Cyklus Citrus – aby se zajímavé filmy dostaly do kin

cyklus_citron_logoNa jaře přibyl mezi českými distribučními společnostmi nový projekt s názvem Cyklus Citrus. Klade si za cíl dostat nezávislé či debutní filmy do kin.
 
 
„Lidé méně a méně chodí do kina na české filmy. Vůbec nejohroženější skupinou jsou debuty, ty se do kin často nedostanou vůbec. Fond kinematografie je přitom podporuje, vědom si jejich významu pro českou kinematografii a kulturu obecně,“ říká spoluautor projektu Mikuláš Novotný.

Stejně tak, jako některé ze snímků, které Cyklus Citrus distribuuje, je i on podporován Fondem kinematografie. Projekt cílí jednak na nezávislý film, na který chce v komerčním prostředí více upozornit, dále pak na zajímavé autorské projekty, které se vyhýbají mainstreamu, nebo na snímky, reflektující současná společenská témata. Většinou se jedná o filmy, které pozornosti řadového diváka uniknou. Přesto autoři projektu věří, že mají mnohem širší publikum, kterému pomohou tyto díla objevit.

Za dobu své krátké existence stačil Cyklus Citrus distribuovat dva filmy do kin a tři do internetové projekce. Mezi ty v kinech patří česko-rakouský dobrodružný Menandros & Tháïs. A dále pak snímek Prach, který bude k vidění od 11. srpna 2016.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací