Marienbad Film Festival odhalil téma sedmého ročníku: „Pamatuji si, ale nevzpomínám si na to“

Opomenuto nezůstane ani 100. výročí narození autorů filmu Loni v Marienbadu.

Lázeňské město Mariánské Lázně již posedmé ožije filmem, a to během čtyř červencových dnů. Pro sedmý ročník Marienbad Film Festivalu vybrali organizátoři téma „Pamatuji si, ale nevzpomínám si na to“, které staví do popředí těkavost mysli, paměť míst, krajiny a filmu, motivy vzpomínání, času a zapomnění.

„K tématu letošního ročníku nás inspiroval bývalý hotel a ROH zotavovna Lesní mlýn – Donbas, kde se festival koná již podruhé. Je to místo, které za dobu své existence několikrát změnilo svoji funkci, název a majitele. Nemohli jsme si odmyslet to, že v době probíhající války na Ukrajině připomíná původní název utrpení všech zasažených válkou, ale také to, jak rychle jsme se stali vůči obrazům války rezistentní. Myslíme si, že v současné době cirkulujících obrazů je velmi důležité se učit obrazy a filmy číst kriticky,“ prozradil dramaturg festivalu Lubomír Konečný.

Zvolené téma se odrazí především v programu sekcí Výběr a Vzory. První jmenovaná prezentuje již etablované tvůrce v oblasti filmové audiovizuální experimentace formou masterclass, retrospektiv a místně specifických projektů. Sekce Vzory přibližuje práci úspěšných filmařů, kteří vnáší experiment do mainstreamu umělecké kinematografie.

Z hostů a filmového programu jmenujme například režisérku Lenku Lindaurovou, která na festivalu osobně uvede dokumenty Cena Jindřicha Chalupeckého a Finalisté, rakouskou umělkyni a filmařku Sabine Groschup a projekt (JC{639}), propagátora volné improvizace Petra Vrbu či francouzského vizuálního umělce a režiséra Erica Baudelaira a filmový diptych A Flower in the Mouth a dokumentární střihový film When There Is No More Music To Write, and other Roman Stories.

Program čítá i retrospektivu experimentální filmařky a umělkyně Anny Kryvenko. Chybět nebude ani Forum Marienbad, jenž cílí na aktuální mezinárodní filmovou tvorbu v oblasti experimentu narace a formy, do které se skrze otevřenou výzvu hlásí umělci z celého světa. „Je nesmírně potěšující, že se nám každým rokem hlásí stále více snímků. Oproti loňským 176 filmů se do soutěže přihlásilo 250 snímků ze 39 zemí, kterých jsme vybrali 24 filmů,” okomentoval sekci dramaturg Tomáš Vobořil.

V rámci festivalu, který se uskuteční od 7. do 10. července 2022 v mariánskolázeňském hotelu Lesní Mlýn ‒ Donbas, diváci spolu s organizátory zavzpomínají na 100. výročí narození autorů filmu Loni v Marienbadu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací