Filmové události #51/14: Korea ničí Interview, Jeptiška oslňuje, Star Trek je na rozcestí

The_Interview_posterVyvolá film válku?
 
 
Nejžhavější filmovou událostí týdne je nepochybně útok mužů Kim Čong-una na americkou komedii Interview. Zatím jeho nepřátelé spíš ustupují, ovšem věřím, že my nakonec zvítězíme! Musíme se semknout kolem našeho západního dědictví oslavou americké, ale i čistě evropské tvorby a doufat v zářnou budoucnost, jakou líčí Star Trek.
 

 
Kim Čong-un poráží Hollywood

Hackerský útok na společnost Sony (viz Filmové události #50/14), díky němuž unikly budoucí plány, urážky na adresu politiků či celý scénář příští bondovky, má mezinárodně teroristický přesah. Skupina záškodníků Guardians of the Peace (Strážci míru), otevřeně studio vyzvala k zastavení distribuce komedie The Interview se Sethem Rogenem a Jamesem Francem, jež se měla divákům představit během nadcházejících svátků. Vzhledem k tomu, že se děj filmu točí kolem atentátu na severokorejského diktátora Kim Čong-una, je všem jasné, odkud vítr vane….
Hackeři později otevřeně vyhrožovali všem kinům, která by snímek promítala. Výhružný dopis obsahoval dokonce slova „Pamatujte na 11. září 2001“.
Rogen a Franco zrušili všechna svá veřejná vystoupení. Zanedlouho několik řetězců kin stáhlo komedii ze svého budoucího programu a studio nakonec vyhovělo požadavkům agresorů. Několik celebrit, jako Adam McKey nebo Mindy Kaling, před zrušením premiéry prohlásilo, že snímek zhlédnou právě proto, aby plivnuli do tváře teroristům.
Na situaci reagovala i společnost New Regency a zastavila své plány na drama Pyongynag podle zážitků kreslíře Guye Delisleho v Severní Koreji.


 

Nejlepší evropské zboží

Vítězem Evropských filmových cen se tento rok stal polský snímek Ida, úspěšný ve třech kategoriích – nejlepší film, nejlepší režie (Pawel Pawlikovski ) a nejlepší scénář (Pawel Pawlikovski a Rebecca Lenkiewiczová). Drama vypráví o mladé jeptišce, která spolu se svojí tetou, bývalou komunistickou prokurátorkou, poznává rodinnou minulost. Na akci v lotyšské Rize patřili k oslavovaným i herec Timothy Spall za hlavní roli v dramatu o britském malíři a Francouzka Marion Cotillard, jejíž postava si snažila udržet práci v dramatu bratrů Dardenneových Dva dny, jedna noc. Cenu za nejlepší komedii si odnesla Mafie vraždí jenom v létě italského režiséra Pierfrancesca Diliberta. Do Itálie míří i cena za nejlepší animovaný film, konkrétně pro L’arte della felicità od Alessandra Raka. Mezi dokumenty dosáhl prvního místa německo-rakouský Master of the Universe (Pán vesmíru) režiséra Marca Baudera. Mezi dalšími výherci najdeme western Temné údolí, sci-fi Pod kůží nebo krátkometrážní The Chicken.


 

Kruh se uzavírá na internetu

Tom Hanks bude produkovat drama The Circle podle nejnovější knihy spisovatele Davea Eggerse (Hologram pro krále, Srdceryvné dílo ohromujícího génia) a nejspíš jej v něm i uvidíme. Název odkazuje k internetové společnosti, v níž dostane příležitost pracovat hrdinka příběhu Mae Holland. Žena je firmou nadšena, i když se dostává do izolace a její zdejší úloha se stává čím dál tím veřejnější. Co začalo jako příběh ctižádosti a idealismu, končí napětím a úvahami o lidské paměti, historii, soukromí, demokracii i hranicích vědění.


 

Pirátky, krotitelky a něžná holčička

Creed, spin-off k Rockymu, získal do svého obsazení Tessu Thompson (Jackie Cook z Veronicy Mars).

Viola Davis (Nádherné bytosti, Get On Up – Příběh Jamese Browna) bude poroučet superpadouchům jako agentka Amanda Waller v komiksovém dobrodružství Suicide Squad.

Hlavní dáma Pirátů z Karibiku 5 bude zřejmě vybrána z této pětice: Kaya Scodelario (Labyrint: Útěk), Jenna Thiam (TV seriál Znovuzrození), Gabriella Wilde (Nekonečná láska), Lucy Boynton (Copperhead) a Alexandra Dowling (Hammer of the Gods).

Ženský remake Krotitelů duchů by mohl být zaplněn pozoruhodnými osobnostmi. Svůj zájem prý projevily Emma Stone (Gangster squad – Lovci mafie, Amazing Spider-Man), Jennifer Lawrence (Hunger Games), Melissa McCarthy (Drsňačky), Amy Schumer (Hledám přítele pro konec světa) a Lizzy Caplan (Holky na tahu). Naznačena je i možná účast Ryana Goslinga (Jen Bůh odpouští).

Malá herečka Ruby Barnhill si zahraje Sophii, přítelkyni hodného obra ve Spielbergově adaptaci knihy Roalda Dahla The BFG.
J.K. Simmons (Spider-Man, Whiplash) vstoupil do kingkongovského snímku Kong: The Skull Island.


 

Kam letíš, Enterprise?

Po nevysvětleném odvolání Roberta Orciho z pozice režiséra třetího rebootového Star Treku vybírá společnost Paramount ze čtyř kandidátů na jeho nástupce. Za nejpravděpodobnějšího je považován Rupert Wyatt (Zrození planety opic). Konkurují mu Morten Tyldum (Lovci hlav, Kód Enigmy), Daniel Espinosa (Nepřítel pod ochranou, Child 44) a Justin Lin (série Rychle a zběsile). Duncan Jones (Zdrojový kód, Warcraft) možnou účast popřel. Orci byl podle stránky Badass Digest odvolán poté, co odmítl Star Trek natočit v podobném stylu jako James Gunn své marvelovské Strážce Galaxie.


 

Gwendoline „Phasma“ Christie

Kromě potvrzených jmen hrdinů nových Star Wars (viz Filmové události #50/14)  registrovala společnost Disney také spojení „kapitán Phasma“. Nejspíše by se mělo jednat o postavu Gwendoline Christie.


 

Skromná realita po epické fantasy

Režisér Peter Jackson se chce po Hobitovi věnovat skromnějším filmovým příběhům podle skutečných událostí z Nového Zélandu. Informoval o tom nedávno server Variety.


 

Channing kontra záhrobí

Kromě ženského remaku přibude k dosavadním Krotitelům duchů spin-off s Channingem Tatumem a Chrisem Prattem v produkci bratrů Russoových (Captain America: Návrat prvního Avengera). Vyplývá to z další hacknuté korespondence společnosti Sony.


 

Broučí šťáva 2

Tim Burton se chopí pokračování své hororové komedie Beetlejuice o duších, kteří se potřebovali zbavit smrtelníků. Spolu s ním se vrací i její hvězda Winona Ryder.


 

Dva instalatéři v království hub

Díky temným čachrům Kim Čong-una vyšlo najevo i to, že Sony uvažuje o natočení animáku podle videoher Super Mario Bros. Pokud to dopadne lépe než hraná verze z roku 1993, tak proč ne…

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací