Letní komedie Rafťáci se natáčela ve studené vodě a s pomocí speciální konstrukce

„Dobrý den, Filip Kaštan, nemáte trochu vody?“
 
 
Pamatujete si na začátky dnes již úspěšných herců a režisérů Vojty Kotka a Jiřího Mádla? Start jejich filmové kariéry je otestoval hned v několika sportovních disciplínách, a to na snowboardu a raftu. Vzhledem k tomu, že se blíží letní sezóna, můžeme si páteční večer zpestřit komedií Rafťáci, kde na oba mladíky čekalo například natáčení ve studené vodě. Herečky se naopak musely vzdát oblečení a jít s kůží na trh. Ve filmu se dokonce objevil i legendární Dominátor.

I když komedie vznikala během letních měsíců, herci a herečky museli podstoupit doslova otužovací kůru, protože tropické teploty rozhodně nepanovaly. Chladné počasí zapříčinilo, že voda velmi často dosahovala teploty pouze 10 °C. Jiří Mádl navíc musel nejednou překonat sám sebe, protože voda není jeho největším kamarádem. Například vznik scény, kdy spolu s Vojtou Kotkem skončí v řece i s celým stanem, pro něho nebyl vůbec příjemný.

Filmovat ve vodě vyžaduje nejen pořádnou dávku odvahy a trpělivosti, ale i vynalézavosti. Aby některé scény na rozbouřené řece mohly vůbec vzniknout, byla vyrobena speciální konstrukce na raft, na kterou štáb zavěsil kamery, aby se jejich pohyb stabilizoval.

K létu samozřejmě patří i koupání a když nejsou po ruce plavky, musí postačit spodní prádlo nebo se o slovo přihlásí tzv. koupání na Adama. To musela absolvovat například slovenská herečka Andrea Kerestešová. Ty nejchoulostivější záběry za ni ovšem absolvovala dublérka.

Malou roli si ve filmu zahrál i bývalý český hokejový brankář Dominik Hašek, který se pyšní přezdívkou Dominátor. V Rafťácích ovšem neoblékl hokejový dres, ale uniformu hasičů.

Natáčení Rafťáků, komedie o tom, co dva puberťáci udělají pro to, aby sbalili holku a strávili s ní pár chvilek o samotě, probíhalo před čtrnácti lety. Filmařská štáb zavítal na mnoho míst České republiky, objevil se například na Vltavě v úseku od Českého Krumlova k Českým Budějovicím, na hradu Loket, Rožmberku nad Vltavou, v Praze a vesnici Rájov, v jihočeské vesničce Rožmitál na Šumavě, na řece Ohři a u Svatošských skal.

 

(Foto: Falcon)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací