Loupež ve velkém stylu / Going in Style – recenze

Když se senioři rozhodnou vykrást banku, není to jen tak.
 
 
 
Jednoho dne Joe, Al a Willie zjistí, že firma pro, kterou léta pracovali, byla odkoupena a jejich důchody tak byly ztraceny. Navíc Joe dostává dopis od banky, že mu do 30 dnů zabaví dům a hrozí mu, že se spolu se svou dcerou a vnučkou stane bezdomovcem. To vše a souhra jiných náhod vede k tomu, že se tito tři staří kamarádi rozhodnou okrást banku, která jim dluží peníze a sama je vlastně okradla. No jo, ale jak správně na to?

Herec a režisér Zach Braff přináší divákům krimi komedii Loupež ve velkém stylu. Braff je známý pro svůj herecký výkon v seriálu Scrubs: Doktůrci, a mezi jeho režisérské počiny patří například Procitnutí v Garden State. Loupež ve velkém stylu nám nabízí citlivou a vkusnou komedii, která pobaví a není ničím náročná. Braff se zaměřuje jak na větší společný obraz, tak na problémy jednotlivých postav, a právě díky tomu s postavami sympatizujeme, a i když jde vlastně o lupiče, tak jim celou dobu fandíme a jsme na jejich straně, protože to v zásadě dělají se správným záměrem a pro správnou věc.

Příběh jako takový je založen na vztahu tří kamarádů, kteří se znají už léta. Příběh jako takový je založen na vztahu tří kamarádů, kteří se znají už léta. Právě proto bylo důležité najít pro tento snímek to správné herecké obsazení, a to se úspěšně podařilo. Hlavní tři protagonisty si zahráli veteráni filmového průmyslu, Michael Caine, Morgan Freeman a Alan Arkin. První z nich, Michael Caine se představuje v roli Joea, starostlivého dědy, který má velmi blízko ke svojí vnučce Brooke. Caine může být divákům známý ze snímků jako je Alfie, Hana a její sestry nebo coby Alfred z Nolanovy batmanovské trilogie. Caine je klasický britský herec a jedna ze současných největších osob britské kinematografie. To je poznat i na jeho hraní, kdy si svoji postavu naprosto osvojil a představuje ji s jakousi lehkostí a empatií jemu vlastní. Druhým velkým jménem na hereckém seznamu je Morgan Freeman, který si zde zahrál Willieho. Freeman má na svém kontě spoustu velkých filmů, jmenovitě například Vykoupení z věznice Shawshank, Řidič slečny Daisy, Sedm a mnoho dalších. Freeman má kolem sebe jakousi božskou auru (a nejen proto, že v bezpočtu snímků hrál Boha), a to se přenáší i na filmové plátno. Stejně jako Caine je to zkušený herec a zdá se, že hraje bez jakékoliv námahy, jako by to bylo jen tak. Třetího kamaráda do party ztvárnil Alan Arkin. Jeho postava, Al, působí jako takový racionální hlas protagonistů, který se ze začátku ani nechce loupeže zúčastnit, ale nakonec změní názor. Arkin je známý například coby inspektor Clouseau ze stejnojmenného snímku z roku 1968. Všichni tři jmenovaní herci se skvěle doplňují a tvoří dobrý tým, který nepostrádá onu správnou chemii a dynamičnost a baví až dokonce. V dalších rolích je možno zahlédnout například Joey King, Ann-Margret, Christophera Lloyda, Petera Serafinowicze, či Matta Dillona a další.

I když je snímek vlastně předělávkou originálu Ve velkém stylu z roku 1979, tak působí originálně a čerstvě. Braff se nebál vložit do příběhu nové modernější elementy. Hodinu a půl dlouhý film má tak rychlý spád a divák se u něj nenudí. Vtipy jsou chytré a pobaví každého. Co je na celém příběhu nejvýraznější a drží ho pohromadě, jsou tři hrdinové, a zvláště pak jejich představitelé. Bez Caina, Freemana a Arkina by to prostě ani zdaleka nebylo ono. Z jejich výkonu je téměř jasné, že jejich vztah je takový, jaký je na plátně, i ve skutečném životě.  Loupež ve velkém stylu nepostrádá ani lidskou stránku příběhu, díky které dostává snímek na trochu větší váze. Celkově je to pohodová tak trochu akční komedie, která nezklame ani neurazí a jistě stojí za zhlédnutí.
 
 

Rychleji! Rychleji!


 
 

Když se člověk rozhodne okrást banku, musí být fit.


 
 

Tak na tu loupež, a na zdraví!


 
 

80%

Loupež ve velkém stylu / Going in Style

I když je snímek vlastně předělávkou originálu Ve velkém stylu z roku 1979, tak působí originálně a čerstvě. Braff se nebál vložit do příběhu nové modernější elementy. Hodinu a půl dlouhý film má tak rychlý spád a divák se u něj nenudí. Vtipy jsou chytré a pobaví každého. Co je na celém příběhu nejvýraznější a drží ho pohromadě, jsou tři hrdinové, a zvláště pak jejich představitelé. Bez Caina, Freemana a Arkina by to prostě ani zdaleka nebylo ono. Z jejich výkonu je téměř jasné, že jejich vztah je takový, jaký je na plátně, i ve skutečném životě. Loupež ve velkém stylu nepostrádá ani lidskou stránku příběhu, díky které dostává snímek na trochu větší váze. Celkově je to pohodová tak trochu akční komedie, která nezklame ani neurazí a jistě stojí za zhlédnutí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací