Rozhovor o filmu Spolu se Štěpánem Kozubem a Veronikou Žilkovou

Jak se točí psychologický film s prvky komedie?

Režisérské a scenáristické duo David Laňka a Martin Müller sáhlo po divadelní hře francouzského autora Fabia Marry a natočilo drama Spolu. Snímek nás zavede do domácnosti, kde žijí matka a její syn Michal postižený autismem. Domů se vrátí i její dcera Tereza. Tento návrat změní jejich životy.

Role maminky byla nabídnuta herečce Veronice Žilkové, která ji okamžitě přijala. „Když mi zavolali, dali mi scénář a já jsem si ho přečetla, tak jsem řekla jediné, to je jeden z nejhezčích scénářů, který jsem kdy četla. Moc se mi ta role líbila. Je mi to samozřejmě blízké. Je to matka, která svoji lásku k dětem až přehání, je příliš obětavá. A myslím si, že je moc dobře, aby na to šly nejen matky, které mají děti s nějakým zdravotním handicapem,“ svěřila se herečka během rozhovoru. Jejího filmového syna s autismem hraje Štěpán Kozub, jehož výkon Žilková velmi vychválila a označila ho za geniálního herce.

Během natáčení se na place objevil i autor divadelní hry Fabio Marra, se kterým se Veronika Žilková spřátelila, a dokonce si spolu zašli na pivo. Herečka navíc prozradila, že si Marra ve filmu i zahrál, a to v jedné scéně v ústavu. Celý rozhovor s Veronikou Žilkovou najdete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Herec Štěpán Kozub se na natáčení pečlivě připravoval. Dokonce navštěvoval i autistická centra, aby byl jeho výkon co nejautentičtější. Jedním z prvků, který do své role přenesl, byla absence očního kontaktu. Kozub měl ale z počátku obavy, jak bude tato vlastnost jeho postavy fungovat s ostatními herci. „Je pravda, že si na to museli zvyknout. I já jsem si na to musel zvyknout, protože partneřit před kamerou s někým, komu nevidíte do očí, záměrně, je prostě trochu těžší. V těch očích je hodně,“ přiblížil herec a dodal, že nakonec vše fungovalo.

Vzhledem k tomu, že natáčení probíhalo v Praze, kam přijel z Ostravy, prakticky mezi civilem a rolí nepřepínal. Buď byl na place nebo spal na hotelu. Role komika během filmování se tentokrát vzdal. Celý rozhovor se Štěpánem Kozubem najdete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací