Přátelé oslavili čtvrtstoletí svého vzniku ve velkém, šestice ikonických kamarádů se po sedmnácti letech opět sešla na jedné obrazovce

Jak to celé probíhalo?

Fanoušci se konečně dočkali. Šest legendární přátel je znovu pohromadě. Herci Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer se sešli prostřednictvím speciální epizody vysílané skrz HBO Max (a u nás HBO Go), která vznikla v rámci oslav pětadvaceti let od vzniku tohoto populárního seriálu. Ten běžel v letech 1994–2004 a zaznamenal spoustu ikonických a nezapomenutelných momentů, kterými fanoušky provázeli kamarádi Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross.  V hodinu a čtyřicet minut dlouhém posezení pojmenovaném Přátelé: Zase spolu (Friends Reunion Special) se pak herci i tvůrci, rozpovídali o vzniku celého seriálu a zajímavostech ze zákulisí.

Celá show začala příchodem herců po jednom na plac, kde byly zrekonstruovány kulisy a rekvizity Přátel do přesně stejné podoby, v jaké kdysi bývaly, když seriál běžel. Herci se zde poprvé sešli a prošli skrz ikonické lokace, kterými byly dva legendární byty, kde většinu času postavy pobývaly, nebo kavárna Central Perk, kde se trávily druhou část svého času. Zde pak herci zavzpomínali na natáčení a podělili se i o zákulisní historky. Matt LeBlanc například odkryl, že Courteney Cox mívala v jablkách na stole (v bytě, kde bydlely Monica a Rachel) vždy napsané nápovědy ke svým replikám.

Zde pak došlo i k zahrání verze kvízu z oblíbené epizody Sázka do loterie, v níž Rachel s Monicou prohrály svůj byt. David Schwimmer při tom vyzkoušel své kolegy z otázek týkajících se pořadu, jako třeba jak dlouhý byl dopis, co Rachel napsala Rossovi, nebo co bylo vlastně Chandlerovo povolání.  

Toto povídání ústřední šestice pak bylo prolnuto i dalšími aktivitami. Herci byli například vyzpovídáni moderátorem Jamesem Corden a kulisy jim u toho dělala slavná fontána úvodních titulků seriálu. Zde se přidalo i pár hostů, jako například Elliott Gould a Christina Pickles, kteří ztvárnili Rossovi a Moničini rodiče, či Maggie Wheeler, jenž se proslavila jako ukřičená Janice. Padla tu také otázka na to, co jim při natáčení dělalo největší problémy, nebo na co neradi vzpomínají. Schwimmer se při odpovědi doslova rozohnil při vzpomínce na práci s opičkou, která hrála v seriálu v prvních řadách jeho mazlíčka Marcela. Podle něj byla práce se zvířetem velmi komplikovaná a nevyzpytatelná. A problémy mu dělala i nehygienická stránka tohoto zvířátka. Naopak Aniston podotkla, že opičku měla ráda, na což Schwimmer humorně odvětil, že to bylo proto, že, na rozdíl od něj, na ní nemusela sahat.

Herci také zmínili, jak těžké pro ně bylo nést se s nově objevenou slávou, přičemž Schwimmer podotkl, že „nikdo nevěděl, čím jsme si procházeli, kromě těch ostatních pěti.“ Což bylo právě to, co tuto šestku údajně tolik sblížilo. Došlo také i na odhalení, že Schwimmer a Aniston k sobě chovali romantické pocity, avšak nikdy se nedali dohromady, což považovali za rozumné i z profesního hlediska.

Zmínění tvůrci, Marta Kauffman, David Crane a Kevin Bright, pak prozradili, jak probíhal casting hlavních postav. Jako prvního prý měli obsazeného Schwimmera do role Rosse, který mu byl psán přímo na tělo. Nejtěžší pro ně bylo naopak najít tu správnou Rachel. A i když objevili Aniston, bylo to zprvu komplikované, neboť ta v té době účinkovala v jiném pořadu. Když však začala pracovat na Přátelích, z druhého projektu nakonec odstoupila. Aniston pak úsměvně zavzpomínala, jak jí při odchodu tvůrci onoho seriálu řekli: „Ta show z tebe neudělá hvězdu.“

(Foto: HBO Max)

Dostalo se pak i na výpovědi fanoušků z nejrůznějších koutů světa. Ti se rozhovořili o tom, co pro ně seriál znamenal, a jak velký vliv na ně měl. Mezi fanoušky se pak našlo i pár celebrit, jako například korejský boyband BTS, pákistánská aktivistka Malala nebo britský fotbalista David Beckham. Ten se rozpovídal o své oblíbené epizodě, ve které Ross stěhoval svoji pohovku za pomoci Rachel a Chandlera.

Sami herci pak zrekonstruovali pár ikonických momentů z populárních epizod, při čtení starých scénářů. Došlo tak například k zahrání slavného prvního polibku Rachel a Rosse nebo Phoebina udiveného jekotu, když nachytala přes okno Monicu s Chandlerem. V rámci toho pak mohli diváci spolu s herci ronit slzy smíchu při sledování nepovedených záběrů.

A aby toho nebylo málo, show nabídla i hudební moment, kdy Kudrow za doprovodu Lady Gagy zazpívala legendární Phoebiinu píseň Smraďoch. Kromě hudby nabídli tvůrci i módní přehlídku, na které se v kostýmech vánočního pásovce nebo třeba Spudnika představili Cara Delevingne nebo Justin Bieber.

V závěru pak padla otázka na to, kde jsou podle nich Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Joey a Chandler v současnosti, přičemž si herci humorně představili, jak se asi jejich postavy nyní mají a co dělají. Na to konto se také dostalo k onomu palčivému dotazu, zda existuje šance nových epizod nebo filmu z prostředí Přátel, zde herci fanoušky nepotěšili. Kudrow na to odvětila: „­Oni [tvůrci] ukončili ten pořad velmi pěkně. Všichni mají na konci velmi pěkné životy, a abychom vytvořili nové příběhy, museli by se rozmotat všechny tyto dobré věci. A já nechci, aby byl ničí happy ending rozmotáván.“ Tuto informaci, že skutečně nový obsah s Přáteli již nebude, potvrdila i Cox, když prozradila, že „toto bude naposledy, kdy budeme společně jako skupina dotázáni ohledně tohoto pořadu. Tohle je naposledy, kdy děláme něco takového, nic podobného už neplánujeme udělat za třeba dalších patnáct let.“

V této smutné a dojemné náladě pak byl zakončen i celý speciální pořad. Ten je u nás v současnosti k vidění skrze HBO Go, kde je dostupný od čtvrtka 27. května. Na této platformě si pak fanoušci také mohou připomenout celý seriál, jehož všechny epizody jsou zde dostupné ke zhlédnutí.

(Foto: HBO Max)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací