NON-STOP / Non-Stop – recenze

[singlepic id=7049 w=200 h=200 float=left]“Během letu nekuřte a nevražděte spolucestující.“
 
 
 
„Nesmí se z toho stát obyčejný thriller.“ Tak tuhle mantru si tvůrci NON-STOPu museli opakovat tisíckrát, aby ji pak zapomněli uprostřed natáčení. Akční podívaná o vzdušném šerifovi Billu Marksovi (Liam Neeson) začíná pochmurně, snad aby nám došlo, že amerického strážce pořádku nejenže trápí mnoho osobních démonů, ale navíc kvůli nim dávno ztratil svoji profesionalitu. Nutně se mu to vymstí, jakmile na palubě letadla obdrží vzkaz od vraždícího vyděrače a v boji s ním si jen těžko bude získávat důvěru pasažérů.

Od prvních výhružek je znát originalita, ale s ní souvisí i pochyby.Hrůzná premisa, že každých 20 minut může někdo zemřít, pokud nebude zločinci vyhověno, vás určitě vtáhne do děje a Neeson má v sobě dost hysterie, aby se z něj stal zachránce působící spíš jako psychotik. Od prvních výhružek je znát originalita, ale s ní souvisí i pochyby.

Vyděrač zůstává až překvapivě dobře skrytý, jeho metody jsou příliš záhadné a po menším odhalení nemáme vůbec jasno ani o jeho úmyslech. Tak nás nenapíná ani ne tak otázka, co přesně se stane, jako spíš, jestli nás konečné vysvětlení uspokojí a případ se tak zpětně stane srozumitelným. Na to bohužel není děj úplně promyšlený, takže i když se na konci sice pokouší sám sebe rozmotat, pořád v něm zůstává všudypřítomná překombinovanost. Ledasco vysvětluje pouze v náznacích a ponechává zbytečně velký prostor naší fantazii. Padouchův motiv je pak poměrně kuriózní.

Ještě horší to je s rozvržením akce. Film v prvním dějství rozehrává uspokojivou manipulaci s protagonistou, pak lehce nabere tempo v částech, kdy si postavy musejí naučit důvěřovat a volně je nechá přejít do závěru, kde se již zbavuje vlastní identity. Boj o přežití vypadá jako typická choreografie přestřelek a explozí, předávaná ze snímku do snímku, jelikož nikoho nic lepšího nenapadne. Při hrozícím pádu letadla se samozřejmě tají dech, ovšem po všech těch hrách mezi policistou a neviditelným soupeřem jsem si připadal ošizen.

Vám neznámý vyděrač dokáže legálně zabít čas i nudu. Nějaké peníze za lístek bych mu možná dal, čímž však myslím takovou půlku obvyklých cen.
 
 

Tohoto letadla se zmocnili teroristé. V Angry Birds můžete odteď používat pouze černé výbušné ptáky.

[singlepic id=7052 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Nesmím jim nic prozradit, jinak propukne panika.“

[singlepic id=7061 w=400 h=300 float=center]
 
 

„On je mimo, i když má celejch 96 hodin, natož 20 minut.“

[singlepic id=7062 w=400 h=300 float=center]

0%

NON-STOP / Non-Stop

Vám neznámý vyděrač dokáže legálně zabít čas i nudu. Nějaké peníze za lístek bych mu možná dal, čímž však myslím takovou půlku obvyklých cen.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací