Prozkoumejte Mortal Instruments: Město z kostí v obsáhlém preview

[singlepic id=3763 w=120 h=120 float=left]Až mudlové vysmahnou, rozpoutáme peklo na Zemi, roštěnko!

 

Nikdy se nesmějte lidem, kteří svou oblíbenou fantasy sérii milují natolik, že dokonce píší fanfikce odehrávající se v jejích světech. Možná si utahujete z budoucích spisovatelů vydělávajících milióny. Třeba taková E.L. James… Ne, to patří skutečně pouze do světa dospělých. Dneska si budeme vyprávět o kariéře spisovatelky Cassandry Clare (vl. jménem Judith Rumelt). Začínala jako prostá, ale věhlasná autorka příběhů z prostředí Pána prstenů a v o něco skandálnějším duchu přepracovávala Harryho Pottera. Jednou dokonce spárovala do incestního vztahu Rona a Ginny Weasleyovi… Záliba v přehnané rodinné náklonnosti jí zůstaly, ale nepředbíhejme. Její hlavní dílo v této sféře – Dracova trilogie – způsobila kontroverzi ještě úplně jiným způsobem. Nešlo ovšem už o sex, takže je skoro zbytečné to vůbec zmiňovat…

Jakmile našla odvahu na zcela původní knihu, usmyslela si, že se pokusí o menší emancipaci v oboru vyvolených. Později prohlásila v rozhovoru: „Četla jsem tolik skvělých příběhů o klucích jako Probuzení tmy, Kroniky Prydainu a pak Harry Potter, Percy Jackson – jsou to úžasné knihy, které si myslím, že potřebujeme… To, co jsem chtěla, byla série tentokrát o dospívání holky, co si uvědomí, že je vyvolená a magická.“

Tak začala psát sérii ovlivněnou Dantovou Božskou komedií, jež u nás dříve vycházela pod názvem Nástroje smrti. První díl Mortal Instruments: Město z kostí se šest let po svém vydání stává také filmem.

„V Dračím doupěti bývá většinou lepší si s něčím takovým nezahrávat, dokud nevíš, co to dovede.“

– Simon Lewis (Nástroje smrti: Město z kostí, Mladá fronta 2009)

[singlepic id=5009 w=600 h=500 float=center]

 

Clary Frayová, v knize šestnáctiletá a ve filmu devatenáctiletá dívka, je, jak už to tak u hrdinů ság bývá, na začátku svého příběhu zcela normální mladistvou. V New Yorku žije se svou mámou Jocelyn, která příležitostně oplakává svého mrtvého manžela, a občas na návštěvu zaskočí jejich přítel Luke Garroway. Kromě něj se tu vyskytuje i Claryin kamarád Simon Lewis. Simon je geek non plus ultra, který tráví mnoho času hraním RPG her a představuje takového milovníka fantastických žánrů, že nejspíš nejen ví, kdo je Honor Harringtonová a velkoadmirál Thrawn, ale také by si možná dokázal položit otázku, jak by mezi nimi dopadla vesmírná bitva. Podle slov Cassandry Clare je právě on jejím avatarem v příběhu, jak zájmy, tak židovským původem. Před Clary se občas zmíní, že je tu jedna dívka, do které je zamilovaný, ale znervózní, když jí chce říct, o koho jde.

[singlepic id=5014 w=300 h=250 float=right]Clary a on spolu jednou navštíví klub, kde proběhne děsivá vražda. Slečna Frayová nedokáže pochopit, proč jedině ona viděla tajemného mladého zabijáka, jenž ji ujišťuje, že dělal svou práci a pouze sprovodil z našeho světa démona.

Další den se Clary těžce pohádá s matkou a vyrazí na další výlet se Simonem. Svůdný a přidrzlý zabiják ze včerejška Jace Wayland se jí znovu ukáže a nabídne další vysvětlení. Najednou se však ozve Clareina matka a dceru důrazně žádá, aby se nevracela domu. Už by měla vědět, že puberťák udělá vždy pravý opak. Doma nenašla maminku, zato narazila na démona v pravé podobě. Po menším zápase byla nucena přijmout Jaceovo vysvětlení a vstoupit do jeho nadpřirozeného světa. Krom toho, v Jaceovi začala vidět hezký kus chlapa. K Simonově velké nelibosti.

Tvář herečky Lily Collins, jež připadla Clary si budete nejčerstvěji (možná bolestivě) pamatovat ve spojení s pohádkovou princeznu z té méně vážné a barevnější Sněhurky. Veřejnost byla ohledně jejích filmů rozpolcená, už když představovala vedlejší role, jak je vidět v rozdílných reakcích na Zrození šampióna a Kazatele. V roce 2011 se vedle těchto dvou filmů objevila také v hlavní roli thrilleru Bez dechu, taktéž nepříliš úspěšnému. Ústřední úloha ji kromě Sněhurky loni připadla v romantické komedii Stuck in Love a obdobně laděném The English Teacher. Příští rok pro ni nachystal knižní adaptaci Love, Rosie a v budoucnu zazáří i v chystaném snímku Rosaline.

[singlepic id=5016 w=300 h=250 float=left]Jamie Campbell Bower je již starým (i když mladým) veteránem adaptací fantasy sérií. Ve třech dílech Twilight ságy hrál jednoho z Volturiů a v předposledním Harry Potterovi se z něj stala mladá podoba Brumbálova špatného přítele, Gellerta Grindewalda. Možná by se publiku zafixoval jako samotný král Artuš… Kdyby ovšem nebyl seriál Camelot zrušen hned po první sezóně. Kariéru mu odstartovaly komedie The Dinner Party a muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Hudbě se nezpronevěřil ani účastí ve filmu RocknRolla, ale do úplně jiné oblasti se dostal v nizozemském válečném dramatu Zima za války. Mihl se i v Londýnském gangsterovi a o něco víc času si pro sebe urval díky historickému Anonymovi jako mladý hrabě z Oxfordu.

Robert Sheehan je zase známý rolí úplně opačnou, než je Simon. V seriálu Misfits: Zmetci ztělesnil uřvaného a prostořekého klacka se superschopností jménem Nathan, který mimo jiné… Šikanoval geeka jménem Simon. V rodném Irsku a Velké Británii ovšem účinkoval v televizních seriálech, v dabingu animovaných filmů (Sammyho dobrodružství), krátkých hraných filmech a několika celovečerácích, včetně drastického příběhu z irské polepšovny Píseň za chudého chlapce, thrilleru Ghostwood, rodinného snímku Léto, kdy se objevil létající talíř a dalších.

Lena Headey se nejvíc proslavila jako podlá královna Cersei Lannister ve Hře o trůny. Ani nevíte, jak její incestní příběh zapadá do role Jocelyn Frayové. Od začátku 90. let a účinkování ve Vodní zemi se objevila ve všem možném i nemožném, ale patrně vám kromě Cersei nejvíc bude říkat její sparťanská královna Gorgo ze 300 a Ma-Ma z nového Dredda. Když vynecháme odkládaný sequel k filmu podle millerovského komiksu, máme ji brzy spatřit v ještě jednom fantasy filmu – Mariah Mundi and the Midas Box a komedii The Poisoners.

„Svět bude možná jednou patřit pokorným, teď ho ale mají pod palcem sebevědomí. Jako jsem já.“

– Jace Wayland (Nástroje smrti: Město z kostí, Mladá fronta 2009)

[singlepic id=5018 w=600 h=500 float=center]

 

Vedle Jace pozná Clary i jeho průvodce, sourozence Lightwoodovi, krásku s bičem Isebellu a jejího bratra, nepříjemně brblajícího Aleca. Dívce se představí jako členové Lovců stínů, také známých jako Nefilim, potomků lidí, kteří kdysi vypili směs krve jednoho z nich a anděla Raziela. Díky tomu, skryti před „obyčejnými lidmi“, nebo „civily“ (v orig. Mundanes) mohli za pomocí andělských zbraní a symbolů kreslených na tělo bojovat s démony, kteří zamořují náš svět. Zároveň se musí potýkat s tzv. podsvěťany, démonickými kříženci – upíry, vlkodlaky, vílami a čaroději. Jelikož Clary byla schopna vidět Jaceův zásah, je zjevné, že jí matka cosi zatajila o jejím původu….

Aleca bude představovat Kevin Zegers, Isabellu si střihne Jemima West a Luke Garroway se ve skutečném světě jmenuje Aiden Turner.

 

Valentýn Morgenstern a relikvie Nástroje smrti

[singlepic id=5021 w=320 h=300 float=right]Clary se část pravdy dozví v newyorském Institutu – místním centru Lovců stínu. Hodge Starkweather, jenž zde za mladé bojovníky zodpovídá, podá vysvětlení nejen o podsvěťanech, ale i o jistém Lovci jménem Valentýn Morgenstern, který byl tak trochu rasisticky založený. Ne, na rozdíl od Voldemorta mu nešlo o „obyčejné lidi“. On a jeho přívrženci nazývající se „Kruh“ (Ježiši, to už i Smrtijedi znělo líp) chtěli vyhladit všechny podsvěťany. Podařilo se ho sice porazit a Valentýn byl považován za mrtvého, ale nebude to ode mne žádný spoiler, když vám prozradím, že právě chystá svůj comeback a je zodpovědný za zmizení Claryiny matky. Při budování nové armády by se mu mohlo hodit pár velmi cenných artefaktů… Já pořád říkám, že Fantasy je fetišistický žánr.

Valentýna hraje samotný Jonathan Rhys Meyers. Stejně jako Headey má velmi dlouhý seznam ztělesněných postav, mnohdy padouchů. K nejmocnějším z nich patřil král Jindřich VIII. v seriálu Tudorovci. Tedy, král Jindřich, královna Cersei a mezi nimi pobíhá Artuš se Sněhurkou… No, nic… ještě tento rok se rozeběhne na stanici NBC nová seriálová verze Drákuly, kde se Meyers stane tímto nejslavnějším upírem.

Hodge se ujal Jared Harris.

 

První trailer – Shadowhunters for dummies

 

Tajemství i Claryiny minulosti se budou snažit rozluštit mniši v titulním utajeném sídle – Městu z kostí – a také nejvyšší brooklynský čaroděj Krasomil Pohroma… Inu, to je asi nejhorší výplod českého překladu. Já bych mu raději říkal dle originálu Magnus Bane. Sice mi to připomíná chlápka jménem Darth Bane, kterej vyhlásil, že můžou být jen dva Sithové, ale můžu to brát vážně. Cassandra Clare je navíc ještě progresivnější než Rowling, takže na rozdíl od Brumbála a jeho pozdních informací o sexuální orientaci, je Magnusova homosexualita naprosto zjevná.

Magnuse se zhostí kanadský herec taiwanského původu Godfrey Gao.

 

V druhém traileru začínáme obyčejným životem… A končíme se záchranou ze strany vlkodlaků!

 

Třetí trailer zase vše smíchá dohromady

 

Režii na sebe vzal Harald Zwart, seveřanský mistr akce, který po několika kratších filmech poslal v roce 1998 bojovat s ruskými pašeráky tajného agenta Hamiltona ve snímku nazvaném prostě „Hamilton“ a z počátku milénia si můžete pamatovat jeho krimikomedii Začalo to jedné žhavé noci. Uznání od kritiků se mu díky ní nedostalo… Stejně tak se nedalo mluvit o pochvalách pro film Agent Cody Banks o středoškolákovi jako členovi CIA. Spolurežíroval úspěšný snímek o fotbalových nadšencích Lange flate ballær, v němž si také zahrál a sám natočil jeho druhý díl. Bohužel, o dost známější je dvojka rebootů Růžového pantera. Reputaci ovšem Zwartovi lehce napravil remake staré klasiky – Karate Kid.

Oproti tomu toho na své filmografii příliš zatím nemá scenáristka Jessica Postigo Paquette, pro níž jsou Mortal Instruments prvotinou. Kromě nich se také podílí na chystaném animovaném Tarzanovi.

Rasističtí lovci vystoupí v Česku ze stínů 12. září 2013.

[singlepic id=5008 w=600 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací