Následky lásky / Le conseguenze dell’amore – recenze

[singlepic id=6824 w=150 h=200 float=left]Z šedi vás vytáhnou peníze, drogy a ženy. 
 
 
Titta Di Giralomo (Toni Servillo) žije obklopen služebnictvem, s lidmi mimo své zařízení se často nestýká, vlastní rodinu zná jen z krátkých telefonických rozhovorů a odevzdaně vede život, jenž je spíš čekáním na smrt. Přitom nebydlí v luxusním domově důchodců. Je mu teprve kolem padesáti a za příbytek mu slouží švýcarský hotel. O to je jeho situace záhadnější. K nikomu není upřímný, pokud jde o svoji práci, pouze čas od času uloží peníze z neznámého zdroje do banky. Pochopitelně není šťastný, ale neví, co má dělat… Dokud se neprobudí z apatie a nezačne myslet na barmanku Sofii (Olivia Magnani).

Tittovy monology v žádném případě nejsou banální.Režisér Paolo Sorrentino uvedl svoje drama do kin již před deseti lety, ale mohl by tak udělat v podstatě v každé době, protože to jen tak nezestárne. Herec Toni Servillo je ideálním představitelem pro uzavřeného intelektuálně založeného muže, jelikož je schopen zádumčivého pohledu, který spíš hypnotizuje, než aby uspával a jeho hlas by dokázal vylepšit jakoukoliv banalitu, již by pronášel. Takže je jedině dobře, když Tittovy monology v žádném případě banální nejsou a se zaujetím popisují jeho zážitky týkající se třeba i jeho zvyku píchat si každou středu heroin („Nejsem drogově závislý“).

Skvělé je i prostředí a jeho použití. Hotel pro našeho znaveného muže představuje skoro až hrobku z kafkovsky absurdního světa. Jediným dalším výrazným hostem je tu nešťastný stařík podvádějící v kartách a neustále brblající o tom, jak jednoho dne bude opět bohatý a vydá se cestovat po světě. Na rozdíl od Titta, on zde má alespoň manželku. Všichni blízcí našeho protagonisty jsou příliš vzdáleni a ve skutečnosti na tom byl celý život zřejmě podobně, jen si to neuvědomoval.

Jeho život se najednou má změnit, ale čím vlastně? Láskou? Ano, jenže ta z příběhu rozhodně neudělá romanci. Nezapomeňte na titul, tento snímek je totiž o „následcích lásky“, o tom, co Titta najednou probudí a přiměje jej k činům. Nikdo neříká, že ty činy budou mít pro něj jednoznačně příznivé následky, ale pokusí se udělat alespoň něco. Je to ojedinělá idea a nepotřebuje mnoho postav nebo rozsáhlých venkovních  záběrů. I když nám film mohl celkovou situaci vysvětlit o něco dříve, abychom netápali a více Tittovi rozuměli, nemusíme toho tolik vědět, abychom si vychutnávali psychologickou studii a snad i životní podobenství.

Na jméno Toniho Servilla nezapomeňte, brzy si o něm přečtete znovu!
 
 

„V hotelu nemůžu usnout a poslouchám cizí hosty. Asi chápete proč.“

[singlepic id=6829 w=400 h=300 float=center]
 
 

„K baru jsem nikdy nechodil kvůli alkoholu, znám efektivnější drogy.“

[singlepic id=6832 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Nikdy jsem neměl moc kamarádů, ale bylo to lepší, než se znát s tzv. „přáteli přátel“. „

[singlepic id=6826 w=400 h=300 float=center]
 

0%

Následky lásky / Le conseguenze dell'amore

Nezapomeňte na titul, tento snímek je totiž o "následcích lásky", o tom, co Titta najednou probudí a přiměje jej k činům. Nikdo neříká, že ty činy budou mít pro něj jednoznačně příznivé následky, ale pokusí se udělat alespoň něco. Je to ojedinělá idea a nepotřebuje mnoho postav nebo rozsáhlých venkovních záběrů. I když nám film mohl celkovou situaci vysvětlit o něco dříve, abychom netápali a více Tittovi rozuměli, nemusíme toho tolik vědět, abychom si vychutnávali psychologickou studii a snad i životní podobenství.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací