Jako za starejch časů / Stand Up Guys – recenze

[singlepic id=3668 w=160 h=200 float=left]Z basy rovnou na pánskou jízdu! Pak už jen do hrobu?

 

 

Už jen vidět spolu hrát Al Pacina, Christophera Walkena a později i Alana Arkina se dá řadit k těm životním zkušenostem, o nichž se tak pompézně prohlašuje „zažít to a zemřít“. Skvěle obsazeným přestárlým zločincům vlastně doopravdy mnoho času nezbývá, ovšem z různých důvodů. Když budou chtít oslavit alespoň jednu báječnou noc, možná poslední ve svém životě, přinutí nás zopakovat pro ně již neopakovatelné?

Tak si představme, jaká asi potěšení přichystá Doc (Walken) svému kamarádovi Valovi (Pacino)? Nejprve pochopitelně půjde o sex. U staříků se nabízejí vtipy na potíže s erekcí a při jejich řešení se zase může žertovat na téma léků, zdravotnických zákroků a trapných okamžiků. Jakmile to máme za sebou, může film chvíli zvážnět a teprve pak přijít s novými radovánkami a příběhovou epizodou, která nemá daleko k příslovečné pěsti na oko.

Námět připomíná něco, co by mohl s trochu lepším výsledkem natočit Martin McDonagh. Nejednou jsem si díky podobnosti premisy vzpomněl na jeho starší opus V Bruggách. I kdybyste neznali onu konkrétní tragikomedii, určitě si u „Starejch časů“  stokrát řeknete, že jste něco takového už někde viděli a to v neskonale zdařilejší podobě. Humor sice dokáže trochu obveselit ducha, ale vlastně nepředvádí žádné světoborné gagy. Zapamatovat si lze nejlíp všeobecnou náladu samu o sobě.

Nejlepšími částmi jsou totiž asi večer po Valově propuštění a poté až ráno. Proč? Asi proto, že v tu chvíli si Doc a Val musí vystačit sami a Pacino s Walkenem dokáží i jalovou konverzaci ozvláštnit charaktery plnými nostalgie, určité odevzdanosti osudu a ve Walkenově/Docově případě odporu proti nenáviděnému rozkazu.

Kdyby byla větší část filmu stejná jako jeho závěr, mohl bych rozdat o hodně procent víc.

„Co tím myslíš, ´Ve vězení jsem měl kabelovku taky´?“

[singlepic id=3669 w=400 h=300 float=center]

Zákazníky podniku zdědila po matce.

[singlepic id=3673 w=400 h=300 float=center]

Aspoň, že staří páprdové mají hezké potomky.

[singlepic id=3675  w=400 h=300 float=center]

0%

Kdyby byla větší část filmu stejná jako jeho závěr, mohl bych rozdat o hodně procent víc.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací