Na první tiskové konferenci MFF Praha – Febiofest se představily projekty Ostrým nožom, Punk je hned!, Všechno je jinak či Vodník

Pohovořili o českých a slovenských filmech i seriálech.
 
 
Ve čtvrtek byl slavnostně zahájen šestadvacátý ročník Febiofestu a v pátek už přišli první hosté představit svá díla na tiskovou konferenci. Ta se zaměřila především na českou a slovenskou kinematografii.

Hned z kraje uvedl svůj celovečerní debut Ostrým nožom slovenský režisér Teodor Kuhn spolu s herečkou Elou Lehotskou. Dostavili se i dva koproducenti, Pavla Janoušková Kubečková a Tomáš Hrubý. Snímek, inspirovaný skutečnou událostí, se zabývá vraždou mladíka, jehož rodina nedostala spravedlnost. Lehotská pak ztvárňuje matku zavražděného. Sám Kuhn řekl, že si na případ velmi dobře pamatuje, protože mu v té době bylo stejně jako oběti. Prominentní roli pak mají v příběhu čtyři útočníci a tvůrci uvedli, že v jejich případě šlo o neherce, které doslova sebrali z ulice (dva z nich jsou synové mafiánů, jeden působil v drogovém kartelu a poslední skončil ve vězení). Na dotaz ve spojitosti s nedávnou vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka, uvedl Kuhn, že se přeci jen jedná o rozdílné případy, a to především v tom, že jedno byla náhodná vražda a jedno promyšlená. I tak se však snaží snímek poukázat na problém s vymahatelností práva na Slovensku, který se odráží v obou případech. V pátek večer pak filmová delegace v čele s režisérem představila snímek na jeho české premiéře. Nechyběla ani chůze po červeném koberci.

Poté nastoupil producent Jordi Niubó s filmem Punk je hned! Ten je částečně dokumentem a částečně smýšleným příběhem sledujícím osud skutečné osoby Pavla “Kvička” Kovačovského. Projekt vznikl ze vzájemné známosti režiséra Juraje Šlauka a hlavního protagonisty, kteří spolu chodili do školy. Kvičko tak ve snímku, který se zabývá punkem, drogovou závislostí a sociálními případy, hraje vlastně sám sebe. Nuibó, který snímek představil, také uvedl, že se Kovačovský nemohl na konferenci dostavit, protože je v současnosti ve vazbě.

Jako třetí přišel na řadu nový seriál internetové televize Mall.TV nazvaný Všechno je jinak. Pořad z reklamního prostředí představili režisér Vladimír Škultéty a producenti Milan Kuchynka a Ondřej Zima. V hlavních rolích se tu pak objeví Viktor Tauš, Kryštof Hádek, Eliška Křenková či Jan Strejcovský. Všechny díly budou mít premiéru na Febiofestu 26. března a od 28. pak bude na Mall.TV každý týden k vidění jedna epizoda. Tvůrci představili Všechno je jinak jako komedii ze světa reklamních agentur a uvedli, že vlastně s reklamou mají všichni zkušenost, a proto to bylo tak zajímavé. Na dotaz, zda se nebojí, že si poté už žádnou reklamu nenatočí, odpověděl Škultéty stručně: „Nebojím.“

Na seriálovou tvorbu pak navázal Vodník, nový pořad České televize. O tom na tiskové konferenci pohovořili režisér Viktor Tauš a herečka Klára Melíšková. Jedná se o předposlední minisérii z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice, na které se podílí Tauš společně s Janem Hřebejkem a Petrem Jarchovským. Tento čtvrtý díl kriminálního cyklu se inspiruje stejnojmennou povídkou z Kytice Karla Jaromíra Erbena. Díky tomu pak má hororový nádech. Vodník bude nejprve uveden v rámci Febiofestu a později pak poběží jednotlivé díly na prvním kanálu ČT.

Jako předposlední nastoupili tvůrci dokumentu o kameramanovi Jaroslavu Kučerovi, Tomáš Michálek a Jakub Felcman. Filmový portrét o Jaroslavu Kučerovi se zabývá tvorbou a životem tohoto slavného českého kameramana, mezi jehož díla patří například Jáchyme, hoď ho do stroje!, Noc na Karlštějně, Adéla ještě nevečeřela, Dita Saxová či Démanty noci a mnohé další. Právě ten poslední zmíněný snímek inspiroval Felcmana a Michálka, podle jejich vlastních slov, k tvorbě dokumentu. Svůj projekt režiséři uvedou v pražském Ponrepu, na což pak bude navazovat projekce Sedmikrásek, které natočil právě Kučera.

A na závěr Jakub Felcman spolu s Eladem Keidanem představili projekt Problémy prvního světa. Jedná se o omnibus čtyř krátkých filmů čtyř rozdílných režisérů. Keidana, jinak izraelského tvůrce a držitele ocenění z Cannes, přizvali tvůrci ke spolupráci, aby v prezentovaných snímcích bylo trochu rozmanitosti. Felcman také zavtipkoval, že: „Díky Keidanovi jsme do Česka dostali kus moře.“ Premiéra se pak uskuteční již v neděli v Ponrepu.

Všechny zmíněné projekty pak bude možno zhlédnout v rámci Febiofestu na různých projekcích. Jak to na tiskové konferenci a červeném koberci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilufotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací