Film Ostravak Ostravski s Igorem Chmelou vznikl na motivy blogu anonymního autora

„Zdař Buh, jsem Jarek Ostravski a narodil jsem se jako třeti děcko haviřovi a kuchařce.“
 
 
Vtipy točící se kolem Brňáků či Pražanů každý zná. Možná právě proto režisér David Kočár a scénárista Vladislav Kučík vycestovali na sever Moravy a natočili komedii Ostravak Ostravski z ostravského prostředí, kterou divákům představili v kinech před třemi roky. Scénárista vycházel z knížek a blogu Deník Ostravaka, autora píšícího pod pseudonymem Ostravak Ostravski. Tento tajemný spisovatel měl dokonce při tvorbě filmu rozhodující slovo.

Ve filmu vidíme především ostravské herce, a to kvůli autenticitě. Malou výjimkou jsou Pavel Kikinčuk a Jan Vondráček, kteří hrají ředitele a majitele dolů, jež se bez ostravského přízvuku obejdou. Hlavní role se chopil Igor Chmela, který pochází z Ostravy a nespočet diváků si ho oblíbilo díky improvizačnímu zábavnému pořadu Partička. V hlavní roli jsme mohli vidět i Filipa Čapku, ten ale nakonec ztvárnil naprosto jinou postavu.

Důležitou roli v komedii samozřejmě hraje ostravský dialekt. Tvůrci prozradili, že se snažili vybalancovat snesitelnou míru a netlačit příliš na pilu. Samozřejmě snímek obsahuje celou řadu „ostravských“ slovíček, ale k pochopení filmu titulky potřebovat nabudeme. K dokreslení regionální atmosféry přispěla i hudba a písně především místních autorů.

Jarek Ostravski (Igor Chmela) pracuje jako horník, ale poté, co zachrání spoustu kamarádů ze závalu je povýšen a pracovní mundůr vymění za oblek s kravatou. Na vlastní kůži zjišťuje nejen to, jaké to je stát se lokální celebritou a miláčkem žen, ale i jaké úmysly mají šéfové s firmou, která zaměstnává horníky.

(Foto: Three brothers production) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací