35. filmový festival Finále Plzeň zná vítěze. Kdo získal Zlaté ledňáčky?

Soutěžilo se v kategoriích Celovečerní hraný či animovaný film, Dokument, Televizní a internetová tvorba – seriál, Televizní a internetová tvorba – film a minisérie a Nejlepší krátký studentský film.

Z prostředí Měšťanské besedy v Kopeckého sadech se festivalové dění Finále Plzeň přesunulo do prostor Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Zde se tvůrci a přítomní hosté dozvěděli, kdo si z letošního ročníku odnese ocenění Zlatý ledňáček.

35. Finále Plzeň se neslo v duchu motta “Slavíme český film”, což se odrazilo i na velmi pestrém a štědrém programu. Uplynulý rok byl totiž na filmařskou tvorbu opravdu bohatý. Mezinárodní a studentské poroty neměly výběr vůbec jednoduchý.

Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní nebo hraný film si odnesla dramatická komedie Kdyby radši hořelo. „Oceňujeme schopnost zachytit obavy, pokrytectví a absurditu lidského soužití v mikrovesmíru malé české vesnice. Tragikomedie, které se prostřednictvím nesčetných rozpoznatelných (a přitom specifických) postav daří kombinovat groteskní vyprávění se společenskou kritikou, aniž by chtěla být výchovná nebo moralistická. Nádherný příklad společenské satiry, která nám nastavuje zrcadlo, skromně provokuje a baví,“ tak zněl verdikt mezinárodní poroty.

Mezinárodní poroty dále ocenily dokument Jak jsem se stala partyzánkou, třetí díl seriálu TBH, minisérii Podezření a krátkometrážní studentský film Máma má vždycky pravdu. Studentské poroty ZČU se rozhodly vyznamenat film Hranice lásky, dokument Nebe, třetí díl seriálu TBH a první díl minisérie Podezření.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací