Santa je pořád úchyl / Bad Santa 2 – recenze

santa_je_porad_uchyl_2016_plakatSanta je sice pořád úchyl, ale už ne tak zábavný.

První díl z roku 2003 dokázal pobavit široké spektrum diváků, a i když nešlo o nejlepší komedii na světě, přece jen dost vyčníval. Tento počin představuje totiž perfektní zábavu pro cyniky a pesimisty. Hlavním tahákem je i tentokrát otrávený obličej Billyho Boba Thorntona, příjemný protipól komedií s Adamem Sandlerem nebo Benem Stillerem. Bohužel druhý díl nepřináší nic nového, a jen recykluje staré osvědčené vtipy, postavy i zápletku, aniž by nám pořádně zahýbal bránicí.

Už od úvodní scény je nám jasné, že Willie (Billy Bob Thornton) se ani trochu nezměnil. Je pořád v lihu, sprostý, nadržený, zdeptaný a mrzutý, jen o něco starší. Nic se mu nedaří a svým odstrašujícím životním stylem odehnal jedinou partnerku, která s ním vydržela. Jako nejpříjemnější východisko ze své neměnné situace vidí sebevraždu.

V té chvíli zasáhne poslední člověk na světě, který Willieho naivně zbožňuje: teď už dospělý hlupáček Thurman (Brett Kelly). Tedy mentálně dospělý není, odpovídá tomu jen svou velikostí a věkem v občance. Každopádně přinese balíček, který hlavního hrdinu od jeho úmyslů na chvíli rozptýlí. Když se z obálky vysype pár balíčků bankovek, bývalého zloděje to přece jen zaujme…

Willie je pořád stejně zoufalá existence.Liliput Marcus (Tony Cox) sice svého parťáka posledně „trošku“ podrazil, ale teď mu na oplátku nabízí účast na báječné loupeži, ze které si každý může odnést slušnou sumičku. Že budou okrádat zrovna charitu, to se Williemu moc nezdá, a že má spolupracovat se svou příšernou matkou (Kathy Bates), to už vůbec ne. Přítomnost po všech stránkách obdařené Diane (Christina Hendricks) ho ale trošku obměkčí a do akce nakonec jde.

Willie je pořád stejně zoufalá existence, jako dřív, a odevzdanost jeho představitele Thorntona tomu odpovídá. Nemá v životě co ztratit, takže se klidně spolčí i s největšími dvěma podrazáky, které v kdy potkal. Za záhadných důvodů ale přitahuje i trochu dobra v podobě Thurmana a Diane, kteří v něm probouzí to lepší z jeho osobnosti.

Samozřejmě ho (a nás) opět čeká spousta podrazů, drsných hlášek, opileckých výlevů, sexu mezi vánočními stromky, i dojemná přítomnost oddaného Thurmana. Tyhle Vánoce budou prostě zase pořádně divoké. Oproti jedničce nám ale chybí něco navíc. Vtipné scény spoléhají na pořádnou dávku sprostých slov nebo nechutných narážek. Jen pár vtípků je trochu výjimečných. Scénář bohužel tentokrát není dostatečně vymazlený, takže celý film sklouzává k průměru a nastavené laťky nedosahuje.

Kathy Bates je výborná v přechodech ze sladké babči paní Santové v protřelou zlodějku, které už se krátí čas. Při poslouchání historek o výchově jejího syna není divu, že je z Willieho tak rozervaná osobnost. A Brett Kelly je opět úžasný v roli Thurmana, prosťáčka, který žije v trochu jiné realitě a klidně chodí po zasněženém městě v tričku. Prostě si zapomněl vzít bundu.

Na hodinku a půl peprné zábavy to celkem ujde, ale první díl nám ukázal, že s vypilovaným scénářem dokáže tahle parta pobavit i diváky, kteří se v drsném humoru tak nevyžívají. Tentokrát se to bohužel natolik nepovedlo, a je to velká škoda. Pokud jste fanoušky pořádné dávky sprostých slov a narážek na sex, budete celkem spokojení, ale nic víc nám druhý díl už nenabízí a sklouzává spíše k trapnosti.

Vánoce s milující maminkou, co víc si přát.

santa_je_porad_uchyl_2016_foto_22

„Přispějte dobrovolně, nebo vás okrademe.“

santa_je_porad_uchyl_2016_foto_18

Láska hřeje dost…

santa_je_porad_uchyl_2016_foto_07

60%

Santa je pořád úchyl / Bad Santa 2

Na hodinku a půl peprné zábavy to celkem ujde, ale první díl nám ukázal, že s vypilovaným scénářem dokáže tahle parta pobavit i diváky, kteří se v drsném humoru tak nevyžívají. Tentokrát se to bohužel natolik nepovedlo, a je to velká škoda. Pokud jste fanoušky pořádné dávky sprostých slov a narážek na sex, budete celkem spokojení, ale nic víc nám druhý díl už nenabízí a sklouzává spíše k trapnosti.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací