Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa – recenze

tajemstvi_divadla_sklep_plakat„Sklep, to je způsob bytí.“
 
 
 
Fenomén s názvem Divadlo Sklep slaví 45 let své existence. Při této příležitosti renomovaná režisérka Olga Dabrowská natočila celovečerní dokument zachycující proměny a fungování spolku od dob vzniku v 70. letech až po současnost. Je pozoruhodné, jak dokáže nesourodá skupina individualit spolupracovat a kolektivně vytvářet představení, z nichž publikum odchází s úsměvem na rtech.

Tvůrci stominutový příběh vypráví s pomocí záznamů divadelních scének, archivních fotografií, rozhovorů, či vědeckých experimentů (psychologický rozbor, vyjádření divadelních kritiků). Všechny prvky dohromady dokumentují nenapodobitelné kouzlo Divadla Sklep, jeho hravost, bezelstnost, energičnost a především umění udělat si legraci sám ze sebe. Velká část snímku se věnuje portrétování jednotlivých členů souboru, otců zakladatelů Davida Vávry a Milana Šteindlera (bylo jim tehdy pouhých čtrnáct let), Tomáše Hanáka, Fera Burdy, Lenky Vychodilové, Aleše Najbrta, Evy Holubové a mnoha dalších.

Spolek pacientů, kteří jsou si všichni vzájemně terapeuty.Milan Šteindler vtipně charakterizoval osazenstvo Sklepa takto: „Spolek pacientů, kteří jsou si všichni vzájemně terapeuty.“ Pro většinu z nich není totiž Divadlo Sklep hlavní zaměstnání. Živí se jako architekti, režiséři, filmoví herci, moderátoři i grafičtí designéři a hraní berou jako odreagování. Celé hnutí vzniklo s nulovými ambicemi, ve sklepě u Vávrů si pár kamarádů hrálo pro pobavení, pro chvilkové zapomenutí na temnou bolševickou dobu. Svébytným humorem a právě svou spontánností a neotřelostí se ze sklepa dostali na „prkna, co znamenají svět“.

I když někteří divadelní kritici „sklepáky“ neuznávají, široký okruh fanoušků je zbožňuje. Samozřejmě, že celých 45 let Divadla Sklep neproběhlo bez krize, ale jádro zůstalo silné, rozhodně divák z filmu nenabude dojmu, že soubor plánuje ukončit svou činnost, právě naopak. Snímek se celou dobu nese v uvolněné a přátelské atmosféře. Snad nejzajímavější část představuje cesta do Afghánistánu, kdy herci neváhali vyrazit do válečné zóny a rozveselit na základně svými představeními české vojáky. Koláž nesourodých výjevů, která je občas nepřehledná a těžká na sledování, zachycuje kamera Diviše Marka a příjemně podkresluje hudba Ivana Achera.

Na snímek Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa musí jít divák s jasným očekáváním. Dokumentární film o českém divadelním spolku neobsahuje žádné počítačové efekty, hollywoodské hvězdy, akční přestřelky ani milostné příběhy. Proto může být místy zdlouhavý. Zato nabízí unikátní archivní materiály (ať už černobílé fotografie nebo záznamy představení), medailony herců, ukázky procesu tvorby nových her a volnočasových aktivit herců apod. Člověk, který nezná tvorbu Divadla Sklep, získá po zhlédnutí dokumentu poměrně rozsáhlé povědomí o tom, kdo tito lidé jsou a čím se zabývají. Na druhé straně skalní fanoušky nepřekvapí četné ukázky z divadelních představení a filmů, ale jistě ocení „pohled do zákulisí“.
 
 

David Vávra a Tomáš Hanák na domovské scéně v Dobešce.

tajemstvi_divadla_sklep_2016_foto_06
 
 

Milan Šteindler a David Vávra při oblíbené hře Alles Gute.

tajemstvi_divadla_sklep_2016_foto_03
 
 

Představení Divadla Sklep se nesou ve znamení sebeironie a nepředstíraného veselí.

tajemstvi_divadla_sklep_2016_foto_10
 
 

70%

Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa

Na snímek Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa musí jít divák s jasným očekáváním. Dokumentární film o českém divadelním spolku neobsahuje žádné počítačové efekty, hollywoodské hvězdy, akční přestřelky ani milostné příběhy. Proto může být místy zdlouhavý. Zato nabízí unikátní archivní materiály (ať už černobílé fotografie nebo záznamy představení), medailony herců, ukázky procesu tvorby nových her a volnočasových aktivit herců apod. Člověk, který nezná tvorbu Divadla Sklep, získá po zhlédnutí dokumentu poměrně rozsáhlé povědomí o tom, kdo tito lidé jsou a čím se zabývají. Na druhé straně skalní fanoušky nepřekvapí četné ukázky z divadelních představení a filmů, ale jistě ocení „pohled do zákulisí“.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací