Dobrodružné preview Labyrint: Útěk

labyrint_utek_cz_plakatChlapci se umí rvát taky!
 
 
Hunger Games vyhrávají již v polovině své hry, Divergence se silou diváků porazila nejen frakci Sečtělosti, ale také kritiky. Vzestup akčních sci-fi pro mládež nicméně teprve začíná. Dvě autorky se svými ženskými hrdinkami již zabodovaly. Nyní se hlásí mužná síla, jelikož James Dashner připravil neoficiální zkoušku dospělosti pro mladého Thomase zprvu v prvním díle knižní trilogie a nyní i v celovečerním filmu – Labyrint: Útěk.

Pánská jízda v bludišti netrvá věčně

labyrint_utek_foto_a04Náctiletý Thomas se jednou probudí ve výtahu a pamatuje si své křestní jméno, ale bohužel už nic dalšího. Zdviž jej dopraví na Plac, široké prostranství obehnané masivními zdmi bludiště. Uvítají jej zde chlapci, kteří trpí stejnou amnézií. Vůdce Alby, přátelský Newt, nepříjemný Gally a mnozí další. Nováčci sem údajně přibývají jednou za měsíc a každý den se otevírají dveře do okolního labyrintu. Odvážnější zajatci se z něj snaží najít cestu ven, nevyplatí se to však zkoušet v noci, kdy dveře zůstávají uzavřeny a probouzejí se draví jedovatí tvorové – rmutové. Jejich uštknutí ovšem „Placerům“ může poodhalit skryté vzpomínky a právě takto poznamenanému Gallymu cosi připomíná Thomasova tvář. A jemu je zase povědomý Plac.

Kromě zásob přinese výtah pouhý den po Thomasovi výjimečného obyvatele. Teresa první dívka na Place Thomase pozná, chlapcům oznámí, že ona je „Poslední vůbec“ a vzápětí upadne do kómatu. Thomas chce jako všichni znát odpovědi na záhady labyrintu a uvěznění hochů. Možná však jsou odpovědi kdesi v něm samém. Jen si to on sám neuvědomuje…

Trailer 1: Bez paměti je příjezd na Plac stresující, Thomas dává najevo zvídavost, Placeři se budou muset od teď víc sprchovat

Ukažme si na ty zapomnětlivce

Thomasova postava je velkou šanci pro jednoho sympatického herce. Dylan O’Brien, syn někdejší herečky a kameramana, se na plátnech i obrazovkách objevuje od roku 2011. Jako přítel mladého vlkodlaka Stile Stilinski patří k hlavnímu obsazení seriálu Vlčí mládě. Zároveň s prvními epizodami se objevil i v krátkém filmu Charlie Brown: Blockhead’s Revenge. Krátce poté mohl rozdávat smích díky komedii High Road. Puberťákoviny mu nebyly cizí ani v The First Time. Jako nesmělý nerd Stuart hledal místo u Googlu spolu s Owenem Wilsonem a Vincem Vaughnem, když nejen oni byli Stážisti.

Jak jste mohli pochopit z traileru, Teresa v kómatu nezůstane dlouho. Lépe se tak bude moci předvést Kaya Scodelario. Pokud sledujete seriál Skins, tak ji znáte jako Effy Stonem, sestru manipulativního mladíka Tonyho. Pochlubit se může například i rolí Eve ve sci-fi Moon, Peshet v remaku Souboj Titánů nebo hlavní hrdinky úspěšného nezávislého filmu The Truth About Emanuel. Ozbrojenému gangu se bude muset postavit jako protagonistka thrilleru Tiger House. Do Francie doby Ludvíka XIV. ji dosadí fantasy snímek The Moon and the Sun.

labyrint_utek_foto_b01

Jako Alby povládne Placu Aml Ameen. První filmovou roli si odbyl v dramatu Kidulthood. Snad mladým lidem zprotivil městské gangy jak mnohými televizními pořady (Fallout, Dis/Connected), tak příspěvky kinodistribuce, i když v postapokalyptickém thrilleru Shank dostal pouze cameo. Jako afroamerický voják sdílel potupný pád snímku Red Tails a představoval mladou verzi hrdiny Foresta Whitakera, než z něj vyrostl Komorník. Příští rok doprovodí Jennifer Lopez a Violu Davis v Lila & Eve.

K Newtovi, chlapci se zraněnou nohou, má logicky blízko Thomas Brodie-Sangster už jen tím, že ve fantasy seriálu Hra o trůny jako Jojen Reed pomáhal zmrzačenému Branu Starkovi. Dokázal v sobě ale také probudit temnou povahu budoucího diktátora (Hitler: Vzestup zla), majestát římského císaře (Poslední legie), ale i kouzlo Paula McCartneyho (Nowhere Boy).

labyrint_utek_foto_b04K protivnému Gallymu nasbíral Will Poulter zkušenosti jistě ztělesněním Eustáce z Letopisů Narnie: Plavby Jitřního Poutníka. Jestli to není pro vás to pravé ořechové, možná v něm spíš poznáte Kennyho Rossmora, jenž se v Millerových na tripu musel vydávat za syna drogového dealera Davida. Válku v Iráku prožije v adaptaci knihy Kevina Powerse The Yellow Birds. S Leonardem DiCapriem si zahraje v thrilleru The Ravenant.

Svěřme se do rukou zelenáčů

Režisér Wes Ball dokáže získat prestiž, aniž by se mohl chlubit sáhodlouhlými příběhy. V minulém desetiletí na sebe upozornil osmiminutovými A Work in Progress o dívce s plyšovým medvídkem a Jacob: The Movie. Jen o půl minuty delší je Ruin z roku 2012. Pronásledování motocyklisty v postapokalyptické krajině dokonce přimělo společnost Fox k přípravám jeho celovečerní expanze.

Proč o tom jen mluvit? Zde je Ruin v celé své kráse!


Scénárista Noah Oppenheim také nemá zkušenosti s filmem. Nicméně jako úspěšný televizní producent obdržel cenu Emmy a kromě Labyrintu si bude muset poradit i s první polovinou Aliance, závěru série Divergence.

Trilogie Jamese Dashnera pokračuje dalšími nástrahami pro Thomase. Můžete tušit, že názvy jako The Scorch Trials nebo The Death Cure neslibují procházky růžovými sady, leda těmi podminovanými. V případě úspěchu prvního dílu budeme tedy potřebovat pár dechových cvičení…

Češi budou uvězněni v bludišti od 18. září 2014.

Trailer 2: Rmutové, Thomas objevuje stopu, Plac mění zvyklosti…

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací