25. Febiofest vyhlásil vítěze a ocenil Leose Caraxe a Catherine Deneuve

Filmový festival se nyní přesune do dalších měst.
 
 
Po devíti dnech plných filmů a vzácných hostů byl slavnostně zakončen jubilejní 25. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Celkem bylo rozdáno pět Kristiánů za přínos kinematografii. V průběhu festivalu si sošky odnesli francouzský režisér Arnaud Desplechin, francouzsko-arménský hudebník a herec Charles Aznavour a herečka Daniela Kolářová. Na slavnostním zakončení byl oceněn francouzský režisér a herec Leos Carax a francouzská herečka Catherine Deneuve.

Hvězda Deneuve se nejen zúčastnila večerního ceremoniálu, ale setkala se i s fanoušky a novináři. Potkat jsme se s ní mohli nejen na červeném koberci před multikinem CineStar Anděl, ale i přímo v jednom ze sálů, kde osobně uvedla svůj snímek Vánoční příběh.

V závěru festivalu se samozřejmě i vyhodnocovalo a oceňovalo. Porota sekce Nová Evropa v čele s Martou Kubišovou po důkladném zhlédnutí všech soutěžních filmů jako nejlepší snímek vyhodnotila drama francouzského režiséra Xaviera Legranda Střídavá péče (Custody). Porota Amnesty International Febiofest Award ocenila film Vnitřní život (Insyriated) režiséra Philippa Van Leeuwa vyprávějící příběh ženy, dětí a muže zabarikádovaných před všudypřítomnou válkou v bytě na sídlišti v Damašku.

Již popáté mohli do soutěže I ty jsi filmařem přihlásit svá díla amatérští filmaři. Finanční odměnu v hodnotě 7 000 Kč, 15 000 kč a 30 000 Kč si odnesli (v tomto pořadí) Jáchym Belcher, Petr Černý a Adam Karásek. Porota nejvíce ocenila jejich kreativitu, vysokou řemeslnou a filmovou úroveň, originalitu a vynalézavost.

I letos Febiofest spojil svoje síly s charitativní organizací. Tentokrát byl vybrán Nadační fond Kapka naděje. Finanční prostředky se vybíraly hned dvakrát. Částkou téměř 20 000 Kč přispěli diváci, kteří si zakoupili vstupenky na festivalové projekce. Navíc se ve Španělském sále Pražského hradu konal i koncert Karel Svoboda 80, na kterém bez nároku na honorář vystoupili Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Monika Absolonová, Marián Vojtko a další. Díky koncertu pomůže dobré věci dalších 600 000 Kč.

Přestože se Praha s letošním ročníkem již rozloučila, organizátoři si ještě několik týdnů neodpočinou, protože Febiofest vyráží do dalších měst České republiky. „Na pražskou část festivalu přišlo několik desítek tisíc diváků. Doufáme, že budeme úspěšní také v regionech, kterých máme letos šestnáct a do kterých se vydáváme už 26. března. Festival zakončíme 20. dubna ve Zlíně a 21. dubna v Olomouci,“ svěřil se ředitel festivalu Kamil Spáčil.

 

Jak vypadalo slavnostní zakončení Febiofestu a pobyt Catherine Deneuve v Praze, si můžete prohlédnout i ve fotogaleriích na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací