Výstava Divoké narozeniny Maxipsa Fíka byla otevřena veřejnosti

vystava_maxipes_fik_foto_01Maxipes Fík, Pan Tau i Hobit vznikli na pracovním stole Jiřího Šalamouna.

Je to téměř neuvěřitelné, ale je tomu již čtyřicet let, kdy se Maxipes Fík poprvé objevil na televizní obrazovce. Spolu s kamarádkou Ájou bavil celé generace. Jeho autorem je jeden z nejvýznamnějších českých ilustrátorů druhé poloviny dvacátého století, talentovaný Jiří Šalamoun. Při příležitosti Fíkova jubilea byla sestavena výstava Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem. V Galerii Villa Pellé v Praze můžete až do 17. července 2016 obdivovat práci Jiřího Šalamouna, ve které se snoubí svět dětské fantasie se zkušenostmi dospělých.

V několika sálech se tak můžete vydat nejen po stopách Maxipsa Fíka, ale prohlédnout si i originální ilustrace ke knihám Poslední Mohykán, Hobit, Pan Tau či Tracyho tygr. Nechybí ani Šalamounovy filmové plakáty. Připraven je i bohatý doprovodný program šitý na míru dětem i dospělým. Starší návštěvníky bezesporu zaujme možnost prohlédnout si výstavu za doprovodu kurátora PhDr. Jana Rousa a grafika a scénografa Luboše Drtiny. Kluci a holky jsou zváni na nedělní Mumraje, aneb tvůrčí odpoledne v zahradě za účasti zajímavých hostů.

Slavnostní zahájení si nenechal ujít sám mistr, jedenaosmdesátiletý Jiří Šalamoun. Jak to na první komentované prohlídce výstavy Divoké narozeniny Maxipsa Fíka vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací