Marienbad Film Festival 2019 otevře film Sunset Boulevard

Do Mariánských Lázní přijede Bence Fliegauf, Eduardo Williams, Nahuel Pérez Biscayart, Bohdan Karásek či Roman Štětina.
 
 
Poslední srpnové dny budou patřit filmu. V lázeňském městečku Mariánské Lázně se od 28. do 31. srpna 2019 odehraje další ročník Marienbad Film Festivalu, který nabídne spoustu hostů a filmových projekcí.

Pozvání přijal jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů Bence Fliegauf, jenž se pyšní oceněním Stříbrný medvěd za film Je to jen vítr. V jeho pozoruhodném režisérském portfoliu nalezneme i „ambientní film“ Mléčná dráha či hypnotické drama Dealer. V Mariánských Lázních bude mít tento umělec svou masterclass. Argentinský režisér Eduardo Williams spolu s hercem Nahuelem Pérez Biscayartem uvedou krátký snímek Parsi. „Eduardo Williams je nepochybnou nadějí současné autorské světové kinematografie, o čemž svědčí jeho aktuální tvorba i samotná její recepce. Nahuel Pérez Biscayart je českému publiku známý od roku 2014, kdy na festivalu v Karlových Varech obdržel cenu za nejlepší herecký výkon v soutěžním filmu Jsem tvůj. Je pro nás velkou ctí, že budeme moci oba tyto talentované umělce v „Marienbadu“ uvítat,” svěřil se dramaturg festivalu Lubomír Konečný.

K oblíbeným herečkám Marienbad Film Festivalu bezesporu patří herečka Audrey Hepburn. Letos poprvé je sekce Retrospektiva je věnována nejen této talentované krásce, ale i režisérovi Alainovi Resnaisovi. Každý rok budeme moci vidět jeden film těchto ikon. Pro letošní rok byla vybrána restaurovaná verze Resnaisova Loni v Marienbadu.

Opomenuta nezůstane ani česká tvorba, tvůrci, herci a hosté. S konverzačním titulem Karel, já a ty na festival dorazí Bohdan Karásek. V dramatické komedii se představí Jenovéfa Boková, Miloslav König, Marie Švestková, Petra Nesvačilová, Vít Klusák i sám Karásek. Roman Štětina představí triptych svých nových prací. Potkat se budeme moci i s dramatikem, dramaturgem a filmařem Janem Kačenou. Do programu byl zařazen například jeho „léblovský film“ Člověk si sám se sebou vystačí, respektive nevystačí.

Chybět nebude ani oceňování. Marienbad Prix převezme filmový kritik a dramaturg La Cinémathèque française Bernard Payen. V soutěžní sekci Forum Marienbad uvidíme 14 českých a 23 zahraničních orientálně laděných snímků. Ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová prozradila, že letos vybírali celkem ze 142 děl ze 32 zemí světa.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací