Kniha Jak básníci čekají na zázrak se dočkala slavnostního křtu

jak_basnici_cekaji_na_zazrak_plakatKříž, Matásek, Klein a Pecháček podepisovali šesté „básníky“.

 

Jak svět přichází o básníky (1982), Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Jak básníkům chutná život (1987), Konec básníků v Čechách (1993) a Jak básníci neztrácejí naději (2003), tak jsou pojmenovány filmové životní kapitoly doktora Štěpána Šafránka (Pavel Kříž), kterého si zamilovaly celé generace. Prožili jsme s ním studentská léta, první lásky, praxi a nástrahy samotného života a těžkého zaměstnání. Od prvního seznámení uplynulo již neuvěřitelných 34 let. Není proto divu, že fanoušci toužili poznat, jak se má Štěpánek nyní. Spisovatel a scénárista Ladislav Pecháček proto usedl ke stolu a napsal šesté pokračování Jak básnící čekají na zázrak, které opět zrežíroval Dušan Klein.

Spolu s filmem vznikla a byla vydána i kniha Jak básníci čekají na zázrak, která na život Štěpánka, Kendyho a Karase nahlíží mnohem důkladněji. Slavnostní křest publikace s filmovou obálkou proběhl v Paláci knih Luxor a jejími kmotry se stala čtveřice mužů, která k „básníkům“ neodmyslitelně patří. Sklenky perlivého sektu se chopili herci Pavel Kříž a David Matásek, režisér Dušan Klein a scénárista a spisovatel Ladislav Pecháček.

Režisér Dušan Klein zavzpomínal a prozradil, že první filmový díl byl dokonce kvůli dvěma básničkám zakázán. „Po roku v trezoru, když mě konečně přemluvili, abych ty dvě básničky vyškrtl, tak film pustili do kin,“ svěřil se režisér. S otázkou doslova na tělo se potýkali i Kříž s Matáskem. Moderátorka křtu Hanka Koutná se jich zeptala, zda někdy nezatoužili zahrát si roli toho druhého, že by si Kendyho se Štěpánkem prohodili. Matásek odpověděl jednoznačně: „Ne!“ Kříž měl sice také jasno, že by se své role nevzdal až na jednu malou výjimku, kdy Kendy Štěpánka fackuje.

Jak to na slavnostním křtu knihy Jak básníci čekají na zázrak a autogramiádě vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací