Nad knihou Krásně jsem si početl se se sektem v ruce sešli Eva Lustigová, Hana Hnátová i oba editoři

krasne_jsem_si_pocetl_knihaVýročí nedožitých 90. narozenin Arnošta Lustiga bylo oslaveno knihou plnou korespondence.

 

Krása ručně psaných dopisů pomalu, ale jistě upadá v zapomnění. Jejich důvěrnost a osobitost nenahradí ani 100 e-mailů a 1000 sms zpráv. O to hodnotnější a cennější je kniha Krásně jsem si početl, kterou na popud ratolestí Arnošta Lustiga sestavili editoři Petr Kotyk a Světlana Kotyková.

Objemná publikace je plná autentických dokumentů, fotografií a zejména dopisů Arnošta Lustiga a jeho ženy Věry, dcery Evy a syna Pepiho, babičky Terezie, její dcery Hany Hnátové (sestry Arnošta) a dalších příbuzných až po přátele Zdenu a Josefa Škvorecké v Torontu.

Slavnostního křtu, který se konal v Knihkupectví Academia, se zúčastnili nejen oba editoři, ale i Eva Lustigová (dcera Arnošta Lustiga) a Hana Hnátová (sestra Arnošta Lustiga). Obě dámy byly ze vzniku Krásně jsem si početl nadšeny, protože kniha vychází při příležitosti výročí nedožitých 90. narozenin Arnošta Lustiga.

Anotace knihy Krásně jsem si početl:

Kniha dopisů, koncipovaná jako mezerovitá kronika života Arnosta Lustiga a jeho rodiny po odchodu do exilu v roce 1968, přináší jedinečný výběr autentických dokumentů a fotografií vedle původních neupravovaných strojopisů a rukopisů korespondence Arnošta Lustiga a jeho ženy Věry, dcery Evy a syna Pepiho, babičky Terezie, její dcery Hany Hnátové (sestry Arnošta) a dalších příbuzných až po přátele Zdenu a Josefa Škvorecké v Torontu. Korespondence je svědectvím o síle lidských a rodinných pout, lásky a přátelství v těžkých dobách. O slovech vysílaných do dálky, která posilují. Svědectvím o velkých přátelstvích, z nichž jedno, to Arnošta Lustiga a Oty Pavla, nepřervala ani Otova smrt v roce 1973. Arnoštovy dopisy Otovi se ztratily, ale vzpomínky na Otu, které napsal, i vzpomínky dalších přátel snad tuto chybějící korespondenci doplní tak, aby čtenář pochopil, co nejen pro sebe navzájem Arnošt s Otou znamenali. A jak přátelská a rodinná pouta a v minulosti zaslaná slova pomáhají navzdory odloučení, dálce, času a smrti i dnes. Korespondence a vzpomínky jsou rovněž svědectvím o komunistických mocenských a cenzurních praktikách a zásazích do životů jednotlivců a rodin.

Jak to na slavnostní akci vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací