Filmové události #43/15: Jihlava dokumentuje svět, Batman se zlobí, Johnny kupuje mléko

ji.hlava_plakat_2015Probuďte v sobě dítě!
 
 
Musím to prohlásit zcela otevřeně, dnešní události si užijí děti, i když možná spíš ty velké. Na ty skutečné rozhodně míří informace o jistém herci ve filmovém zpracování Naštěstí mléko (ne)máme a nových představitelích Strážců vesmíru. Rozhodně bych však capartům nedoporučoval pořizovat si panenku Annabelle. To ať se radši děsí v Disneyho Věži hrůzy. Mladí duchem jistě rádi zavzpomínají na Návrat do budoucnosti a nedávného Kingsmana a jistě se rádi něco dozvědí o pranici mezi Batmanem a Supermanem. Ovšem, pozor, nejprve realisticky zachytíme politická témata skutečnosti…
 

 
Ji.hlava zkoumá svět války a uprchlíků

V úterý 27. října začne v Jihlavě již 19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních snímků. Věhlasná Ji.hlava předvede na 250 příspěvků, z nichž 34 si v soutěžních sekcích zde odbude svou světovou premiéru. Akci navštíví někdejší členka punkové kapely Pussy Riot Marija Aljochinová, zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange (prostřednictvím videokonference) nebo slavný syrský fotbalový trenér – uprchlík Osama Abdul Mohsen. Partnerský projekt mezi Českem a Norskem DOC STREAM umožní návštěvu dokumentaristy Thomase A. Østbye nebo držitele Oscara Thora Heyerdahla. Návštěvníci se samozřejmě seznámí v dokumentech s lidmi žijícími ve středu aktuálního dění ať už toho na Ukrajině (Blízký daleký východ), nebo v arabském světě (Syrská Love Story). Domácí xenofobii si vezme na paškál film Češi proti Čechům a americké vyšetřování potenciálních teroristů zkoumá (T)ERROR. Do světa mnohem starší uprchlické krize, spojené s válkou v Jugoslávii nás vrátí Flotel Europa. Akce potrvá do 1. listopadu 2015.

Clooneyho předměstí

George Clooney bude nejspíš režírovat projekt se scénářem od bratří Coenů. Po herecké spolupráci ve filmech Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelná krutost a Ave, Caesar! by uvedl v život jejich komedii Suburbicon.

Počátek Batmanova hněvu

Konflikt mezi dvěma superhrdiny ve snímku Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti se začíná pomalu objasňovat. Supermanův představitel Henry Cavill v jednom z rozhovorů vysvětlil, že Batman (Ben Affleck) se v úvodní scéně filmu snaží zachránit civilisty uprostřed bitvy Kryptoňanů v Metropolis (již jsme viděli v Muži z oceli), konkrétně z budovy patřící společnosti Bruce Waynea, ale bohužel se mu nepodaří spasit všechny životy. Začíná být proto značně podezřívavý vůči mimozemskému cizinci.

Galahad a Lancelot se konkurence nebojí

Kingsman: Tajná služba 2 vrátí na plátno agenta Eggsyho (Taron Egerton) 16. června 2017. Jak upozorňuje Matt Goldberg ze serveru Collider, dostane se tak do vážného ohrožení ze strany dalších nedalekých premiér – Aut 3, Světové války Z 2 a Wonder Woman.

Raperští kyborgové?

Scénář k celovečerní hrané podobě slavné mangy/anime Ghost in the Shell upravuje dle přání studia další autor – Jonathan Herman, autor životopisného dokumentu Straight Outta Compton.

Panenky jsou věčné

Annabelle, horor o panence, který sloužil jako prequel ke snímku V zajetí démonů, si vysloužil vlastní pokračování. Vrátí se k němu minimálně scénárista Gary Dauberman.

Dantův labyrint

Režisér Joe Dante (Gremlins, Malí válečníci) představil své příští dílo, horor Labyrintus. Podíváme se v něm do Maďarska, přesněji do katakomb Budínského hradu, kde se v někdejším sovětském výzkumném centru koncentrují temné síly z jiného světa.

Návrat do Návratu

21. října 2015 bylo datem, kdy se postavy série Návrat do budoucnosti ocitly ve futuristické realitě. Jak dnes víme, skutečnost je daleko strožejší než ta, již objevili Marty McFly, doktor Emmett Brown a Jennifer Parkerová, ale onen den fanoušci sci-fi komedie přesto oslavovali. V Česku si pro nás kina Premiere Cinamas dokonce připravila obnovenou premiéru obou dvou prvních dílů.

Strašidelná věž nad Disneylandem

Disney chce kinematograficky využít znovu jednu ze svých atrakcí, již jednou filmově zpracovanou. Scénárista John August (Velká ryba, Karlík a továrna na čokoládu) navrhl nově pojatou Věž hrůzy. V roce 1939 zmizelo pět lidí z hotelového výtahu poté, co do budovy udeřil blesk. O desetiletí později se v tom někdo začne šťourat… Uvidíme, jak se bude lišit Augustova vize.

Chtěl jsem jenom mlíko!

Johnny Depp dostal další šanci oživit skomírající kariéru. Fox s ním jedná o titulní úloze právě oznámeného projektu. Jde o zfilmování dětské knížky Neila Gaimana a Chrise Ridella Naštěstí mléko (ne)máme, která u nás vyšla nedávno. Dobrý otec jde pro své dítko koupit mléko k snídani a dostane se tak na fantastickou cestu plnou vesmírných příšer, stegosaurů a dalších oblud.

Zachrání nás „barevní“

Jasona alias Červeného rangera, tedy vůdce týmu Strážci vesmíru, si v novém filmu zahraje začínající herec Dacre Montgomery. Jeho černý druh Zack je nikoliv černoch, nýbrž Asiat Ludi Lin. Modrý kostým dostane Afroameričan RJ Cyler (Me and Earl and the Dying Girl). Růžový ranger byl (a) obsazen nedávno (viz Filmové události #41/15), čekáme tedy už jen na žlutou strážkyni.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací