Filmy jako Květ burití, 20 dní v Mariupolu, Sorry/Not Sorry či Bratři budou k vidění na festivalu Jeden svět

Dokumenty i fikce.

Dvacátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět nabídne pestřejší program, než na který byli diváci zvyklí. Programová nabídka se letos rozrostla o fikční snímky s lidskoprávní tematikou.

„V době, kdy je o stavu lidských práv třeba informovat s ještě větším úsilím a zápalem než kdy dříve, je také třeba zapojit odlišné formy vyprávění a dát moc imaginaci o jiných, možných světech. Hrané filmy obohatí lidskoprávní rozměr Jednoho světa i díky schopnosti umocnit prožitek z fenoménů, jež se dokumentaristům ne vždy daří v těkavé realitě zachytit,“ vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Kamenický a dodává: „V současnosti, kdy mnoho dokumentů využívá hrané postupy pro zesílení účinku na diváka, přestává také striktní rozdělování filmů na dokumentární a hrané na dnešním festivalovém trhu dávat smysl.“

Hrané filmy se tak budou prolínat s nesoutěžními dokumenty a doplňovat sekce Identity, Vrstvy moci, Blízký východ, Ekosystémy, Hledání svobody, Hrany dospívání a Komunity. Z konkrétních titulů jmenujme například celovečerní debut Bratři malajského režiséra Lay Jin Onga o dvou sirotcích žijících v nuzných podmínkách čtvrti v Kuala Lumpuru, snímek Sorry/Not Sorry hledající odpověď na otázku, zda je ve světě showbyznysu důležitější spravedlnost, nebo publikum či drama Květ burití režisérské dvojice Renée Nader Messora a João Salaviza oživující pohnutou historii domorodého brazilského kmene Krahô. Pozornost na sebe bezesporu strhne i dokumentární snímek 20 dní v Mariupolu ukazující nejen zákulisí válečné žurnalistiky, ale i osudy obyčejných lidí ve válce. Ukrajinský reportér Mstyslav Černov spolu s týmem zpravodajské agentury Associated Press (AP) za zpravodajství z obléhaného města v roce 2023 obdržel Pulitzerovu cenu.

Festival Jeden svět se uskuteční od 20. března do 21. dubna 2024 ve 48 městech po celé České republice. V Praze se sním budeme moci potkat tento rok hned dvakrát, nejprve proběhne od 20. do 28. března a poté se od 2. do 21. dubna vrátí v rámci ozvěn.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací