Jeden svět se tentokráte zaměří na klimatickou změnu a zahájí ho makedonská Země medu

Návštěvníci se mohou těšit na tematické hosty i bohatý doprovodný program.
 
 
Letošní ročník filmového festivalu Jeden svět se neúprosně blíží, a tak organizátoři v souvislosti s tím odkryli program, kdo přijede a mnohem více. Jeden svět se pokaždé zaměřuje na jiné environmentální nebo společenské téma, tentokráte se tvůrci rozhodli pro podnázev „Až naprší a uschne.“ Má prý odkazovat na dětskou říkanku a její symboliku, kterou se v poslední době řídí politici v souvislosti s řešením globálního oteplování a jiných klimatických změn, kterými (spolu s jejich dopady na krajinu) se bude Jeden svět zabývat.

Festival pak představí 133 snímků v 16 kategoriích z 60 zemí. Hlavní kategorií bude letos Zemětaje, která se bude zabývat i novými tématy, jako je například environmentální rasismus. Chybět nebudou ani každoroční tři soutěžní kategorie. Za prvé jde o Mezinárodní soutěž, která představí dokumenty ze zahraniční produkce, které budou usilovat o cenu za nejlepší režii. Mezinárodní soutěž pak nabídne například dokument Jizvy nebo Malířka a zloděj a mnoho dalších. Druhá soutěžní kategorie pak nese název Máte právo vědět, v rámci které Porota Václava Havla oceňuje díla, která významným způsobem přispívají k ochraně lidských práv. Zde stojí za zmínku dokument Mai Khoi & The Dissidents o bývalé vietnamské popové hvězdě a disidence Mai Khoi, která sama festival navštíví. Poslední soutěžní kategorií je Česká soutěž, kde bude o nejlepší dokument bojovat jedenáct filmů, mimo jiné například snímek Češi jsou výborní houbaři.

Kromě toho pak Jeden svět dále nabídne kategorie jako Mužství a ženství, Mezery v systému, Diagnóza, Čína mocná i bezmocná, Cesta ke svobodě, Jedna nula, Ať žije život či Panorama. V rámci nich pak budou k vidění snímky jako Nejšťastnější muži na zemi, Kolektiv, Válečný fotograf nebo nový český dokument Víta Klusáka o zneužívání dospělých V síti.

Sekce Retrospektiva se zaměří na Nanfu Wang, čínskou režisérku žijící v Americe a nabídne například její poslední film Národ jedináčků, zaměřující se na politiku jednoho dítěte v Číně. Mluvící kino pak přinese sérii debat se zahraničními experty a osobnostmi na daná témata letošního ročníku, kterými jsou například protesty v Hong Kongu, zhoršující se dostupnost bydlení, dopady klimatické krize nebo měnící se role mužů v dnešní společnosti.

S tím se pojí i řada hostů, kteří na festival zavítají. Pozvání přijali například čínský umělec v exilu Badiucao, zmiňovaná vietnamská zpěvačka a aktivistka Mai Khoi, Nanfu Wang, syrský režisér Feras Fayyad, fotograf a držitel ceny World Press Photo Jan Grarup (v rámci festivalu poběží i výstava jeho fotografií v Tibet Open House), bývalá švédská ministryně zahraničí Margot Wallström, hongkongský aktivista Amon YIU Yeuk wa či americký terapeut Dan Doty a mnozí další. Po Skypu se dokonce ozve i americká herečka Ellen Page, která představí svůj režisérský debut V té vodě něco je.

Jeden svět dále nabídne i bohatý doprovodný program. Například kategorie Zemětaje bude doplněna o speciální přírodní instalaci a VR projekty, za pomocí kterých, si zájemci budou moci sami prožít daný dokument. Festival samozřejmě nezapomíná ani na neslyšící, a tak všechny promítané filmy budou opatřeny příslušnými titulky. Prostor se tu najde i pro mladší i nejmladší diváky, kdy organizátoři slíbili již tradiční školní projekce a s tím spojené debaty a jiné aktivity pro studenty i žáky. Za zmínku pak stojí i devátý ročník East Doc Platform, který proběhne souběžně s Jedním světem a nabídne nové dokumenty začínajících režisérů i řadu přednášek a masterclass oceňovaných světových tvůrců.

V neposlední řadě festival představí i tři na Oscara nominované dokumenty. Jedním z nich je Jeskyně (The Cave), kterou představí výše zmíněný režisér Feras Fayyad. Dále pak program nabídne britskou BAFTA ověnčený film Pro Samu, dramatický příběh o syrské novinářce a filmařce a její čerstvě narozené dceři. A do třetice pak festival nabídne hned na začátku makedonskou Zemi medu, která se zapsala do historie jako první dokument nominovaný v cizojazyčné oscarové kategorii.

Není tedy divu, že organizátoři zvolili Zemi medu jako zahajovací snímek, který odstartuje celou akci ve čtvrtek 5. března v Praze. Na slavnostním zahájení bude předána i cena Homo Homini, kterou je vždy oceněn někdo, kdo se postavil za lidská práva. Letos jí obdrží tádžikistánský právník Buzurgmehr Yorov. Festival pak v deseti pražských kinech (Atlas, BIO Oko, Evald, Kino 35, Lucerna, Světozor, Ponrepo atp.) potrvá do 14. března 2020 a poté se přesune do dalších pětatřiceti českých měst a zakončen bude v Bruselu.

(Úvodní foto: Země medu)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací