Zítra startují Dny evropského filmu, zahájí je pocta slavnému surrealistovi Salvadoru Dalímu

Komedie, dramata, animované i dokumentární filmy.

Ve čtvrtek 4. dubna začíná již 31. ročník festivalu Dny evropského filmu, který přináší pestrý výběr tří desítek nejaktuálnějších cenami ověnčených filmů věhlasných režisérů i začínajících tvůrců. Na programu jsou komedie, dramata, animované i dokumentární snímky. Vše odstartuje pocta slavnému surrealistovi Salvadoru Dalímu.

„Každoročně se snažíme do českých kin přinést výběr mezinárodně oceňovaných filmů, které se vesměs do běžné kinodistribuce nedostanou. Zároveň představujeme pestrý výběr nejrůznějších témat evropských filmařů, ať už se jedná o mezilidské vztahy, pohledy do historie nebo palčivé problémy současnosti,“ vysvětluje dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Hned první den festivalu uvidíme výstřední filmový portrét světoznámého malíře Salvadora Dalího Daaaaaalí! v režii Quentina Dupieuxe. „Nemám Dalího genialitu. Takže můj film je ve vší skromnosti pokusem vzdát mu co nejbláznivější a nejsvobodnější poctu,“ uvedl Dupieux, jenž svěřil postavu Salvadora Dalího pěti hercům – Gilles Lellouche, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Pio Marmaï, Didier Flamand.

Bohatý program nabídne na tři desítky snímků předních evropských režisérů i objevné debuty nastupující filmařské generace roztřízených do několika poutavých kategorií, a to Poprvé (soutěž debutů), Film & hudba (soutěžní přehlídka filmů, v nichž hlavní roli hraje hudba), Panoráma (výběr toho nejzajímavějšího z roku 2023), Pocta: Jessica Hausner (retrospektiva zvláštního hosta festivalu) či Živá planeta (není nám to jedno, selekce snímků s ekologickým nádechem).

Z konkrétních titulů jmenujme například animovaný film oscarového režiséra Fernanda Trueby Zastřelili pianistu, vítězný film loňského ročníku MFF Karlovy Vary Blažiny lekce, nový dokumentární film Wima Wenderse Anselm, oceňovaný debut Miky Gustafson Ráj v plamenech, dokument o udržitelné módě Fashion Reimagined nebo animovaný film pro nejmenší Čtyři duše kojota. Všechny filmy jsou uváděny s českými a anglickými titulky.

Chybět nebude ani doprovodná program přinášející diskuze, projekce pro seniory a pro školy, semináře pro filmové profesionály i dílny animace pro děti. Dny evropského filmu probíhají od 4. do 9. dubna v Praze a Brně a od 4. do 10. dubna v Ostravě. Poté, od 10. do 14. dubna, nabídne festivalové filmy další desítka kin v České republice.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací