 nominace) a Spotlight (6 nominací). Ceny budou předány v noci z 28. na 29. února 2016. Přehled všech uchazečů o zlatou sošku si můžete prohlédnout v našem samostatném článku.


 

Zmrtvýchvstalé glóby

REVENANT Zmrtvýchvstání nejenže získal 12 oscarových nominací (viz výše), ale již teď stačil ovládnout 73. Zlaté glóby. Kromě ceny pro nejlepší drama zvítězil v kategorii Nejlepší režisér (Alejandro G. Iñárritu) a Nejlepší herec v dramatu (Leonardo DiCaprio). K vítězům se přidali i Matt Damon (Marťan) a Sylvester Stallone (Creed).


 

Zemřel A. Rickman (21. 2. 1946 – 14. 1. 2016)

Nemoc bohužel nehledí na herecký talent, a proto nás tuto středu opustil v devětašedesáti letech britský herec Alan Rickman, jenž podlehl rakovině. Do svých čtyřiadvaceti hrál pouze na prknech divadla, avšak k filmu jej zlákal producent Joel Silver. Ohromen jeho výkonem v Nebezpečných známostech, přiměl ho, aby si zahrál zločince Hanse Grubera, strůjce Smrtonosné pasti. Kouzlo osobnosti z něj dělalo úžasného představitele různých „temných“ či svérázných figur typu šerifa z Nottinghamu (Robin Hood: Král zbojníků), irského prezidenta Éamona de Valeru (Michael Colins) nebo Rasputina ze stejnojmenného snímku. V osmidílné sáze o Harry Potterovi se z něj stal Severus Snape, nejvýraznější (i když nejméně sympatický) bradavický učitel. Z komičtějších rolí můžeme vzpomenout Alexandra Denea / Dr. Lazaruse z parodie Galaxy Quest. Jeho hlasu zanedlouho dá ještě vyniknout Alenka v Říši divů: Za zrcadlem. Rickman také režíroval filmy Zimní host, kde se také mihnul v cameu a Králova zahradnice – zde hrál naopak samotného monarchu Ludvíka XIV.


 

Zemřel D. Bowie (8. 1. 1947 – 10. 1. 2016)

Stejně jako výše uvedenému Rickamanovi bylo i druhému nebožtíkovi tohoto týdne a skonal také podobně. David Bowie, vlastním jménem David Robert Jones, jehož nám nedávno vzala rakovina jater, byl znám především jako gigant hudebního průmyslu, plodný zpěvák a skladatel. Měl za sebou však také výraznou filmovou kariéru. Koncem 60. let se objevil v epizodních rolích filmů jako The Image, Virgin Soldiers a Love You TillTuesday. Roku 1976 mu však Muž, který spadl na zemi vynesl cenu Saturn. Oblibu si získalo také například drama My děti ze stanice Zoo, negativních ohlasů se naopak dočkal Krásný gigolo, ubohý gigolo. Cestoval mezi drsným prostředím japonského zajateckého tábora (Veselé Vánoce, pane Lawrenci) a třeba temným fantasy světem (Labyrint). Poslední pokušení Krista mu přisoudilo roli Piláta Pontského. Nejeden snímek obsahuje hudbu, kterou sám složil. Jeho posledním filmem byl Rock ze střední (2009).


 

Domácí pečovatelka hrála dobře

Alena Mihulová získal za výkon v Domácí péči (role zdravotní sestry Vlasty) cenu pro nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs. Režisér snímku Slávek Horák zde byl nedávno zařazen na prestižní žebříček 10 Directors to Watch (viz Filmové události #02/16).


 

Druhý Creed dá do huby podzimní depce!

Oslavujte, příznivci fiktivních boxerů! Creed uspěl a na sequel nebudeme čekat dlouho. V kinech by se měl objevit v listopadu 2017. Pokračování možná nakonec nenatočí původní režisér Ryan Coogler, jelikož se ujal jiného projektu, který by měl publiku představit počátkem roku 2018.


 

Který Han začne pašovat?

Ačkoliv spin-off o mladém Hanu Solovi je až třetím filmem ze světa Star Wars, který nás v nejbližších letech čeká, již teď budí pozornost, už jen ze zájmu, kdo má převzít postavu Harrisona Forda. Jak nyní víme, do užšího výběru se dostalo osm kandidátů: Miles Teller (Whiplash, Fantastická čtyřka), Ansel Elgort (Hvězdy nám nepřály), Dave Franco (Sousedi), Jack Reynor (Transformers: Zánik), Scott Eastwood (Železná srdce, Nejdelší jízda), Logan Lerman (série o Percy Jacksonovi, Noe), Emory Cohen (Brooklyn) a Blake Jenner (Everybody Wants Some). Jeden z nich by měl být vybrán během několika následujících týdnů. Mladá verze slavného vesmírného pašeráka má údajně dostat cameo již v prvním spin-offu, tedy Rogue One, což na první pohled však nedává moc smysl, když se tento příběh má odehrávat krátce před Epizodou IV.


 

Kolik superhrdinů sneseme?

Anthony a Joe Russoovi, několikanásobní marvelovští režiséři, nás připravují na očekávanou explozi mozků v dvojdílném závěru Fáze 3 – Avengers: Infinity War. S ďábelským Thanosem se utkají všichni do té doby představení superhrdinové. Nicméně ve Fázi 4 přijde čas na neodvratnou obměnu klíčového týmu Avengers, tedy s některými se bude třeba rozloučit, aby uvolnili místo nástupcům.


 

Nositel černé síly

Marvel na svou palubu přizval také úplně nového režiséra. Ano, teď se konečně opět dostáváme k Ryanu Cooglerovi, podle jehož pokynů vznikl Creed. Jeho barva pleti i talent z něj dělají ideálního tvůrce Černého pantera.


 

Láska kvete i pod mořem

Amber Heard (3 dny na zabití, Bez kalhot XXL) se pro filmového Aquamana chystá potopit pod mořskou hladinu, aby jako Mera, královna Dimenze Aqua, učarovala samotnému hrdinovi (Jason Momoa).


 

Šílený Max neztratí otce

George Miller nakonec své dítko neopustí a bude režírovat i příští díl Šíleného Maxe. Předchozí informace z interview byly podle něj špatně pochopeny. Údajně pouze řekl, že další Max pro něj není na pořadu dne, nicméně z postapokalyptické reality chce vyprávět ještě přinejmenším o dvou Maxových výpravách.


 

Zombíci se bezcílně potulují

Světová válka Z 2 naopak o svého režiséra přišla. Jan Antonio Bayona totiž potřebuje dokončit postprodukci svého hororu Monster Calls (Volání netvora) a Paramount chce dostát datu premiéry 9. června 2017.


 

Skryté monstrum odhaleno

Nedávno odtajněný film v produkci J.J. Abrams bude volně navazovat na sci-fi Monstrum (Cloverfield) z roku 2008. Nedlouho po odhalení jsme dostali dokonce první trailer. Pod názvem 10 Cloverfield Lane k nám dorazí příběh ženy (Mary Elizabeth Winstead) žijící ve sklepě se záhadným mužem (John Goodman), podle jehož slov nemohou vyjít ven kvůli radioaktivnímu spadu. Dále se k nim přidá postava v podání Johna Gallaghera Jr. Sci-fi podivného obsahu režíruje Dan Trachtenberg (Portal: No Escape).


 

Stříbrná židle mění přístup

Čtvrtá část pohádkové fantasy Letopisy Narnie s názvem Stříbrná židle má sloužit jako částečný reboot své filmové franšízy. Producent Mark Gordon nám slíbil totálně nový tvůrčí tým, herce i postavy z fantastické Narnie. Zřejmě však zůstane nedotknut příběh, v němž ztraceného prince Riliana hledají Eustác (napravený sígr z předchozího dílu) a jeho spolužačka Jill.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací