Cillian Murphy a Sean Ellis slavnostně uvedli historický thriller Anthropoid v Praze

anthropoid_2016_plakatNárodní historie ožívá na velkém plátně v podání hvězdných herců.

 

Píše se konec roku 1941 v okupovaném Československu. Jedné mrazivé noci přistávají několik desítek kilometrů od Prahy parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík, které vyslala exilová vláda v Londýně vykonat operaci Anthropoid. Jejich úkolem je spáchat atentát na třetího nejvyššího důstojníka SS Reinharda Heydricha, který v Praze plní funkci zastupujícího říšského protektora. Ten si díky svým hrůzným a nemilosrdným praktikám vysloužil přezdívku „pražský řezník“.

Zpracování výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války se chopil britský režisér Sean Ellis. Vzhledem k tomu, že životopisný válečný thriller Anthropoid vznikal ve spolupráci Velké Británie s Českou republikou a Francií, je i herecké obsazení mezinárodního charakteru. V hlavních rolích odvážných parašutistů se tak představí herci Cillian Murphy, kterého můžeme znát například z filmů Temný rytíř, Sunshine či Počátek a Jamie Dornan, jež je neodmyslitelně spojen s tváří filmového Christiana Greye z Padesáti odstínů šedi.

Ve světové premiéře mohli Anthropoid první diváci vidět na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Tehdy se po červeném koberci prošli, mimo jiné, i herci Toby Jones a samotný Jamie Dornan. Honosné tvůrčí a herecké delegaci se těšila i česká slavnostní premiéra, která se konala v předvečer Dnu české státnosti v multikině CineStar Anděl. Uvést snímek ve městě, kde se jeho děj odehrává, přišel osobně režisér Sean Ellis, irský herec Cillian Murphy a české herečky Aňa Geislerová a Alena Mihulová. To je ale jen zlomek početné delegace. Pozvání na slavnostní projekci přijali i potomci rodin Jana Kubiše, Jozefa Gabčíka a dalších hrdinů českého organizovaného odporu za 2. světové války.

Pořadatelé prozradili, že měli velkou radost, že Cillian Murphy přiletěl, protože ho doslova „vytáhli“ z dovolené, na kterou se po uvedení filmu vrátil. Murphy byl na první pohled velmi příjemně naladěný a s velkou ochotou se zdravil s fanoušky, fotil si s nimi selfie a rozdával autogramy. Slova se chopil i sám režisér, který se svěřil, že je velmi rád a poctěn, že může film přivést zpět do Prahy.

Jak to na akci vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu a na krátkém videu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací