Nina (2017)

Režie:
Premiéra v ČR: 11. 10. 2018 ()

Synopse: Silné drama o dívce, na kterou jako strašlivé kladivo dopadá rozvod jejích rodičů plný záště a nenávisti. Emotivní film Juraje Lehotského byl s úspěchem uveden na MFF ve Zlíně i na MFF v Karlových Varech.

Nina je dvanáctiletá dívka, které se svět, jak ho doposud znala, otřásá v základech a začíná se rychle rozpadat. Ze vztahu jejích rodičů už zbyly pouze výčitky a nenávist. Máma a táta. Dosud byly tyhle dvě bytosti pro ni tou největší oporou a pevným společným bodem, teď jen Nina zoufale přihlíží jejich hádkám a vzájemným nadávkám. Oba prý chtějí to nejlepší právě pro ní, ale myslí hlavně na sebe, na své nové partnery. Zároveň se neštítí poštvat občas dceru proti sobě navzájem. Stejně jako ostatní děti, které se ocitly ve stejné situaci, Nina svým rodičům vůbec nerozumí, cítí se opuštěná, zrazená a najednou není nic, čemu by mohla věřit. Jedinou jistotou jejího života zůstalo závodní plavání. Ticho pod hladinou nabízí chvíle klidu a vysvobození a únik od všech problémů. Když se pak ukáže, že se pravděpodobně nebude moci zúčastnit plaveckých závodů, rozhodne se Nina k nečekanému radikálnímu kroku . . .

Syrovost a opravdovost dodává filmu představitelka Niny Bibiana Nováková. „Našli jsme ji díky castingu a hned jsme poznali, že má cit pro herectví a působí pravdivě. Dokáže být jemná a zvládá i vypjaté drsné situace. Celý film na ní nakonec hodně stojí,“ vzpomíná režisér Juraj Lehotský. „Až zpětně jsme se dozvěděli, že Bibianiny rodiče se taky rozvedli.“

„Nechtěli jsme kriminalizovat rozvod jako takový. Většinou se na něj díváme dospělých a my jsme ho chtěli ukázat z pohledu dítěte, pochopit jeho pocity, vplout do život někoho, komu se hroutí bezpečný přístav. Chtěli jsme ukázat jak moc je pro děti rodina důležitá a taky jak to může dopadnout, když se nám dospělým vymknou věci kontrole,“ říká k filmu Juraj Lehotský.

Recenze:
Tuhle větu slýchával snad každý, když byl dítě. A slýchává jí i dvanáctiletá Nina. Její rodiče se rozvádějí a není to příliš pokojný rozchod. Bouřlivé hádky, nenávistivé poznámky a nepěkné přezdívky, to vše si mezi sebou vyměňují. A uprostřed toho je Nina, dospívající dívka, která chce lásku rodičů a aby se jí věnovali, ale především chce plavat, to je jejím snem. Jenže rodiče na to díky neustálému hašteření nemají čas. Jednou, po nepříliš pěkné scénce, kterou ji mamka ztropí, podniká Nina drastické kroky. A rodiče náhle chápou.

(photo&video: )

Video



Galerie


Články k filmu

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací