České filmy v roce 2017: Hřebejk se vrátí před Pelíšky a Svěrákové před Obecnou školu

televize_otaznik_plakat_ck_v2Česká pokračování předbíhají své předchůdce, ústředním tématem filmů bude rodina.

Na hlavní taháky příštího roku z tuzemské tvorby aspirují pokračování už natočených úspěšných a oblíbených filmů. Oba ale dějově nynější divácké hity předbíhají. Po strništi bos z dílny otce a syna Svěrákových se vrátí do raného dětství Edy Součka z 25 let staré Obecné školy. Hřebejk s Jarchovským nabídnou starší příběhy rodin z legendárních Pelíšků. Na silné herecké obsazení lákají Bába z ledu Bohdana Slámy nebo Špunti na vodě Jiřího Chlumského. Na mezinárodní trh se vydá celovečerní film v koprodukci České televize o Miladě Horákové. Dokument si k sedmdesátinám nadělí Vladimír Mišík. Další časosběrný dokument na začátku roku uvede Helena Třeštíková. Společným jmenovatelem většiny filmů je rodina, děj se bude točit okolo rodinných vtahů, vazeb a peripetií.

Koudelka fotografuje Svatou zemi

premiéra 5. ledna, dokumentární, režie Gilad Baram

Režisér Gilad Baram po dobu pěti let pozoroval českého fotografa Josefa Koudelku při fotografování v Izraeli a Palestině. Tam se Koudelka, který mimo jiné nafotil v roce 1968 vpád vojsk Varšavské smlouvy do Čech snažil zachytit atmosféru boje svatých zemí o území.

Všechno nebo nic

premiéra 12. ledna, romantická komedie, režie Marta Ferencová

Všechno nebo nic, na motivy stejnojmenného slovenského knižního bestseleru vznikla romantická komedie s Táňou Pauhofovou a Klárou Issovou v hlavních rolích. Dvě nerozlučné kamarádky Linda a Vanda vlastní malé knihkupectví a společně prožívají milostná trable. Ve filmu se objeví řada dalších známých tváří, za všechny třeba Ondřej Sokol, Jan Budař nebo Petra Hřebíčková.

Strnadovi

premiéra 19. ledna, dokumentární, režie Helena Třeštíková

Režisérka Helena Třeštíková představí další ze svých časosběrných dokumentů. Tentokrát se diváci seznámí s manželským párem, jehož soužití Třeštíková mapovala 35 let. Nejdříve v rámci svého projektu Manželské etudy v roce 1980, poté se rozhodla pár sledovat dál. Třeštíková ukazuje život manželů Ivany a Václava od běžných starostí a radostí s výchovou pěti dětí až po společné podnikání.

Miluji tě modře

premiéra 26. ledna, romantická komedie, režie Miroslav Šmídmajer

Lednová komedie stojí na milostné zápletce malíře kolem třicítky, co ještě bydlí u maminky, nedaří se mu najít přítelkyni a teď ho ještě vyhodí z práce. V tom potká krásnou nevyzpytatelnou dívku, která by mohla být ta pravá, ale táhne za sebou žárlivého expřítele. Milostný trojúhelník ztvární Václav Jílek, Denisa Nesvačilová a Rostislav Novák mladší.

Bába z ledu

premiéra 23. ledna, komedie, režie Bohdan Sláma

Zuzana Kronerová se ujme hlavní role ovdovělé Hany, která se seznámí s novým mužem a začne od základů měnit svůj stereotypní život točící se kolem synů a jejich rodin. Film o rodinných vztazích, tajemstvích a mezigeneračních rozdílech a o naději v režii Bohdana Slámy sází na herecké obsazení. Otužilce Broňu, nový objev mámy a babičky si zahraje Pavel Nový, syny Marek Daniel a Václav Neužil, jejich ženy Petra Špalková a Tatiana Vilhelmová.

Muzzikanti

premiéra 2. března, hudební romantická komedie, režie Dušan Rapoš

Film plný písniček od folkloru po rockové pecky. Ve filmu, který se odehrává se na hranicích Česka a Polska, v kraji Těšínského Slezska, zazní nové písně Jaromíra Nohavici, Marty Jandové nebo Pavla Callty. Zahrají si v něm kolegové z Básníků Pavel Kříž a Eva Vejmělková, dále pak Michalina Olszanska, Norbert Lichý, Martin Dejdar nebo Jakub Kohák.

Nechte zpívat Mišíka

premiéra 8. března – hudební dokument, režie Jitka Němcová

Film o Vladimíru Mišíkovi představí jednu z největších osobností české hudební scény prostřednictvím výpovědí kolegů, přátel a rodiny. Vznikl k příležitosti Mišíkových sedmdesátin, které oslaví v den premiéry. Ve filmu, který podpořil Státní fond české kinematografie, se objeví i archivní záběry. Název odkazuje k nápisu, který se opakovaně i přes zamalování objevil na zdi v pražských Holešovicích v roce 1983, kdy měl Mišík z politických důvodů na několik let zákaz činnosti.

Masaryk

premiéra 9. března, historické drama, režie Julius Ševčík

Masaryk v podání Karla Rodena. To už tu bylo v televizním Zločinu v Polné. Tentokrát však Roden neztvární „tatíčka“ Masaryka, ale někdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka. Snímek bude mapovat dva dramatické roky jeho života. Natáčel se nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Nizozemsku a Velké Británii v koprodukci České televize. Edvarda Beneše si zahrál Oldřich Kaiser, v dalších rolích uvidíme Evu Herzigovou, Emílii Vašáryovou nebo Martina Hoffmana.

Špunti na vodě

premiéra 13. dubna, rodinná komedie, režie Jiří Chlumský

Z nostalgického výletu ve třech rodinná peripetie na vodě. Na zlatou svatbu rodičů se chystají tři bratři, jeden z nich se vrací z Kanady, napadne je tak uspořádat výlet na kánoe jako za starých časů. Dva z nich už ale mají děti a rodiny, na krku rodinná sešlost… Režisér Chlumský obsadil nejlepší české herce, v hlavních rolích bratrů se objeví Jiří Langmajer, Hynek Čermák, Pavel Liška, jejich ženy ztvární Tatiana Vilhelmová a Anna Polívková.

Zahradnictví

premiéra 27. dubna, 28. září a 16. listopadu, drama, režie Jan Hřebejk

Filmové Pelíšky dějově předstihne film Zahradnictví. A to rovnou třikrát – Zahradnictví: Rodinný přítel, Zahradnictví II: Dezertér a Zahradnictví III: Nápadník. Co předcházelo příběhům rodin už kultovního českého filmu z roku 1999, prozradí hned tři díly snímku Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Pelíšky kovaná dvojice zavede diváky do let 1939 až 1959. V Zahradnictví si zahrají Aňa Geislerová, Jiří Macháček, Ondřej Sokol, Martin Finger nebo Anna Fialová.

Po strništi bos

premiéra 17. srpna, válečné drama, režie Jan Svěrák

Duo otec a syn Svěrákovi se filmem Po strništi bos vrací před děj úspěšného filmu Obecná škola z roku 1991.  Hlavní hrdina Eda Souček je nyní malé dítě a jeho rodiče se musejí vystěhovat z Prahy poté, co jeho tatínek odmítne okupaci Československa a vznik protektorátu.

Milada

premiéra 12. října, životopisné drama, režie David Mrnka

První celovečerní film založený na příběhu Milady Horákové, popravené komunisty ve vykonstruovaném procesu. Vzniká v koprodukci České televize, mluvit se v něm bude hlavně anglicky. Ženu dnes vnímanou jako symbol boje za svobodu ztvární izraelská herečka Ayelet Zurer, jejího manžela si zahraje Američan Robert Gant, soudkyni Ludmilu Brožovou pak Aňa Geislerová.

Lajka

premiéra 2. listopadu, loutkový, režie Aurel Klimt

Celovečerní loutkový animovaný film vznikl o první fence, co se podívala do vesmíru. Muzikálový film vypráví o životě Lajky na periferii ruského velkoměsta. Po průkopnici kosmonautiky následuje Lajku do vesmíru množství dalších zvířat vypouštěných z Houstonu a Bajkonuru. Zvířata vesmírem bloudí, dokud nenaleznou vzdálenou planetu. Jejich harmonické soužití časem naruší nečekaný příjezd dvou lidských astronautů.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací