Recenze: Wonder Woman

Příběhy Batmana a Supermana už dávno známe, teď je na řadě Wonder Woman!
 
 
 
Diana, princezna Amazonek, je už od mala jiná, liší se od ostatních. Je průbojná, tvrdohlavá a bojovně nadaná. Netuší, že není jako ostatní amazonky. Už jako malá podstoupila trénink, který z ní udělal neporazitelnou bojovnici. Jednoho dne na magickém ostrově amazonek jménem Themyscira ztroskotá americký pilot Steve Trevor. Ten vypráví Dianě a ostatním Amazonkám o zuřícím konfliktu v okolním světě, světové válce. A tak se Diana rozhodne opustit rodný ostrov a vyplouvá se Stevem na dobrodružství. Věří totiž, že dokáže konflikt zastavit, když zastaví toho, kdo za ním doopravdy stojí. Ale kdo za válkou vlastně stojí? Na své pouti objevuje tato speciální Amazonka svůj opravdový potenciál, a zjišťuje, jací jsou lidé a muži. Odhaluje, jaké to je být superhrdinkou.

Wonder Woman je po přesně dvanácti letech první komiksový snímek, ve kterém je hlavní protagonistka žena. Tím posledním byla ne příliš úspěšná Elektra v čele s Jennifer Garner v titulní roli. Ovšem tento snímek má i své poprvé, a to v tom, že jde o první komiksovou adaptaci tohoto typu, kterou režírovala žena. Tou je Patty Jenkins. Ta se v minulosti podílela na snímku jako Stvůra nebo televizním filmu Pět žen. Jenkins dokazuje, že ženy ve světě superhrdinů můžou fungovat stejně dobře, možná i líp než jejich pánské protějšky. Patty Jenkins vytvořila snímek, který není něžně dámský, ale naopak, je drsný a nebojí se ukázat ženskou odvahu a kuráž.

Hlavní představitelka splňuje všechny parametry své komiksové předlohy.I z hlediska hereckého obsazení zaznamenala Wonder Woman velký úspěch. Hlavní představitelka splňuje všechny parametry své komiksové předlohy. Gal Gadot, izraelská modelka a herečka, v roli Diany Prince debutovala již ve snímku Batman vs. Superman: Úsvit Spravedlnosti, kde předvedla, že je tou správnou volbou pro představení této postavy. Gadot je známá také například z filmů série Rychle a zběsile. Její půvab je nepřehlédnutelný a pro roli ikonické Wonder Woman se dokonale hodí. Jejího společníka, Steva Trevora, si zahrál Chris Pine. Ten může být divákům povědomý ze snímků Star Trek, Za každou cenu, Jack Ryan a další. Trevor je idealistický mladík pohlcený válkou a snahou válku zastavit, ovšem setkání s Dianou mu převrátí život naruby. V roli té, co Dianu vycvičí v neporazitelnou bojovnici, se objevuje Robin Wright známa jako Princezna nevěsta nebo ze snímku Forrest Gump a mnoho dalších. I přes svůj věk ukazuje drsný krásný půvab a úctyhodnou fyzičku. V dalších rolích se objevuje David Thewlis, Danny Huston, Connie Nielsen či Ewen Bremner a mnozí další.

Wonder Woman v tomto ohledu tak trochu zastupuje, a vždycky zastupovala, silný ženský ideál. Také poskytuje dámskému publiku oporu v silně převažujícím panském superhrdinském obsazení. Zároveň působí jako takové osvěžení uprostřed testorenem ovládaného světa superhrdinů.

Ve filmu je výrazný i hudební doprovod, o který se postaral Rupert Gregson-Williams. Ten se podílel na snímcích jako Everest, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny nebo Hotel Rwanda. Jeho skladby jemně a vkusně doprovázejí scény a vytváří tak autentickou atmosféru.

Jak už bylo řečeno, jde o komiksový snímek se superhrdiny. Je proto zajímavé, že při jeho sledování se divák znalý komiksů neubrání porovnání s marvelovským filmem Captain America: První Avenger. V obou snímcích je patriotický protagonista, odehrávají se v prostředí světové války (Kapitán bojuje v druhé světové válce, Wonder Woman zase v té první), oba mají svůj romantický protějšek, oba jsou odlišní a vyčnívají ze svého okolí. Kapitán má svoje Howling commando, bandu spolubojovníku, a Wonder Woman má zase svoji tlupu, která jí pomáhá skončit válku. Příběh i postavy jsou velmi podobné, dalo by se říct, že rozdíl je akorát v prohozeném pohlaví hlavních hrdinů a také v tom, že každý film vlastní jiná komiksová společnost.

Bez ohledu na to je Wonder Woman více než uspokojující film. Po Muži z oceli a již zmíněném Batman v Superman studio D.C. konečně představuje kvalitní snímek se zajímavou zápletkou. Ovšem těžko by byl takový, jaký je nebýt hlavní představitelky, která ztvárnila roli tělem i duší. Za pochvalu stojí i speciální efekty a dobové kostýmy, které vytvářejí dostatečně autentické prostředí války, které se prolíná s fantaskním světem superhrdinů. Samozřejmě nelze opomenout fakt, že jde o počin, který propaguje a podporuje ženskou sílu a postavení žen ve světě superhrdinů, ve kterém se zrcadlí postavení žen ve světě. Což je osvěžující motiv. Nutno podotknout, že i soupeřící studio Marvel chystá svůj superhrdinský film s dámskou protagonistkou, Captain Marvel, který bude, doufejme úspěšně, pokračovat ve stopách Wonder Woman. Ale Wonder Woman není jen o ženskosti, je to i správný komiksový akčňák, který osloví mnohé fanoušky i obyčejné diváky a určitě stojí za zhlédnutí.
 
 

Pozor, s touhle slečnou nechcete přijít do sporu.


 
 

Něco se mi na téhle válce nezdá…


 
 

Honem, rychle, musím zachránit svět!


 
 

85%

Wonder Woman

Wonder Woman je více než uspokojující film. Po Muži z oceli a již zmíněném Batman v Superman studio D.C. konečně představuje kvalitní snímek se zajímavou zápletkou. Ovšem těžko by byl takový, jaký je nebýt hlavní představitelky, která ztvárnila roli tělem i duší. Za pochvalu stojí i speciální efekty a dobové kostýmy, které vytvářejí dostatečně autentické prostředí války, které se prolíná s fantaskním světem superhrdinů. Samozřejmě nelze opomenout fakt, že jde o počin, který propaguje a podporuje ženskou sílu a postavení žen ve světě superhrdinů, ve kterém se zrcadlí postavení žen ve světě. Což je osvěžující motiv. Nutno podotknout, že i soupeřící studio Marvel chystá svůj superhrdinský film s dámskou protagonistkou, Captain Marvel, který bude, doufejme úspěšně, pokračovat ve stopách Wonder Woman. Ale Wonder Woman není jen o ženskosti, je to i správný komiksový akčňák, který osloví mnohé fanoušky i obyčejné diváky a určitě stojí za zhlédnutí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací