20. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů zná vítěze. Trofeje předali Jurij Tarča, Petr Horký, Marek Holeček či Leoš Ryška

Slavnostním vyhlášením provázel Marián Žárský.

Jubilejní 20. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů je za námi. Po několika týdnech a tour po českých městech se festival vrátil do Ostravy, kde ve studiu TV NOE proběhlo slavnostní vyhlášení nejlepších filmů a předání cen vítězům.

Ceny se udělovaly, již tradičně, ve čtyřech kategoriích. V sekci dobrodružný a extrémní film získal třetí cenu čínský dokument Crossing Life režiséra Zhaowei Kanga, druhé místo patří režisérce Caroline Cote za dokument Njord o dvouměsíční cestě na lyžích přes zamrzlé Grónsko a první místo přidělila porota dokumentu slovenské režisérky Kristíny Turčanové Len vietor vo vlasoch.

Třetí místo v kategorii horský a horolezecký film si odnesla režisérka Markéta Ekrt Válková za celovečerní film Mára jde do nebe (získal i cenu TV NOE), na druhém místě zůstal dokument slovenského režiséra Pavola Barabáše Dhaulágiri je můj Everest a první místo převzal Mára Holeček za film Nebeská past režiséra Tomáše Galáska.

Jak dopadla kategorie vodní dobrodružný sportovní film? Ceny putují do Itálie za snímek Mother Sea, který natočil režisér Giannandrea Carpanzano a do Austrálie za dokument Claytona Conna Tiger (Shark) King o potápěči, který odstraňuje žralokům háčky z tlamy. První místo získal španělský dokument Jötunn Mikela Sarasoly.

V neposlední řade se o slovo přihlásila sekce cestopisný film. Petr Horký si odnesl třetí místo za vtipně pojatý dokument Korona Prahy, Miloš Brunner převzal trofej za druhé místo se snímkem Nepál – sídlo bohů a první místo si odnesli tři cestovatelé a pracovníci Slezské Univerzity Jiří Dobrý, Jiří Malík a Ondřej Smékal za cestopis Do Chile za zatměním Slunce. Pro Grand Prix si přijel režisér Michal Gálik za film Prales zítřka.

Ceny předávali ultra Ironman Jurij Tarča, cestovatel, polárník a spisovatel Petr Horký, jeden z našich nejúspěšnějších horolezců Marek Holeček a ředitel TV NOE a režisér Leoš Ryška. V rámci slavnostního udílení cen 20. MFOF vystoupila ostravská art-rocková kapela Kazachstán a Dona Michelle s elektrickými houslemi.

(Foto: MFOF)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací