Filmové události #04/24: Známe nominace na Oscary i Zlaté maliny

Která díla se stanou nejlepším a nejhorším filmem roku?

Došlo k slavnostnímu odhalení nominací na Oscary. Představeni byli i adepti na Zlaté maliny. Comic-Con Prague odhalil dalšího hosta. Deadpool 3 je dotočený. Bořek stavitel bude mít filmovou adaptaci. Martin Scorsese chystá adaptaci novely Ostrov ztracených vzpomínek. Snímek Honey Don’t! bude mít hvězdné obsazení. Netflixova hraná adaptace animáku Avatar: Legenda o Aangovi má oficiální trailer. Ukázku má i pořad Ripley. S klipem přišel taky Amazonův thriller Road House. A spot tu je i pro komedii Ricky Stanicky. V traileru se představila i poslední sezóna Star Wars animáku Vadná várka. Na závěra tu je také ukázka k akčňáku Monkey Man.

#04/24

Přesně uprostřed uplynulého týdny byly slavnostně oznámeny nominace na letošní Oscary. Nejvíce jich získalo historické drama Oppenheimer, které má 13 šancí na výhru. To se v kategorii nejlepší film utká s American Fiction, Anatomií pádu, Barbie, The Holdovers, Zabijáky rozkvetlého měsíce, Maestrem, Minulými životy, Chudáčky a Zónou zájmu. V hereckých kategorií se pak v boji o zlatou sošku střetnou Bradley Cooper, Paul Giamatti, Cillian Murphy, Carey Mulligan, Emma Stone, Robert De Niro, Robert Downey Jr., Ryan Gosling, Mark Ruffalo, Emily Blunt, America Ferrera nebo Jodie Foster a další. Lily Gladstone, která je nominovaná za nejlepší vedlejší roli, se stala první herečkou indiánského původu, které se podařilo získat prestižní hereckou nominací na Oscarech. Velké kontroverze pak způsobilo nenominování Grety Gerwig za režii a Margot Robbie za herecký výkon za snímek Barbie. Slavnostní udílení 96. ročníku Oscarů proběhne 10. března 2024 a ceremoniálem provede Jimmy Kimmel.

Na druhou stranu pak také proběhlo oznámení nominací na Zlatou malinu, ocenění, které se dává těm nejhorším snímkům a výkonům uplynulého roku. Nejvíce nominací zde získalo čtvrté pokračování akčňáku Postradatelní. Kromě něj mají šanci stát se nejhorším filmem roku snímky Vymítač ďábla: Znamení víry, Meg 2: Příkop, Shazam! Hněv bohů a Medvídek Pú: Krev a med. O nejhorší herecké výkony se utkají Russell Crowe, Vin Diesel, Chris Evans, Jason Statham, Ana de Armas, Megan Fox, Salma Hayek, Helen Mirren, Michael Douglas, Mel Gibson, Bill Murray, Sylvester Stallone, Kim Cattrall nebo Lucy Liu a další. Udílení proběhne večer před Oscary.

Dále tu pak máme i domácí novinku. Na pátý ročník Comic-Con Prague dorazí herec Tait Fletcher. Ten se proslavil v roli Paze Viszly v pořadu Mandalorian. Vedle Emily Swallow se tak jedná o další hvězdu z tohoto populárního seriálu. Fletcher se pak objevil i v projektech jako Paul, Thor, Rudý úsvit: Nová krev, Equalizer, John Wick, Sicario, Jumanji: Vítejte v džungli, Jurský svět, Perníkový táta nebo Westworld apod. Pátý ročník pražského Comic-Conu proběhne od 5. do 7. dubna.

Ryan Reynolds a tvůrci třetího pokračování marvelovky Deadpool v uplynulých dnech oznámili, že natáčení tohoto snímku bylo dokončeno. Nyní se tedy film posouvá do postprodukce. Na velká plátna by měl vstoupit letos v červenci.

Oblíbený animák Bořek stavitel bude mít filmovou adaptaci. Hlas titulnímu protagonistovi propůjčí herec Anthony Ramos. O samotném projektu zatím není mnoho známo. Produkce se ujala Jennifer Lopez a na vzniku snímku se podílí studio, které stojí i za Pinocchiem Guillerma del Tora.

Na novém projektu pak už pracuje Martin Scorsese. Podle nejnovějších informací se ve Scorseseho novém snímku objeví Lily Gladstone, která si nedávno zahrála v jeho Zabijácích rozkvetlého měsíce. Nyní tenhle oscarový režisér plánuje adaptovat novelu japonské spisovatelky Jóko Ogawa Ostrov ztracených vzpomínek.

Černá komedie Honey Don’t má herecké obsazení. V novém díle z tvorby Ethana Coena a jeho manželky Tricie Cooke se objeví Chris Evans, Aubrey Plaza a Margaret Qualley. Duo Coen a Cook tak navazuje na svoje poslední dílo Panenky na útěku, které vstoupí do kin letos v březnu.

A samozřejmě by to nebyl týden bez trailerů. Ve svém oficiálním se představil seriál Avatar: Legenda o Aangovi. Hraná adaptace stejnojmenného kresleného pořadu bude k vidění na Netflixu od konce února. Děj se pak zaměří na příběhy čtyř národů, které vládnou čtyřem elementům, stejně jako oblíbené anime.

Netflix pak také nabídl ukázku ke svému krimi seriálu Ripley. Ten se zaměřuje na Toma Ripleyho, podfukáře, kterému se zrovna moc nedaří. Toma však jednoho dne najme movitý muž, aby vycestoval do Itálie a přivedl zpátky domů jeho toulavého syna. Přijetí této nabídky přivede Toma na cestu plnou podrazů, podvodů a vražd. V hlavních rolích se zde objeví Andrew Scott, Johnny Flynn a Dakota Fanning.

Konkurenční Amazon Prime Video si pak připravilo spot ke svému akčnímu thrilleru Road House. Snímek, vzniklý pod taktovkou režiséra Douga Limana je remake stejnojmenného filmu z roku 1989. Zahrají si zde pak Jake Gyllenhaal, Darren Barnet, Billy Magnussen, Conor McGregor a Daniela Melchior. Na Amazon vstoupí Road House 21. března.

O dva týdny dříve bude mít na stejné platformě premiéru komedie Ricky Stanicky, která se také představila v prvním klipu. Snímek se zaměřuje na trojici kamarádů, kteří se už od dětství vymlouvají na fiktivního kamaráda Rickyho Stanickyho při svém nevyzrálém chování. A to jim zůstalo dodnes. Když však jejich partneři začnou být podezřívaví a chtějí se s Rickym setkat, tak najmou neúspěšného herce Roda, aby ho přivedl k životu. Rod to však se svou životní rolí trochu přežene a všichni si začnou přát, aby si Rickyho nikdy nevymysleli. Hlavních rolí se zde ujali Zac Efron, John Cena, Andrew Santino a Jermaine Fowler.

Pozadu nezůstalo ani Disney+, které nabídlo první trailer k finální řadě svého Star Wars animáku Vadná várka. Ten navazuje na příběhy skvadry z Klonových válek a odehrává se tak mezi epizodami tři a čtyři. Třetí a poslední sezóna bude mít premiéru už koncem února.

A na závěr tu je ukázka k thrilleru Monkey Man. Ten se zaměřuje na mladého muže, který prožívá skromný život v podzemním klubu rváčů, kde je noc co noc v gorilí masce mlácen za peníze těmi nejpopulárnějšími bojovníky. Po letech potlačovaného vzteku však objeví způsob, jak infiltrovat enklávu zlověstné elity města. Jedná se o režisérský debut Deva Patela, který si ve snímku zahraje i hlavní roli.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací