Filmové události #14/22: Facka na Oscarech a odchod Bruce Willise z filmové branže

Bouřlivý týden v Hollywoodu.

Proběhlo udílení Oscarů plné emocí. Bruce Willis se kvůli nemoci stahuje z filmové scény. V novém oficiálním traileru se představilo očekávané pokračování Top Gunu. Ukázku nabídlo i připravované osmidílné drama stanice HBO Schodiště. Konkurenční Disney+ se brzy konečně chystá i do Česka. České televize připravila novou minisérii Ultimátum. A na závěr tu jsou herecké novinky k letošnímu Comic-Con Prague.

#14/22

Z neděle na pondělí se uskutečnilo letošní předávání prestižních filmových cen Oscar. A letošní čtyřiadevadesátý ročník se neobešel bez nečekaných momentů. Nejlepším filmem se stalo drama V rytmu srdce, nejvíce sošek pak posbíralo sci-fi Duna. Z herců si ocenění odnesli Will Smith, Jessica Chastain, Troy Kotsur a Ariana DeBose. Kotsur a DeBose se dokonce zapsali do historie, Kotsur jako první hluchoněmý vítěz a DeBose jako první afro-latinoameričanka a LGBT osoba, která uspěla v herecké kategorii. Zároveň však také stojí za zmínku, že je již druhou herečkou, která vyhrála Oscara za roli Anity ve West Side Story, za níž si sošku odnesla i její původní představitelka Rita Moreno v roce 1962. Největší kontroverze a ohlasy však vyvolala facka Willa Smitha mířená komikovi Chrisu Rockovi poté, co Rock zažertoval na účet Smithovi manželky Jady, která trpí alopecií, kvůli níž jí vypadají vlasy. Tento incident se v současnosti stále řeší a Smith dokonce prohlásil, že kvůli tomu ruší své členství v Akademii.

Ze smutnější stránky pak oblíbený herec Bruce Willis oznámil, že se kvůli nemoci stahuje z hereckého života. Willisovi totiž byla diagnostikována afázie, choroba, která napadá část mozku, jenž je zodpovědná za kontrolu jazykového vyjadřování a chápání. V návaznosti na to ocenění Zlatá malina, udílené za nejhorší výkony a filmy, oznámilo, že stahuje Willisovu cenu, neboť považuje za nepatřičné dát ji někomu, kdo trpí takovou nemocí. Ještě před ukončením své kariéry však Willis stihl natočit osm projektů, které mají naplánované premiéry na letošek a příští rok.

Nebyl by to však týden bez trailerů, a jeden takový si připravilo pokračování kultovního snímku Top Gun. Sequel nazvaný Top Gun: Maverick představuje titulního pilota Mavericka po pětatřiceti letech, který je nyní leteckým učitelem v armádě, stále je to však ten stejný rebel jako dříve. Po mnoha covidových odkladech by měl tento film vtrhnout do kin již 26. května.

Ukázku pak nabídli i tvůrci osmidílného kriminálního dramatu Schodiště. Ten se zaměřuje na truchlícího muže, jehož žena zemřela po pádu ze schodů a on je nyní obviněn z její vraždy. Objeví se zde pak herci jako Colin Firth, Toni Collette, Sophie Turner, Dane DeHaan, Patrick Schwarzenegger nebo Odessa Young. Tento seriál bude k vidění skrze HBO Max od 5. května.

Konkurenční Disney+ se pak brzy chystá i do Česka. Po nedávném uvedení zmíněného HBO Max na tuzemský trh se konečně zanedlouho dočkáme i streamovací platformy Disney+, která dostala oficiální datum svého startu v ČR, a to 14. června 2022. Na Disney+ se tak můžeme těšit na snímky a seriály z dílny Marvelu, Star Wars či Pixaru a dalších studií, která vlastní.

Již tuto neděli bude k vidění na České televizi nový seriál. Osmidílný thriller Ultimátum, vzniklý ve slovenské koprodukci se stanicí JOJ, nabízí napínavou podívanou. Minisérie se zaměřuje na dění kolem únosu slovenského ministra vnitra během zasedání zemí Visegrádské čtyřky a uzavřenou nemocnici, kterou okupuje únosce ministra. Ultimátum bude k vidění od 3. dubna ve 20:10 na ČT1.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací