Strašidelné filmové tipy pro náročné nejen na Halloween

televize_otaznik_plakat_ckOčekáváte i od hororových snímků kvalitu?
 
 
 
 
Patříte ke druhu diváků, kteří se občas rádi bojí, ale ne zas tak moc? A hlavně vás od hrůzostrašných filmů odrazují neméně hrůzostrašné herecké výkony či režie? Ne každý z nás je totiž příznivcem moderní hororové produkce, která funguje podle zavedeného schématu: vystrašené teenagery / rodinu / genderově i rasově korektně sestavenou skupinku lidí honí duch / vrahoun v masce / zmutovaná příšera, a to po lese / domě / ještě větším domě.

Před uřezanými končetinami, létajícími do všech stran, dáváme přednost promyšleně budovanému napětí, alespoň průměrným hereckým výkonům a v rámci možností logické pointě. Ke strachu nám stačí málo a vlastně nám víc vyhovuje příjemné napětí a kvalitní příběh. Není však úplně snadné natrefit na snímek splňující právě tato kritéria. Představme si tedy několik filmových lahůdek, které jsou strašidelné tak akorát, a nepostrádají hutnou mysteriózní atmosféru.
 

ti_druzi_2001_posterTi druzí

Nicole Kidman v rozlehlém potemnělém sídle se svými dětmi a služebnictvem čeká na návrat manžela z války. A mezitím se začne dít něco nemilého – v domě totiž zdá se nejsou sami. V už tak chladné a neútulné atmosféře se probouzí mnohem temnější síly…
 

osviceni_1980_posterOsvícení

Alespoň jedno filmové zpracování díla mistra hororu Stephena Kinga je nezbytností, přestože on sám z adaptací nikdy nadšený nebyl. Fanoušci ale režisérský počin Stanleyho Kubricka ocenili, stejně jako výkon Jacka Nicholsona, a pokud vám jedna ze strašidelných klasik unikla, měli byste to rozhodně dohnat.

Ospalá díraospala_dira_1999_poster

I za naším dalším tipem stojí režisérská hvězda, tentokrát Tim Burton se svým originálním vizuálním stylem. Nesmí chybět ani Johnny Depp, tentokrát v roli vyšetřovatele záhadných vražd v odlehlé vísce, kde řádí bezhlavý jezdec. Kdo za vším stojí, na to budete v tomto temném snímku čekat s mimořádnou zvědavostí.

mlceni_jehnatek_1991_posterMlčení jehňátek

Anthony Hopkins v hereckém duetu s Jodie Foster a skvělém propojení dramatu, hororových prvků a krimi zápletky. Aby mladá kriminalistka rozlouskla případ brutálního vraha, rozhodne se poradit s Hannibalem Lecterem, který rozumí chorým myslím dvojnásob. Děj neubíhá zběsilou rychlostí, ale hutná atmosféra je budována postupně, s mrazivou pečlivostí.
 


 
sirotcinec_2007_poster
Sirotčinec

Nedá se opomenout vynikající španělská hororová „škola“, která má své specifické kouzlo. Jedním z příkladů je právě snímek, vyprávějící příběh Laury, vracející se s rodinou do míst svého dětství. Opuštěný sirotčinec chce probudit znovu k životu, ale místo toho se změní vše, co dosud znala.

La Cara ocultala_cara_oculta_2011_poster

Pokud podléháte půvabům právě španělských krasavic či pánů, potěší vás i mysteriózní snímek, který se může pyšnit skutečně originálním příběhem. Dirigenta Adriana nečekaně opustí přítelkyně, zmizí však natolik důkladně, že po ní pátrá i policie. A s hledáním brzy začne i Adrianova nová láska, protože v domě je evidentně něco, co novému páru štěstí nepřeje.

orphan_2009_posterOrphan

Přestože tento film disponuje lehce přehnanou stopáží, stojí za zhlédnutí. Malá Esther si za svůj krátký život užila už dost tragédií, ale snad se její osud obrací k lepšímu, když se dostane k nové rodině. Že s adoptivními potomky někdy bývá potíž, to se dá předpokládat. V tomto případě ale možná někomu půjde o život.

 

skrys_2010_posterSkrýš

Herecké výkony Julianne Moore vždy stojí za to, a v tomto případě jí sekunduje charismatický Jonathan Rhys Meyers. Ovdovělá psychiatrička se zabývá novým pacientem Adamem, který je zvlášť komplikovaný případ. Jak odkrývá jeho minulost, zabředá do nebezpečné temnoty, ze které možná už nebude úniku.

Sinistersinister_plakat

Pro zvlášť odvážné doporučujeme snímek Sinister. Ethan Hawke zde hraje spisovatele, který se ve svých detektivních příbězích inspiruje skutečnými nevyřešenými vraždami. Což někdy není úplně dobrý nápad, zvlášť když se vám povede záhadu opravdu rozlousknout. Film si hraje s mystikou i vaší představivostí, a diváka potěší i celkem rozumné chování postav v kritických momentech.

rec_2007_posterREC

Byla by škoda nezmínit žádný snímek, který vás přenese přímo do děje díky natáčení na ruční kameru. Tentokrát v rámci reportáže o práci hasičů. Stísněná atmosféra potemnělého domu plném běžných obyvatel, kde hrdinům stejně nikdo nepomůže, nás neomrzí ani na minutu. Skvělé zpracování vám rozhodně rozproudí krev v žilách.
 


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací