8. ročník Marienbad Film Festivalu odhalil letošní téma

Zrak v hlavní roli.

Organizátoři Marienbad Film Festivalu, jenž se zaměřuje na experimentální a nezávislé filmy, představili letošní téma, které zní: „Nic jsi neviděl.“ Velký důraz bude kladen na zrak, a to doslovně i metaforicky.

V rámci festivalu, který se uskuteční v termínu od 13. do 16. července 2023 budeme hledat odpovědi na otázky typu: „Co znamená skutečně vidět?“ nebo „Jaké jsou limity mediované zkušenosti a jakou roli v kolektivní paměti může mít film?“

“Tematický rámec programu tento rok definuje film Hirošima, má láska z roku 1959, který bude uveden v nově restaurované verzi jako součást dlouholeté retrospektivy režiséra Alaina Resnaise,” prozradil programový ředitel Tomáš Vobořil.

Marienbad Film Festival oznámil i jednu velkou novinku v podobě návratu k formátu soutěže. Snímky se budou moci utkat o přízeň poroty hned ve dvou sekcích. Na filmy experimentální povahy se zaměří Forum Marienbad: Hlavní soutěž a Forum Marienbad: Audiovizuální eseje bude cílit na prezentace videografických filmových studií a podporu audiovizuálních esejistů.

Do Mariánských Lázní (nedávno zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO) přijede i celá řada hostů. Návštěvníci festivalu se s nimi budou moci setkat formou masterclass, retrospektiv a site-specific projektů nejen v areálu Lesního mlýna – Donbas, ale i v Městském divadle Mariánských Lázní, Městském muzeu či na Hlavní kolonádě. Sekce Vzory představí výběr celovečerních filmů z historie i současnosti od etablovaných filmařů, které vnáší experiment do mainstreamu umělecké kinematografie.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací