Vydali jsme se Prahou po stopách seriálové Cizinky/Outlander

Ve kterých pražských ulicích jsme mohli potkat filmový štáb spolu s Jamesem Fraserem a Claire?

Knižní sérii Cizinka (Outlander) od spisovatelky Diany Gabaldon si zamilovaly doslova davy čtenářů a čtenářek po celém světě. Na stránkách opravdu objemných knih se seznámíme s britskou zdravotní sestrou Claire Randallovou z 20. století, která se propadne v čase. V 18. století ve Skotsku prožije nejen neskutečné dobrodružství, ale najde i lásku svého života. Větrem ošlehaného bojovníka ze skotské vysočiny Jamese Frasera. I když první díl vyšel již roku 1991, filmaři po předloze sáhli až o mnoho let později. První sezóna stejnojmenného seriálu si odbyla svoji premiéru roku 2014 a slavila ohromný úspěch. Spojení historické fikce, romance, science fiction a fantasy s krásami skotské vysočiny a výborným obsazením odstartovalo doslova mánii. Caitriona Balfe, Sam Heughan a Tobias Menzies si získali srdce milionu fanoušků.

Natáčení druhé řady na motivy knihy Vážka v Jantaru zavedlo Claire a Jamieho až do Paříže, kde se snaží všemi prostředky zabránit jakobitskému povstání. Jamie (Sam Heughan) sice na nějakou dobu odložil skotský kilt, ale nesmírně potěšil české fanynky, protože scény z Paříže se natáčely u nás, v pražských ulicích. Pokud se tedy vydáte na procházku Prahou, ocitnete se na místech, kde se Claire (Caitriona Balfe) a Jamie snažili změnit historii.

Například Ministerstvo kultury se proměnilo v dům Jamieho bratrance Jareda, kde spolu Jamie s Claire po dobu pobytu v Paříži žijí. Cestování po starobylém městě zavedlo Claire mnohokrát i na Kampu, kde se projížděla v kočáře pod Karlovým mostem a procházela se přilehlými uličkami. Několikrát jsme ji mohli zahlédnout na Radnických schodech kousek od Pražského hradu. Neposedná a neúnavná Claire pomáhala i v L’Hopital des Anges, nemocnici pro chudé u katedrály. V toto dobročinné místo se proměnil Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého.

Nyní se pilně natáčí již třetí série Cizinky, a to podle knihy Mořeplavec. Premiéra je naplánovaná na tento rok, ale přesné datum stále není známo.

 

 

Fotogalerii z procházky Prahou inspirovanou seriálem Cizinka, naleznete i na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací