Ve hře MILÁ EVIČKO, MILÝ LUĎKU hraje Martin Finger a tři ženy

„Anatomie jednoho vztahu v průběhu let skrze dialog v dopisech.“

Činoherní klub je bohatší o novou autorskou inscenaci filmové scenáristky a režisérky Beaty Parkanové. Držitelka ceny z MFF Karlovy Vary za drama Slovo napsala hru MILÁ EVIČKO, MILÝ LUĎKU na základě dochované korespondence prarodičů a z deníků dědečka, které si na sklonku života vedl v psychiatrické léčebně. Role Evy se chopily Daniela Kolářová, Lucie Žáčková a Romana Widenková. Jako Luděk se představí jediný herec, a to Martin Finger.

Představení inscenace proběhlo pár dnů před sobotní premiérou v Činoherním klubu. Vidět jsme mohli nejen ukázku, ale i slyšet slova autorky a jednotlivých herců. „Ta hra je o tom, jak krásné a těžké je, když člověku na někom záleží. Pojmy jako láska, milovat a smrt jsou spíš tajemství, a když tam budou, tak je to dobře. Ale myslím, že máme dvě postavy, kterým na sobě od prvního okamžiku záleží. Někdy v dobrém a někdy ve zlém. Někdy jim na sobě záleží tak, že si tím ubližují, někdy si tím pomáhají. Ale nikdy jim nepřestane, co spolu jsou, na sobě záležet,“ vysvětlila režisérka Beata Parkanová.

Herečku Danielu Kolářovou, která má na svém kontě desítky filmových i divadelních rolí, uvidíme v Činoherním klubu poprvé. „Přiznám se, že jsem byla zvědavá na scénickou realizaci textu, protože se nedalo počítat s tím, že budeme sedět a číst dopisy,“ svěřila se Daniela Kolářová. Text hry totiž vznikal postupně až na zkouškách a v roli Evy uvidíme hned tři herečky, které představují různé aspekty postavy. Luďka hraje jediný herec.

Dopisy a deníky neinspirovaly pouze Parkanovou. „Ty dopisy jsem dostala od babičky, ještě když byl děda naživu. Věděla, že si to ráda přečtu. A dědovy deníky z blázince mi dala, když děda zemřel. S humorem říkám, že skládat ty dopisy a deníky bylo to nejtěžší, co jsem kdy psala,“ přiznala se režisérka. Navíc, s autentickými dopisy a stránkami z deníků pracoval ve scénografii inscenace Pavol Andraško. Diváci tak budou moci srdce hry vidět i přímo na jevišti.

Jak to na tiskové konferenci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací